Mi az az SSD és melyiket válasszam?

Ǐrta: Péter, furbify 05. 08. 2019 15:04

Ha már keresgéltél az interneten, vagy benéztél néhány üzletbe, akkor biztosan találkoztál már az SSD meghajtó (vagy SSD kártya) fogalmával. Ugyanakkor, ha nem vagy jártas a számítástechnikában, akkor ez a kifejezés nagy valószínűséggel nem mondott neked sokat. Hogy megkönnyítsük számodra a vásárlást, most tisztába tesszük ezt a fogalmat, eláruljuk mi az SSD meghajtó és azt is, hogy mi alapján érdemes választani.

Solid State Drive, avagy SSD


Nevét az angol solid-state drive kifejezés rövidítése adja. Működése valahol a memóriakártya és a merevlemez (HDD - hard disc drive) között helyezkedik el. Az SSD egy olyan meghajtó típus, amely látványosan meggyorsítja számítógéped vagy laptopod működését. Segítségével átlagosan akár 5-8-szor gyorsabb a programok betöltése és a fájlkezelés, ezért PC-be és laptopba is kifejezetten ajánlott.

Az egyszerűség kedvéért összehasonlítottunk két azonos konfigurációval rendelkező felújított HP Elitebook G1 laptopot. Az egyik modell SSD meghajtóval, a másik hagyományos merevlemezzel (HDD) rendelkezik. A sebesség különbség egészen látványos.

Ahogy a neve is mutatja, az SSD nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így a fogyasztása is sokkal alacsonyabb, valamint a meghibásodás esélye is mérsékeltebb, mint egy merevlemez esetében. A merevlemezzel szemben ugyanazért az árért ugyan kisebb tárolókapacitást kaphatsz, viszont az SSD sebessége jóval meghaladja a hagyományos merevlemezét. Használata tehát nagyon gyors és biztonságos, ezért jelentősen hatékonyabbá teszi a munkavégzést.

hdd vagy ssd

Mekkora SSD-t vagy HDD-t vegyek?


A tárhely nagysága csak attól függ, hogy neked mekkora kapacitásra lesz szükséged és mit szeretnél rajta tárolni. A méretet a legegyszerűbben úgy határozhatod meg, ha tudod, hogy hozzávetőlegesen mennyi helyre van szükséged, és azt megszorzod kettővel. Ez természetesen nincs kőbe vésve, de ilyen módon hozzávetőleges képet kaphatsz arról, hogy mekkorára lesz szükséged.

Általános használatra a legalább 240 gigabájtos (GB) tárolókapacitással rendelkező SSD meghajtók már bőven megfelelnek. Ennél nagyobbra abban az esetben lehet szükség, ha filmeket vagy zenéket vagy egyéb nagyobb méretű fájlokat is szeretnél tárolni.

Az alábbi infografikával megmutatjuk, hogy a gyakorlatban mekkora tárolókapacitással rendelkezik egy-egy SSD típus.

mekkora ssd-t vegyek

HDD és SSD egyszerre? Hozd ki a maximumot!


Nem ritka, hogy egy számítógép akár több eltérő típusú meghajtóval is rendelkezik. Ezzel a módszerrel megnövelhető a tárolókapacitás is, ugyanakkor a sebesség sem csökken. Ha szeretnél kicsit spórolni, akkor használj egyszerre HDD-t és SSD-t, így ötvözheted a két fajta meghajtó előnyeit. A legfontosabb szoftvereket és az operációs rendszert az SSD-re telepítsd, hogy a rendszer a lehető leggyorsabban fusson. A többi számítógépes programot, a filmeket és fényképeidet pedig érdemesebb a merevlemezen tárolnod. Így kisebb tárkapacitású SSD-t is elég vásárolnod és több pénz marad a pénztárcádban. Ajánlott minimum 128 gigabájtos SSD-t beszerezni, ezen ugyanis kényelmesen elfér az operációs rendszer és néhány egyéb szoftver is. A sebességet illetően az SSD szinte csodát művel egy régebbi laptoppal vagy PC-vel.

merevlemez és ssd meghajtó

Mire figyeljek a vásárláskor?


Amennyiben a már meglévő gépedet szeretnéd bővíteni egy SSD-vel, nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy mi mindenen csúszhat el a választás. Nem mindegy ugyanis, hogy hogyan csatlakozik az SSD, milyen márkájú és melyik operációs rendszerrel fogod használni. Azt pedig célszerű előre eldöntened, hogy mekkora tárhelyre lesz szükséged, különben utólag már körülményesebb cserélni.

A legtöbb SSD SATA csatlakozóval rendelkezik, ami az esetek többségében a számítógépben is megtalálható. Emellett létezik még mSATA és M.2 SATA is. Vásárlás előtt mindig győződj meg arról, hogy a laptopod vagy számítógéped rendelkezik-e megfelelő csatlakozóval, hiszen bizonyos esetekben, például az NVME SSD-nél a SATA csatlakozó sajnos nem opció.

Az operációs rendszer kérdése azért fontos, mert például a Windows vagy a Linux egyes típusai nem támogatják az úgynevezett TRIM funkciót. Ennek hiányában is használható természetesen az SSD, ugyanakkor számolni kell azzal, hogy az élettartama jelentősen lerövidülhet. Ráadásul a tárolókapacitás szempontjából sem mindegy, mivel az operációs rendszerek tárhelyigénye is eltérő.

Amennyiben munkaeszközbe keresed a megfelelő háttértárat, akkor nem is kérdés, hogy az SSD jó választásnak bizonyul majd. Segítségével sokkal gyorsabb és gördülékenyebb lehet a munkavégzés. Fenti tanácsainkkal ráadásul most már könnyebb lesz megtalálnod azt a modellt, ami megfelel az igényeidnek és a gépedbe is illeszkedik. Nézz körül HHD és SSD kínálatunkban.

Kérd laptopodat vagy számítógépedet SSD-vel!


Webáruházunkban lehetőséget biztosítunk arra, hogy a nálunk vásárolt számítógépet vagy laptopot SSD meghajtóval egészítsd ki. Nincs más dolgod mint a termék adatlapján a konfigurátorban kiválasztani a neked megfelelő méretű SSD meghajtót. Technikusaink beszerelik, így átvétel után nincs vele semmi dolgod, azonnal használhatod.

furbify ssd bővítés

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék