Munkára teremtve – bemutatkozik a HP ZBook

Ǐrta: Péter, furbify 09. 11. 2021 08:23

Bár kinézetre nem sokban különböznek az átlagos laptopoktól, a HP ZBook szériája soha nem is törekedett extravagáns dizájnra. Ami igazán fontos, az csak bekapcsolás után válik láthatóvá, hisz ezen gépek esetében a kompromisszumoktól mentes teljesítmény a kulcsszó. Túlzás nélkül állítható, nem csupán marketingfogás egy külön névvel megkülönböztetni ezeket a hagyományos laptopoktól. Bemutatjuk a HP ZBook szériát, a mobil munkaállomások egyik zászlóshajóját.


A lényeg (szinte) láthatatlan


Ahhoz, hogy megértsük, hogy a HP ZBook esetében nem átlagos gépről van szó, először is fontos elmagyarázni a mobil munkaállomás fogalmát. Olyan, a laptopokra megszólalásig hasonlító eszközökről van szó, amelyek csupán távolról tekinthetők hagyományosnak. Miért? A legerősebb, többmagos processzorok, a hagyományos diskek helyett beépített SSD meghajtók, amelyek a redundanciát is figyelembe veszik, az alap grafikus kártyák helyett szereplő felsőkategóriás változatok, végül, de nem utolsósorban pedig az úgynevezett hibajavító (ECC) memória miatt. A felsoroltak alapján automatikusan egy asztali PC-re, vagy akár szerverre is gondolhatnánk, ám ezek mind az úgynevezett mobil munkaállomás jellemzői. Ebbe a kategóriába tartoznak a HP ZBook széria egyes gépei is, amelyek 2013 óta vannak jelen a piacon. Az amerikai cég mérnökei azért hozták létre ezeket a gépeket, hogy leváltsák a korábbi felsőkategória laptopjait, az EliteBook szériát. Ahhoz, hogy számításuk bevált, kétség sem férhet, hiszen immáron a nyolcadik generációnál tartanak.

HP zBook 15 G3 workstation laptop

De mitől ennyire különlegesek ezek a gépek? Amikor egy-egy generáció megjelent, a gyártó nem fukarkodott a teljesítménnyel. Az ilyen gépek közös jellemzője, hogy az adott időszak csúcskategóriáját képviselik, így tehát egy korábbi generációs ZBook a mai napig felveszi a versenyt bármelyik hasonló korú géppel. Anélkül, hogy minden egyes részletét bemutatnánk az szériának, azért egy párat kiemelnénk. A második generációba tartozó Zbook 15 esetében is már olyan komponensekről beszélhetünk, mint az i5-4210M, vagy éppen az i7-4910MQ processzor, az akár 32 GB-ig bővíthető memória, vagy az AMD FirePro W5100, 2 GB-os grafikus kártyák. Összehasonlításképp az eggyel későbbi, harmadik generáció már a legerősebb Skylake processzorokat, akár 64 GB RAM-ot, valamint az AMD FirePro W6150M, 4 GB-os kártyáját is megkaphatta. Természetesen ahhoz, hogy a minőségi munkának a kijelző se szabjon gátat, WLED, WHD, vagy akár UHD monitorral is felszerelték a gépeket. Ne feledjük, a fentiek a korai, napjainkra már 5-6 éves generációra vonatkoznak, ám ebből is látható, hogy a HP mérnökei nem a levegőbe beszéltek, amikor felmagasztalták ezeket az eszközöket.

 

Nem mindenkinek éri meg


Mint az sejthető, a tény, hogy egy ilyen gép minden földi jóval felszerelt, következményekkel jár. A súlya az átlagos laptopokkal összehasonlítva egészen komoly, hiszen nem ritkán akár 3 kilót is nyomhatnak. Az ilyen eszközöket nem arra találták ki, hogy egyik tárgyalásról a másikra, egy kis laptoptáskába játszi könnyedséggel behelyezve mindenhova magunkkal vigyük. Mi több, egy új ZBook ára, összehasonlítva egy új, szerényebb képességű laptop árával, bizony szintén jelentős különbségeket mutat, ugyanez vonatkozik egy felújított, korábbi generációs modellre is. Ha egy nehéz, robusztus, drága gépről beszélünk, akkor mégis ki az, akinek szüksége van ilyenre? Az olyan felhasználóknak, akik igénylik a teljesítményt, ugyanakkor mégiscsak szükségük van bizonyos mobilitásra, ezért az asztali PC nem jöhet náluk számításba.

Mondhatjuk, hogy az olyan mobil munkaállomások, amelyek közé a HP Zbook is tartozik, gyakorlatilag laptopok grafikusoknak és mérnököknek, olyan felhasználóknak, akik renderelésre, videóvágáshoz, 3D tervezésre, vagy éppen adatelemzésre használják a gépüket. Legyen szó akár CAD-on alapuló tervezésről, 3ds Max alkalmazásáról, vagy éppen a Photoshop magasabb szintű használatáról, a ZBook gyakorlatilag mindegyik generációja és típusa megállja a helyét a piacon. Ha csupán mindennapos otthoni felhasználók vagyunk, vagy éppen olyan irodai alkalmazásokat használunk, amelyek nem igényelnek komolyabb teljesítményt, felesleges ilyen jellegű gépben gondolkodnunk. Azonban akkor, ha a fentebb felsorolt alkalmazások és rövidítések nem ismeretlenek számunkra, vagy adott esetben olyan gépre van szükségünk, amelyek könnyen elboldogulnak az AAA kategóriás játékokkal a legmagasabbra tekert beállításokkal, valamint a mozgás szabadságához is ragaszkodunk, akkor nagy valószínűséggel nekünk találták ki a HP ZBook szériáját.

 

HP zBook 15 G3 mobile workstation

Mivel a legújabb széria gépeinek ára a csillagos égig is felérhet, akkor sem lövünk mellé, ha nem vadonatúj eszközöket kezdünk el keresni, hanem felújított, garanciás, korábbi generációs versenyzőket, amelyek ára mostanra már csökkent valamelyest, azonban a teljesítménye még mindig kiemelkedő maradt. Legyen szó a második vagy akár a harmadik generációs ZBookokról, biztosak lehetünk benne, hogy nem lövünk mellé a választásunkkal.

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék