Ár szűrő
-
Ft
Márka
Osztály
Processzor család
Processzor generáció
Órajel

Összes (+7)

Foglalat
Mária

Amennyiben kérdésed van termékeinkkel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal.

Mária, ügyfélszolgálat

Tel.: +36 70 557 7047

Használt processzorok

Használt processzorok (CPU-k) széles választékban garanciával, azonnal raktárról. Régebbi- és újabb generációs Intel Core i3, Intel Core i5, Intel Core i7, Intel Pentium, Intel Core 2 Duo, Xeon, AMD Ryzen és Phenom processzorok, használt többmagos processzorok workstation PC-be és szerver processzorok, laptop processzor.

24 / 54 termék

Mi az a processzor és mi a feladata?

A processzor vagy CPU (Central Processing Unit) a számítógép (vagy laptop) nélkülözhetetlen alkatrésze, amely a programok végrehajtását és a számítási-, adatfeldolgozási feladatokat végzi. Az CPU teljesíménye nagyban befolyásolja a számítógép működését. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy minél nagyobb teljesítményű processzorral rendlekezik az számítógépünk, annál gyorsabban és gördülékenyebben használható.

A processzorok esetében nem csupán arra kell figyelni, hogy hány magos alkatrészről beszélünk, hanem arról is, hogy milyen frekvencián (GHz) működnek. Míg néhány évtizede a processzorok teljesítményének legfontosabb mércére az órajel, azaz a frekvencia volt, a helyzet már árnyaltabb lett azzal, hogy egy processzoron belül több mag is helyet foglalhat.

Intel processzorok rangsorolása teljesítmény szerint:

  • Intel Atom - alacsony energiafogyasztású, takarékos processzorok, alapszintű feladatokhoz
  • Intel Core M széria - alacsony órajel mellett magas turbó beállítással működnek, alapszintű feladatokhoz alkalmasak
  • Intel Core i3 / i5 - jó ár érték arányú processzorok, általános használatra
  • Intel Core i7 / i9 - nagyobb teljesítményű processzorok, komolyabb munkához, játékokhoz
  • Intel Xeon - szerverszintű teljesítmény, haladó felhasználók igényeire szabva

Általánosságban elmondható tehát, hogy teljesítmény tekintetében az Atom, majd az M-széria eszközeit követi az i3, i5, i7, valamint az i9-es család, a Xeon processzorokkal a sor elején. Fontos megemlíteni, hogy minél erősebb processzort választunk, annál hangsúlyosabb lesz annak megfelelő mértékű hűtése is, a processzor használata során keletkező hőmérséklet miatt. Laptopok esetében ez extra hűtési kapacitás az eszköz súlyán is megmutatkozik.

További részletek az Intel processzor kisokosban...