Mi mit jelent a termékleírásban?

Ǐrta: Péter, furbify 14. 12. 2021 11:51

Laptopot, számítógépet vagy monitort szeretnél vásárolni, de a termékleírás hemzseg az érthetetlen hárombetűs kifejezésektől? HDD, RAM, SSD vagy netán Full HD? Ne aggódj, most mindent elmagyarázunk! Mire ennek a cikknek a végére érsz könnyedén kiismered magad a specifikációk útvesztőjében. Vágjunk is bele!


Számítógépek és laptopok jellemzői

A teljesség igénye nélkül ebben a cikkben csupán a legfőbb és egyben leggyakoribb jellemzőket taglaljuk. Számítógépek és laptopok esetében többnyire ezek azok a paraméterek, melyek alapján már el lehet dönteni, hogy az eszköz milyen teljesítménnyel rendelkezik, illetve milyen feladatokra lehet alkalmas.

CPU = processzor:


A processzor (CPU - Central Processing Unit) a számítógép legfontosabb alkatrésze, amely a programok végrehajtását és a számítási, ill. adatfeldolgozási feladatokat végzi. A processzor teljesítménye befolyásolja az egész számítógép működését és sebességét. A webáruházunkban található felújított laptopok és asztali PC-k Intel és AMD processzorokkal rendelkeznek. A leggyakoribb processzor típusok az Intel Core i3, i5, i7 és M-széria.

Intel Core M széria - alacsony órajel mellett magas turbó beállítással működnek, alapszintű feladatokhoz alkalmasak

Intel Core i3 / i5 - jó ár érték arányú processzorok, általános használatra és irodai gépekhez

Intel Core i7 / i9 - nagyobb teljesítményű processzorok, komolyabb munkához, játékokhoz

Intel Xeon - szerverszintű teljesítmény, haladó felhasználók igényeire szabva

Ha szeretnél többet tudni az Intel Core processzorokról olvasd el processzor kisokosunkat vagy tekintsd meg az alábbi infografikát:

Infografika: melyik processzort válasszam?


RAM = memória:


A RAM (Random Access Memory) egy írható-olvasható adattároló alkatrész, amely a processzor által végrehajtandó programokat és feldolgozásra váró adatokat tárolja. A processzor mellett az egyik legfontosabb komponens, melynek legelterjedtebb változata a DDR RAM (Double Data Rate RAM). A memória legfontosabb paraméterei a tárolókapacitása és a sebessége.

Általános használatra, legalább 8 gigabájtnyi (8 GB) memóriát ajánlunk. Ez a mennyiség megfelel a modern operációs rendszerek és programok igényeinek. Komolyabb programok (tervező, modellező programok, játékok) gördülékeny futtatásához még több memóriára lehet szükség, ebben az esetben válasszunk 16 GB-t.

Olvasd el részletes cikkünket, melyből megtudhatod pontosan mennyi memória kell egy laptopba vagy tekintsd meg az alábbi infografikát:

mennyi memória kell egy laptopba

HDD / SSD = háttértár (a.k.a. winchester):


A merevlemez (HDD - Hard Disc Drive) vagy szilárdtest meghajtó (SSD - solid state drive) a számítógép adattároló alkatrészei. Minden adat, szoftver és dokumentum ezen található. Legfőbb paraméterük a tárolókapacitásuk, ami azt mutatja mennyi adat tárolására képesek, ezt gigabájtban (GB) mérik.

Az utóbbi években a hagyományos merevlemezek mellett megjelentek az ún. szilárdtest meghajtók (SSD - Solid State Drive) is, amelyek jóval gyorsabb adatátvitelt és programbetöltést tesznek lehetővé. Népszerűségüket elsősorban rendkívüli sebességüknek és hatékonyságuknak köszönhetik.

A hagyományos merevlemezekkel (HDD) szemben a szilárdtest meghajtókban (SSD) nincs mozgó alkatrész, így a működésük hangtalan. Kevésbé melegszenek és alacsonyabb a fogyasztásuk is. További előnyük a merevlemezekkel szemben a jóval kisebb súlyuk és kisebb méretük (pl. m.2 SSD), ami laptopok esetében igencsak kedvező.

Webáruházunkban a termék listában található szűrők segítségével könnyedén megtalálod a számodra megfelelo SSD vagy HDD háttértárral rendelkező laptopokat vagy PC-ket.

Olvasd el részletes cikkünket, melyből megtudhatod pontosan mi az SSD és miért ajánljuk.

mennyi adat fér el egy adattárolón

VGA = videókártya


A videókártya (vagy grafikus kártya) feladata az, hogy a számítógép által küldött információkat feldolgozza és a monitor (vagy más megjelenítő eszköz) számára értelmezhető jelekké alakítsa. A VGA lehet alaplapra integrált vagy cserélhető bővítőkártya is. A legelterjedtebb az alaplapra integrált chip, ami a legtöbb feladatra megfelel, viszont a játékokhoz nélkülözhetetlen egy cserélhető videókártya. Modern játékokhoz nagyobb teljesítményű (pl. GeForce GT / GTX / RTX vagy Radeon) grafikus chippel rendelkező videókártyák szükségesek, minimum 2 GB RAM-mal.

A videókártya nem hiányozhat azokból a gépekből sem, melyet videovágásra, grafikai munkára vagy 3D modellezésre használunk. Az ún. mobil munkaállomások (workstation laptopok) vagy workstation PC-k általában rendelkeznek erre alkalmas kártyákkal (pl. Nvidia Quadro kártyák).

DVD ROM / DVD RW = optikai meghajtó


Az optikai meghajtó segítségével olvashatjuk be CD, DVD vagy Blu-ray lemezeinket. A CD-RW, DVD-RW meghajtókkal írni is tudunk lemezekre, míg a CD-R és DVD-R meghajtók csak adatok olvasására képesek. Az újabb laptopokban manapság egyre ritkábban találni optikai meghajtót. Ennek oka a felhőszolgálatatások és a külső adattárolók népszerűsége és hatékonysága.

Bővebben az optikai meghajtókról kapcsolódó cikkünkben olvashatsz.

Képernyő méret


A laptop képernyő és egyben a laptop mérete sokak számára az egyik legfontosabb tényező, hiszen nagyban befolyásolja a készülék súlyát és lehetséges felhasználási területét. A méretét leginkább hüvelykben mérik, tehát például egy 14”-es laptop esetében 35.5 centiméteres átmérővel kell számolnunk, ez kb. 1.5 - 2 kg súlyú laptopot jelent. Minden amit tudni szeretnél az ideális laptop méretről megtalálható kapcsolódó cikkünkben!

A legelterjedtebb laptop méretek a következők:

17” (43,18 cm) - nagyméretű laptopok, többnyire multimédia / gamer laptopok vagy mobil munkaállomások

15.6” (39,6 cm) - az egyik legelterjedtebb laptop méret, nagyméretű kijelzővel

14” (35,5 cm) - arany középút hordozhatóság és élvezhetőség szempontjából, praktikus méret

12-13” (30,48 - 33,8 cm között) - könnyen hordozható, kis méretű laptopok

Monitorok jellemzői

A monitorok jellemzői közül az alább felsoroltakat tartjuk a legfontosabbnak. Megértésükkel könnyebben találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb monitort.

A monitor maximális felbontása


A képernyő felbontás azt jelenti, hogy a kijelző hány képpontot tud egyidejűleg megjeleníteni. Vegyünk példának egy Full HD felbontású kijelzőt, 1920 x 1080 pixel (képpont) felbontással. Ez azt jelenti, hogy a képernyő vízszintesen 1920, függőlegesen pedig 1080 pixelt tud megjeleníteni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minél magasabb ez a szám, annál több információ, ikon, ablak vagy kép jeleníthető meg a kijelzőn egyszerre. Ezen felül azt is jelenti, hogy a kép sokkal élesebb és kevésbé látszódnak a képpontok.

Minden monitort natív felbontással gyártanak. Ez azt az alapbeállítást jelenti, mellyel a kijelző a legjobb képminőséget adja. Az ettől eltérő beállítás esetében erősen romlik a kép minősége (életlen, elmosódott képet ad). A termék adatlapján található felbontás minden esetben a képernyő natív felbontását jelöli.

Íme a leggyakoribb felbontások és rövidítéseik:

HD: 1280 × 720 px felbontás (16:9 képarány)

SXGA: 1280 x 1024 px felbontás (5:4 képarány)

HD+: 1600 x 900 px felbontás (16:9 képarány)

WSXGA+: 1680 x 1050 px felbontás (16:10 képarány)

Full HD: 1920 × 1080 px felbontás (16:9 képarány)

WUXGA: 1920 x 1200 px felbontás (16:10 képarány)

QHD – Quad HD: 2K (2000px körüli felbontás) pl. 2560 × 1440 px felbontás (16:9 képarány)

UHD – Ultra HD: 4K (4000px körüli felbontás) pl. 3840x2160 px felbontás (16:9 képarány)

képernyő felbontások összehasonlítása

Az utóbbi időben nagyon elterjedtek az ún. Ultra Wide kijelzők. Ezek a ultra széles képernyők 21:9-es képaránnyal rendelkeznek. Ezeket a típusokat többnyire játékosok és kreatív szakemberek választják.

Fényerő


A monitor fényességét, háttérvilágításának fényerejét jelöli, ami leggyakrabban 200 - 400 cd/m2 között mozog. A magasabb érték nagyobb fényerőt jelent, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kijelző világosabb helyeken, nappali fénynél is jól látható képet ad.

Kontrasztarány


A kontrasztarány a képernyő legsötétebb és legvilágosabb pontja közötti fényerő-különbséget jelöli. Minél magasabb ez az arány, annál mélyebb fekete színt jelenít meg és annál világosabb fehéret, ez pedig sokkal jobb képminőséget eredményez. Ha fotókkal, képszerkesztő programokkal dolgozunk, törekedjünk arra, hogy a magasabb statikus kontrasztaránnyal rendelkező monitorok közül válasszunk (min. 1000:1).

Válaszidő


A válaszidő azt jelöli meg, hogy egy kép milyen gyorsan jelenik meg a képernyőn, valamint azt is jelöli, hogy az egyes képpontok milyen gyorsan képesek színt váltani. A játékokhoz az alacsonyabb (0.5 - 5 ms) válaszidejű modellek alkalmasak, míg általános használatra elég lehet a magasabb (5 - 10 ms) válaszidő is. Természetesen a gyorsabb ebben az esetben is jobb.

Betekintési szög


A betekintési szög jelöli azt a maximális szöget, amelyből a megjelenített kép színe vagy kontrasztja még nem torzul. A legelterjedtebb (TN panellel rendelkező) monitorok jellemzően alacsony betekintési szöggel rendelkeznek, ezért ha nem teljesen szemben ülünk a monitorral már fakóbbnak látjuk a megjelenített színeket.

Az IPS paneltípussal rendelkező monitorok 170-178 fokos betekintési szöge a legnagyobb, míg a TN panelek csupán 130-160 fokos értékkel rendelkeznek, ezért jobb képminőségért érdemes az előbbit választani.

A furbify varázsló segít!

Próbáld ki Termékválasztó varázslónkat, amely segítségével könnyedén rákereshetsz az igényeidnek megfelelő termékekre. Reméljük hasznosnak találtad cikkünket és segítségedre lesz a vásárlás során. Amennyiben bármilyen kérdésed volna termékeinkkel kapcsolatban fordulj bátran ügyfélszolgálatunkhoz.


Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!


Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék