Mekkora méretű a minden tekintetben ideális laptop?

Ǐrta: Péter, furbify 13. 01. 2022 10:22

Egy laptop vásárlása örömteli feladat, ugyanakkor nem kis kihívás. A kompromisszumoknak ebben a folyamatban nincs helyük. Nem mindegy, hogy milyen funkciókat tölt be majd a jövőbeli modell. Nyilván a paramétereit az egyéni igényekhez érdemes igazítani. De még mielőtt előkerülnének a processzorok, memóriák és tárhelyek, sokkal égetőbb kérdés, hogy tényleg a laptop méret a lényeg? Ebben az esetben mindenképpen igen!
Íme, a leggyakoribb, egyúttal legkeresettebb laptopméretek!

Átlagban a 13-14-15 hüvelykes modellek a legelterjedtebbek. A 13 hüvelyk egyfajta standardnak is tekinthető, ami az eladási statisztikák alapján is sokak érdeklődésére tart számot. Ugyanakkor 12 hüvelykes vagy kisebb variációk úgy törtek be a piacra néhány éve, mintha mindig is rájuk várt volna a felhasználók nagy része. 

A 10-11 hüvelykes variációkat nem ritkán netbooknak nevezik, ami arra is utal, hogy leginkább internetezésre alkalmasak. Valóban icipici képernyővel rendelkeznek, ennek megfelelően az amúgy is elavult technológiának számító CD/DVD író nem képezi részét a szerkezeteknek. Egyszerűen fizikailag megoldhatatlan lenne a kivitelezés. 

A másik végletet a 18 hüvelykes alternatívák képviselik. Na, ezek aztán gigantikus méretűek, viszont többnyire a felszereltségük, gyorsaságuk, teljesítményük általában kimagasló. A skála végpontja között pedig ott húzódnak az átmenetet jelentő, ugyanakkor szintén sűrűn vásárolt variánsok: a 12, 14, 15 és 17 hüvelykes konstrukciók.

 

14-15-17-es hp laptopok

17", 15.6" és 14"-es HP laptopok

 

A laptop méretek előnyei

 

A 10-11 hüvelykes kis méretű laptopok (netbookok) hordozhatósága lekörözhetetlen. Gyakorlatilag két tenyérben elférnek, a súlyuk pillekönnyű, miközben a hordozhatóságuk egyszerűen nagyszerű. Ha a cél a minél egyszerűbb szállíthatóság, akkor ezek a szerkezetek kétségtelenül az élen teljesítenek. Viszont a minimálisra tervezett kivitelnek van egy jelentős hátránya. Ahogy azt fentebb is említettük, a kis géptestben alapvetően kevesebb periféria fér el, és néha azok teljesítménye sem feltétlenül kimagasló. 

Ez akkor lehet probléma, ha a felhasználás nem pusztán az interneten történő szörfölésre korlátozódik. Ha egy kis szövegszerkesztés, levelezés, esetleg médiafogyasztás is igényként merül fel, akkor ezek a modellek nem megfelelőek, hiszen az apró mérethez kis kijelző társul. Ez akkor nem zavaró, ha túl sokat nem kell a gép előtt ülni. De az esetek többségében érdemes kicsit nagyobb képátmérőjű variációra voksolni, mert ugyan a következő méret nem tűnik jelentős ugrásnak, de az előnyök száma mégis megsokszorozódik.

Azonban a 12-es méretű business laptopok között már jócskán találni nagyobb teljesítményű hardverrel rendelkező modelleket is, amelyek sokkal szélesebb felhasználási lehetőségeket biztosítanak. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy ezekhez a kisebb méretű laptopokhoz is csatlakoztathatunk külső monitort.

Az arany középútra később térünk vissza, most nézzük az extra, már-már speciálisan nagy 17, sőt 18 hüvelykes eszközöket. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ezek a berendezések az asztali gépek paramétereivel vetekednek. Igazi monstrumok. 

A legnagyobb hátrányuk, hogy ugyan elnevezés szerint hordozható számítógépek, ám valójában a mozgatásuk, szállításuk a legkevésbé sem praktikus és kézre álló. A tömegük is jelentős, azaz esélytelen fél tenyéren egyensúlyozni őket. De mindezért cserébe nem mindennapi látvány jár. Mindazoknak tökéletes választás, akik grafikai feladatokat teljesítenek, akiknek a képernyő minél nagyobb mérete pozitívum, és akik szeretnek elveszni a részletekben, már ami a pixeleket illeti. 

Összefoglalva, ha a vásárlás során a hordozhatóság a lényeg, akkor jöhetnek az akár extrém kicsi variánsok. Ellenben, amennyiben a maximális produktivitás biztosítása a cél, akkor nagyon is van létjogosultságuk a nehezebben mozdítható, kifejezetten nagyméretű modelleknek.

 

14 és 17 hüvelyk méretű laptopok

14-es és 17-es felújított HP laptopok

 

Mekkora az ideális laptop képernyő méret?


A 13 - 14 hüvelykes laptopok képezik az arany középutat. Ezek a laptopok tekinthetőek annak az átmenetnek, ami a két szélső tartomány előnyeit egybekovácsolja. Hordozhatóság tekintetében ezek a gépek kényelmet garantálnak, ugyanakkor a tulajdonságok terén sem vallanak szégyent. A képernyőik jól láthatóak, így a videó- vagy filmnézés, illetve az irodai szoftverek használata egyaránt kényelmes. Az sem elhanyagolható, hogy a 13-14-es laptopok súlya általában kevesebb mint 2kg. Mielőtt azonban fejest ugranánk a processzor, memória, háttértár és egyéb paraméterek útvesztőjébe, vizsgáljuk meg melyik laptop méret, milyen felhasználási területre lehet a legalkalmasabb:

12 hüvelyk alatt: többnyire netezésre vagy alapvető felhasználásra alkalmas kis méretű laptopok, alacsony súllyal, kisméretű képernyővel

12-13 hüvelyk: könnyen hordozható, kompakt laptopok, változatos paraméterekkel, amelyebb szélesebb körű felhasználást tesznek lehetővé

14 hüvelyk: az arany középút hordozhatóság, teljesítmény és kényelem szempontjából, a business class modellekre jellemző méret

15.6 hüvelyk: a legnépszerűbb, legelterjedtebb laptop méret. Hordozhatóságban kevésbé jeleskedik, mint kompaktabb társai. Általában numerikus billentyűzettel is rendelkeznek. 

17 hüvelyk vagy nagyobb: általában bizonyos gamer laptopok vagy workstation laptopok rendelkeznek ekkora mérettel. Kimagasló teljesítmény, bivalyerős hardver és 3kg feletti súly jellemzi őket. A többi kategóriával szemben a legkevésbé hordozhatók.


Mitől válhat a beszerzés megtérülő beruházássá?


Mi az a módszer, ami bebiztosíthatja a tökéletes döntést? Egyetlen egy jó tanács létezik a témában, ami azonban sokat segíthet. Kompromisszumok helyett mindig és mindenkor az egyéni elvárások, felhasználási célok és igények a mérvadóak. Mindegy, hogy ki-mit mond, és az is mellékes, hogy az ismerősöknek, barátoknak mi az, ami bevált. Az egyedüli lényeg, hogy a választás testre és helyzetre szabottságról tanúskodjon, így a csalódások, negatív meglepetések, váratlan fejlemények teljesen kikerülhetőek.

Nem érdemes elkapkodni a vásárlást. Jó ötlet alaposan körbejárni a felhasználói szokásokat, azokat a tulajdonságokat, amik egyéni szinten valóban fontosak, és azokat a jellemzőket, amik kevésbé érdekesek. És bár sokan hajlamosak átugorni a méret kérdését, ám ennek a megálmodásával kezdődik minden. A laptopok legfőbb előnye a hordozhatóságukban rejlik. Minden más csak ezután következik.
 

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék