Hogyan válasszunk laptopot vagy pc-t?

Ǐrta: Péter, furbify 02. 08. 2019 15:56

Egy laptop (vagy PC) vásárlása szinte mindenkinek kihívást jelent. Az ünnepek közeledtével az  áruházak ontják magukból a jobbnál jobb ajánlatokat, a kínálat sokaságában pedig szinte lehetetlennek tűnik eligazodni. Ez különösen abban az esetben igaz, ha nem vagyunk tisztában azzal, milyen szempontok alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb típust. Alapvetően rengeteg kérdés merülhet fel, mi most csak a legfontosabbakat emeljük ki, amelyek segítenek a döntésben. 

 

1. Mire szeretnénk használni?

Az első és legfőbb szempont mindenképpen az, hogy mire szeretnénk használni az eszközt. Ha a nagyinak szeretnénk laptopot, hogy chateljen a külföldön dolgozó unokáival, akkor nem kell egy csúcskategóriás Gamer laptopra költeni. Ugyanúgy egy szenvedélyes gamernek sem szúrhatjuk ki a szemét egy ezeréves laptoppal, melyen nem futtathatók a legújabb lövöldözős játékok. Ezért fontos, hogy fogalmazzuk meg mire is szeretnénk leginkább használni az eszközt, ezzel szűkíthető a kör.

 

Laptop internetezéshez:


Ha kifejezetten csak internetezésre, hírek olvasására, kapcsolattartásra vennénk laptopot a nagyinak, akkor viszonylag egyszerű dolgunk van, erre a feladatra a legtöbb belépőszintű laptop megfelel. 

A termékek jellemzői közül a legfontosabbak a processzor (CPU) és a memória (RAM) valamint a háttértár (SSD vagy HDD) paraméterei. Ezen felül a laptop fizikai mérete az ami a leggyakrabban felmerül. 

A fent felsorolt feladatokhoz többnyire elegendő egy i3 processzorral és minimum 4 giga RAM-mal rendelkező gép. Seniorok számára ideális választás lehet egy márkás felújított laptop. Webáruházunkban ezeknek a laptopoknak az ára jellemzően 80 000 Ft környékéről indul, számítógépek esetében pedig már 50 000 Ft alatt is találunk alkalmas modelleket.

Üzleti kategóriás felújított laptopjaink jól bírják a kisebb ütéseket és összességében strapabíróbbak az áruházak olcsó laptopjainál, ráadásul minimum két év garanciával kaphatók. Ha nagymama vagy nagypapa részére vásárolunk, jó választás lehet egy ilyen gép, hiszen számukra nem elsőszámú prioritás a legmodernebb hardver vagy a színes külső, sokkal inkább a megbízható működés, és kedvező ár-érték arány

Laptopok böngészéshez, netezéshez

 

Laptop irodai munkához:


Amennyiben olyan laptopot keresünk, amely a mindennapi munkában is hasznunkra lehet, érdemes erősebb (Intel Core i5 vagy i7) processzorral, és minimum 8 gigabájt memóriával rendelkező gépet választanunk. A felsoroltakon kívül érdemes figyelembe venni a háttértár méretét is, hiszen ez határozza meg mennyi adatot tudunk tárolni az eszközön. Munkától függően minimum 240 gigabájt tárolókapacitású SSD meghajtóval rendelkező modelleket ajánlunk.

Laptop irodai munkára

 

hp elitebook furbify

Felújított HP Elitebook

 


Laptop videóvágásra, grafikára, 3D modellezéshez
 

Komoly munkához, komoly hardver kell. A Photoshop, 3DS Max és a különféle videóvágó szoftverek már nagyobb teljesítményt kívánnak meg, tehát többmagos processzorra, sokkal több memóriára, nagyobb tárhelyre és kifogástalan képernyőre lesz szükség.

Processzorok tekintetében keressünk olyan eszközt, amely minimum Intel Core i7-es, ideális esetben többmagos Xeon processzorral rendelkezik. Emellett fontos, hogy elegendő RAM álljon rendelkezésre. A minimális mennyiség 16 GB DDR3 vagy DDR4 legyen. Hogy pontosan mennyi memória kell egy laptopba, megtudhatod cikkünkből. Háttértár esetében SSD típusú meghajtót válasszunk, minimum 480 GB tárolókapacitással. 

A fent felsorolt feladatokra a workstation laptopok vagy workstation PC-k a legalkalmasabbak. Ezek a berendezések a legnagyobb teljesítményű hardverrel rendelkeznek, az (újkori) áruk is ennek megfelelően magas, sok esetben millió forint fölé is kúszhat. Van egy jó hírünk: a felújított workstation laptopok vagy workstation PC-k csupán pár éves eszközök, amelyek teljesítménye még bőven megfelel a legtöbb program igényeinek! Az áruk viszont egy új készülék töredéke.

Workstation laptopok


Kreatívabbak számára érdekes lehet egy 2 in 1 tablet laptop is. Ezek a sokoldalú készülékek a tabletek és a laptopok legelőnyösebb tulajdonságait ötvözik, gyakorlatilag két eszközt kapunk egy áráért. Általában minőségi érintőképernyővel rendelkeznek, amely lecsatolható vagy 360 fokban visszahajtható, így tabletként vagy digitális rajztáblaként használhatjuk. Kiemelnénk a Microsoft Surface 2 in 1 modelljeit, amelyek kimagaslóan jó paraméterekkel és minőségi kijelzővel rendelkeznek.

2 az 1-ben laptopok

 

felújított 2 in 1 laptop microsoft surface

Felújított Microsoft Surface 2 in 1 laptop a furbifytól!

 

Játékhoz és szórakozáshoz Gamer PC vagy Gamer laptop:

Ha a legújabb játékokkal szeretnénk játszani, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. A játékokra tervezett ún. Gamer laptopok a legkorszerűbb hardverrel rendelkeznek, amely megfelel a játékok rendszerkövetelményeinek. A játékok élvezhetősége és a vizuális élmény nagyban függ attól a gép teljesítményétől. Ki akarna egy pörgős akciójátékot végigszenvedni egy kis teljesítményű, döcögős masinán? Egy ilyen gép esetében a videókártya (Nvidia GeForce, AMD Radeon) mellett egy komolyabb processzorra (Intel Core i7 vagy AMD Ryzen), megfelelő méretű SSD meghajtóra és minimum 8GB DDR3 memóriára is szükség van. 

Gamer PC

Gamer laptop

 

2. Mekkora a költségkeret?

 

Amennyiben pontosan tudjuk, hogy mennyi pénzt tervezünk költeni a laptop beszerzésére, könnyebb dolgunk van, ugyanis ez leszűkíti a kört. Azonban ezen a ponton érdemes megfontolni, hogy a legolcsóbb laptopok helyett inkább minőségi terméket válasszunk.

Az árkülönbség az egyes kategóriákon belül az adott gép felszereltségétől, a felhasznált anyagok és a kivitelezés minőségétől függ. Érdemes szem előtt tartani, hogy jobban megéri a kategóriákon belül inkább a minőségre szavazni, vagyis a drágább modellek közül választani. Megeshet, hogy a költségvetésünket szem előtt tartva olcsóbb kategóriás gép mellett döntünk, majd idővel rádöbbenünk, hogy a laptop burkolata kevésbé ellenálló, hamar megreped, esetleg hamar túlmelegszik. 

Éppen ezért kifizetődő azokat az eszközöket választani, amelyek jobb ár/érték arányt képviselnek és hosszabb távon maradhatnak használatban. A felújított prémium laptopok épp ezt nyújtják: minőség elérhető áron!

 

3. Valóban számít a külső?

 

Sokaknak fontos szempont lehet még a már említett extravagáns külső vagy az átlagostól eltérő színvilág is. Ezek az extrák szinte minden esetben magasabb árat is jelentenek. Ha valóban fontosnak tartjuk, hogy egy igazán szemkápráztató, papírvékony laptopunk legyen, számoljunk magasabb árral. Fontosabb szempont azonban, hogy mi lapul a burkolat alatt, hiszen végső soron a hardver és a megbízható működés az ami leginkább számít.

Nem árt figyelembe venni azt sem, hogy milyen környezetben tervezzük használni a gépet. Ha mindenhova magunkkal szeretnénk vinni a laptopot, akkor egy olyan eszközt válasszunk, amely könnyedén hordozható és bírja a strapát. A 12-14 hüvelyk méretű (felújított) üzleti laptopok többsége megfelel ezeknek a kritériumoknak, hiszen pontosan erre lettek tervezve. Méretükből adódóan könnyen hordozhatók és kiválóan alkalmasak a mindennapi munkára. A külsőt tekintve többnyire letisztult és funkcionális formavilággal rendelkeznek, ami nem mindenkinek tetszik, ez ízlés dolga. Azonban ezt a “hátrányukat” könnyedén feledteti megbízhatóságuk és minőségi kivitelezésük. 

 

furbify felújított laptop dell

Felújított Dell Latitude üzleti laptop a furbifytól!

 

Tippünk: Hallottál már a felújított prémium laptopokról?

 

A felújított, használt számítógépek és laptopok világmárkák (HP, Dell, Lenovo) üzleti kategóriás gépei, melyeket pár évnyi használat után lecseréltek a nagyvállalatok. Ezek a cégek ugyanis megtehetik, hogy mindig a legújabb technológiát használják, és gyakran cseréljék munkaeszközeiket. Ezek a használt laptopok és PC-k többlépcsős ellenőrzésen, tisztításon és szükség esetén alkatrészcserén estek át, azaz felújításra kerültek. Ezt követően kerülnek ismét forgalomba.

Kialakításuknak hála időtállóbbak, megbízhatóbbak, biztonságosabbak, mint a hagyományos gépek. Használt jellegükből adódóan kisebb burkolati karcok vagy egyéb esztétikai hiányosságok előfordulhatnak rajtuk (ami persze az árukon is meglátszik), de ez nem befolyásolja a működésüket. Az általunk felújított, használt laptopokra minimum két év garanciát és ingyenes szállítást biztosítunk (18 000 Ft felett)! 

 

Tanácsra van szükséged?

 

Ha a fenti szempontokat figyelembe veszed a számítógép vásárlásakor, akkor sok idegeskedést és pénzt is megspórolhatsz magadnak. Amennyiben tanácsra van szükséged, fordulj hozzánk bátran! Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre a Neked legmegfelelőbb gép kiválasztásában.

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék