A mini számítógép (Mini PC) bűvöletében

Ǐrta: Péter, furbify 15. 07. 2020 14:45

A számítógép webáruházakban egyre gyakrabban bukkannak fel az ún. mini számítógépek vagy mini pc-k. Népszerűségük annak köszönhető, hogy ezek a parányi, mégis meggyőző teljesítményre képes kisméretű PC-k, hely- és energiatakarékosak is. Olvass tovább és ismerd meg a kompakt gépek előnyeit.


Mi az a Mini PC?


Leegyszerűsítve a mini PC gyakorlatilag egy teljes értékű asztali számítógép kisméretű PC házban. Az üzleti kategóriás gépek között ez persze nem merül ki ennyiben, hiszen a kis méret ellenére a legtöbb mini asztali gép meglepő teljesítményre képes és számtalan felhasználási lehetőséget rejt.

A mini asztali számítógép, azaz Ultra Compact Form Factor (UCFF) koncepciója nem újdonság a számítógépek piacán. Az Intel már a hetvenes években bemutatta a minigépek elődeit. Az ultrakompakt gépek azonban csak az utóbbi években tettek szert valódi népszerűségre. Kisméretű PC ház ma már szinte minden neves gyártó (Dell, Lenovo, HP, stb.) katalógusában megtalálható, Mini, Micro, desktop mini (DM) vagy Tiny PC címszó alatt.

felújított HP elitedesk 800 mini pc

Felújított HP Elitedesk 800 mini asztali számítógép

A Mini PC előnyei


A mini számítógép egyik legnagyobb előnye a kis méret, hiszen akár a tenyerünkben is elférnek. Egy kisebb íróasztalon is észrevétlenül elférnek, ezért jó megoldást jelentenek, abban az esetben, ha korlátozott hely áll rendelkezésünkre. Mozgatásuk könnyű, valamint méretükből adódóan számtalan területen felhasználhatók.

Méretük és teljesítményük miatt ideálisak kamerarendszerekhez, házimozi-rendszerhez, pultra (pl. recepción, stb.), gyárépületekbe a gépek vezérléséhez, home office-ba, de akár mindennapos munkához vagy multimédiás felhasználásra is (pl. otthoni szervernek).

Kisméretű kialakításának köszönhetően a kis számítógép akár (VESA szabványos) monitorok hátuljára is felszerelhető egy konzol vagy adapter segítségével, így viszonylag olcsón építhetünk belőlük egy ütős All in One PC-t is.


Egy mini PC ideális választás, ha otthoni médiacentert szeretnénk összeállítani, vagy a TV-t, házimozi-rendszert szeretnénk “felokosítani”. Itt érdemes odafigyelni arra, hogy a készülék rendelkezzen HDMI vagy Displayport csatlakozókkal. Egy kombinált, vezeték nélküli billentyűzet + touchpad kombinációval a kezelésük is egyszerű.

Mini számítógépek legfőbb előnyei:

  • Kompakt méret (kb. 15x15 cm)
  • Sokoldalú használhatóság
  • Házimozi-rendszerhez vagy médialejátszónak, médiaszervernek kiváló
  • Alacsony fogyasztás
  • Zajtalan működés
  • Könnyen mozgatható, áthelyezhető
  • Esztétikus

mini pc lenovo hp


A mini PC hátrányai


A mini PC-k méretükből adódóan nem bővíthetők úgy, mint egy normál asztali számítógép. Fejleszthetőségük általában a merevlemez, SSD vagy a memória (RAM) bővítésében merül ki.

További hátrányuk lehet a gamer pc szintű dedikált videokártya hiánya is. A felső kategóriában már találunk Nvidia Quadro vagy AMD Radeon Vega chippel felszerelt konfigurációkat is. (pl. ThinkCentre M75q Tiny), amelyek komoly munkához és irodai, tantermi felhasználáshoz is egyaránt alkalmasak.

Ha a legújabb játékokkal szeretnénk játszani maximális beállítások mellett, akkor inkább a teljes értékű gamer PC-k között keresgéljünk. Ha azonban hajlandók vagyunk “kicsit” többet (százezreket) költeni, akkor pl. egy Intel NUC 9 Extreme mini géppel a játékokról sem kell lemondanunk.

Mini asztali számítógépek legfőbb hátrányai:

  • Korlátozott bővíthetőség
  • Játékokra nem ajánlott (persze akadnak kivételek)
  • Komolyabb videokártya általában a high-end vagy business class típusoknál érhető el

hp elitedesk 800 g3 mini számítógép SSD meghajtóval

Energiatakarékos


A mini asztali számítógépek további előnye az alacsony fogyasztás, amely még maximális terhelés alatt sem növekszik számottevően (pl. Lenovo ThinkCentre M720q Tiny PC mindössze 68 watt maximális teljesítmény mellett). Természetesen az, hogy hány wattot fogyaszt egy gép a használattól és a hardvertől is függ. Értelemszerűen egy irodai alkalmazás meg sem közelíti egy komolyabb tervezőprogram energiaigényét. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy a mini PC-k fogyasztása jóval alacsonyabb, mint egy hagyományos asztali gépé.

Csatlakozók, aljzatok, bemenetek


Csatlakozók tekintetében nagyjából egy laptophoz hasonló felszereltségre számíthatunk. Sőt! Bizonyos üzleti modelleknél sokkal többre is! A legtöbb mini PC-n a kombinált audiobemenet, USB Type-C, USB port, Displayport, HDMI, LAN port, VGA port és Kensington lock is található. Például a HP Elitedesk 800 G1 DM Tiny PC-t, amely 6 db USB porttal és 2 db Displayporttal is rendelkezik a VGA és LAN portok mellett.

Az újabb mini PC-k akár 6 db normál monitorral is megbirkóznak egyszerre, pl. a Lenovo ThinkStation P320 Tiny 2 x DP, 4 x mDP portokkal is rendelkezik.


Mini barebone PC-k


Néhány gyártó mini barebone PC-ket is kínál, amelyek a haladó felhasználók számára biztosítanak némi szabadságot egyedi konfigurációk összeállítására. A barebone a mini PC-k esetében azt jelenti, hogy a memóriát, processzort és adattárolót (SSD vagy HDD) igényeinknek megfelelően nekünk kell beszereznünk és beszerelnünk.

használt mini pc a furbifytól


Mini PC a furbify kínálatában


Ha számítógép vásárlás előtt állsz, és a Mini PC-k mellett döntöttél, tekintsd meg mini PC kínálatunkat! Webáruházunkban a használt mini PC árak jelenleg 40 000 forint környékéről indulnak. (pl. Lenovo Thinkcentre M72e Tiny) Természetesen raktárkészletünk folyamatosan változik, ezért időnként érdemes visszalátogatni, ha elsőre nem találtad meg a neked megfelelő mikro PC-t.

A legtöbb esetben a mini pc konfiguráció bővítésére is lehetőséget biztosítunk. A gépet kérheted nagyobb SSD meghajtóval vagy több memóriával is. Ha növelni szeretnéd a számítógép paramétereit csak add hozzá a termékhez a bővítményeket a konfigurátor segítségével, a többit pedig bízd technikusainkra. Kérdés esetén fordulj bátran tapasztalt ügyfélszolgálatunkhoz.


Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék