Mennyi memória (RAM) kell egy laptopba?

Ǐrta: Péter, furbify 01. 12. 2021 15:26

Akár új, akár felújított számítógépet, laptopot vásárolunk, az első fontos kérdések egyike az: mennyi memóriára van szükség? A válasz persze nem egyszerű, hiszen sok dologtól függhet. Leginkább attól, milyen célokra szeretnénk használni a megvásárolni kívánt eszközt.

Az alábbi bejegyzésben megmutatjuk, milyen memóriaigénnyel érdemes számolni a kifejezetten munkára, szórakozásra, vagy játékra vásárolt gépek esetében, közben pedig elmagyarázzuk, mi a különbség az eltérő típusú memóriaegységek közt.

Mi az a RAM, és miért fontos a teljesítmény szempontjából?


A RAM (random access memory) számítógépünk írható-olvasható, elsődleges memóriája. Feladata, hogy tárolja a CPU (processzor) által végrehajtandó programokat és elvégzendő feladatokat. A RAM kizárólag addig tartja meg ezeket az adatokat, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsolás után az információk automatikusan törlődnek.

A RAM tárolókapacitását gigabájtban (GB) mérjük, és egyértelműen minél nagyobb a mérete, annál több adat tárolására képes, és annál inkább garantálja számítógépünk gyors és stabil működését.

Példa: 16 GB DDR3 = 16 gigabájt DDR3 típusu memória


Milyen típusú memóriát válasszak?


A kétféle memóriatípus közül választani csak annak tudatában érdemes, hogy milyen célokra szeretnénk használni új számítógépünket. Egy gamer PC egyértelműen más paramétereket igényel, mint egy munkára, vagy csak otthoni felhasználásra, filmnézésre használt számítógép.

Az első, és egyben legfontosabb dolog, hogy mindig alaplapunk típusának megfelelő memóriát válasszunk. A memória mérete már alapvetően az egyéni igényeinktől függ, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján érdemes minimum 8 GB méretűt beszerezni, ha egy jó darabig nem szeretnénk RAM-ot cserélni a számítógépben. Illetve abban az esetben sem árt megfontolni, ha számítógépünket munkára, nagyobb memóriaigényű programok futtatására szeretnénk használni.

Napjainkban a DDR3 és DDR4 típusú RAM a legelterjedtebb, amely a mindennapos tevékenységekhez megfelelő. Minél nagyobb teljesítményre és nagyobb sebességre van szükségünk, annál érdemesebb az utóbbit választanunk.

DDR3 vagy DDR4. Mi a különbség?


Napjainkban az úgynevezett DDR, azaz kétszeres adatátviteli sebességű (Double Data Rate) memóriákat használják. Ezek közül a legelterjedtebbek a DDR3 és DDR4-es verziók. De mi is a különbség pontosan a kettő között?

A DDR3-as memória 2007-ben került bevezetésre a DDR2 utódjaként. Elődjéhez képest alacsonyabb órajel mellett biztosít magasabb adatátviteli sebességet. A DDR4 memóriák a DDR3-mal szemben a korábbi nagyobb memóriamérettel és kisebb fogyasztással működnek, ebből adódóan gyorsabbak és megbízhatóbbak is. Órajelük általánosan 2133 MHz és 4400 MHz között mozog, míg a korább, DDR3-as széria a határt nagyjából 1600 MHz-nél húzta meg.

Abban az esetben, ha számítógépünket DDR4 memóriával szeretnénk bővíteni, megfelelő alaplapra és processzorra is szükségünk lesz, hiszen az újgenerációs memóriákat kizárólag az újgenerációs hardverek támogatják.

pc laptop memória csere ddr3

Különböző memória típusok egy gépben


Sajnos különböző ramok egy gépben nem működnek. Ha csupán márkában térnek el egymástól, az többnyire nem probléma, bár előfordul hogy pár notebook csak egy bizonyos gyártó memóriáját támogatja. A legtöbb esetben elég, ha memória modulok DDR generációja, és a frekvenciája (MHz) megegyeznek, ebben az esetben ugyanis kompatibilisek egymással. Szintén használható egymás mellett kisebb és nagyobb kapacitású egység is, pl. 2GB és 8GB.

Érdemes még megvizsgálni, hogy az eszközbe pontosan mekkora kapacitású alkatrész szerelhető. A régebbi laptopok maximum 4 vagy 8GB-os modullal birkóznak meg. Az hogy melyik generációs (pl. DDR3, DDR4) memória kompatibilis egy eszközzel, függ a processzor (CPU) generációjától és az alaplap csatlakozási lehetőségétől. A DDR3 és a DDR4 RAM-ok kialakítása és működési frekvenciája is különbözik, úgy ahogy a PC és a laptop memória is.

Mennyi memória kell laptopba vagy PC-be?


Windows 10 minimális RAM igénye 4 gigabájt. Ez elegendő az alapvető működéshez, programok zökkenőmentes futtatásához, azonban ezt a mennyiséget érdemes megduplázni, mivel a modern szoftverek és böngészők hamar felélik. Ha pedig munkánk miatt videókat vagy nagyobb méretű képeket szeretnénk renderelni, még ennél is többre lehet szükség, hiszen az ilyen jellegű feladatok képesek nagyon komolyan leterhelni gépünk memóriáját. Komoly grafikai munkához, 3D-modellező programokhoz, videóvágáshoz 16-64 GB RAM mennyiség ajánlott.

mennyi ram kell egy laptopba

A játékok általában rendkívül magas rendszerkövetelményekkel rendelkeznek, amelyek közül a memória mennyisége és sebessége is kritikus tényező. A mennyiség tekintetében gyakorlatilag nincs felső határ, minél több van annál jobb, persze a józan ész határain belül. Belépő szinten elegendő lehet már 8GB mennyiség is, azonban ezt érdemes megduplázni. Ideális esetben egy gamer PC 16-64 GB memóriával rendelkezik.

Ennyi memóriára lehet szükséged:

  • Alapszintű: 4 GB
    Irodai munkákhoz, böngészéshez, alapszintű feladatokhoz.
  • Optimális: 8 GB
    Ajánlott mennyiség modern szoftverekhez, alkalmazásokhoz, böngészéshez.
  • Haladó: 16-64 GB
    Képszerkesztő szoftverekhez, speciális feladatokhoz, 3d modellezéshez, rendereléshez, játékokhoz.

Milyen RAM van a gépemben?


Ha bővíteni szeretnéd a már meglévő laptopod vagy asztali géped memóriáját, meg kell állapítanod pontosan milyen típusú RAM van a gépedben. Ehhez nem szükséges szétszedni sem, hiszen a specifikációt különböző segédprogramokkal is megtudhatod, mint pl. a Speccy. Ezzel az ingyenes hardverinformációs alkalmazással egy villámgyors elemzés után megtudhatjuk a memória modulok pontos típusát és sok más egyéb információt is a hardvereinkről.

Webáruházunkban a neked tetsző felújított laptopokat és PC-ket saját igényeid szerint bővítheted több memóriával vagy egyéb kiegészítőkkel. Nincs más dolgod, mint a termék oldalán kiválasztani a kiegészítőket és technikusaink telepítik azokat, így a megrendelt terméket már használatra készen kapod kézhez.

Ha pedig saját kezűleg szeretnéd turbózni a géped a webáruházunkban kedvező áron juthatsz hozzá használt PC memória és használt laptop memória modulokhoz is.

Ha tetszett a cikk oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel is.

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék