Szükségem van optikai meghajtóra?

Ǐrta: Szilvia, furbify 04. 10. 2019 15:19

Laptop vásárlásakor egy sor kérdés merülhet fel. Mekkora legyen a laptop mérete? Mennyi memória kell egy laptopba? Milyen márkát válasszak? Ilyen például az optikai meghajtó (DVD/ CD olvasó) kérdése is. Vajon valóban szükség van rá, vagy egyszerűen csak megszoktad, hogy a korábbi gépekben mindig volt, de nem is használtad? Segítünk eldönteni, olvass tovább! 
 

Mi az optikai meghajtó?

Ha nem ismered a számítógépek, laptopok alkatrészeit, már ez a kérdés is fejtörést okozhat. Optikai meghajtó alatt a CD-, DVD- és Blu-ray írókat/olvasókat értjük. Ezek a meghajtók lézer segítségével képesek írni és olvasni a lemezt, ezért is hívják optikai meghajtónak. Korábban szinte minden laptop és asztali gép alapfelszereltségéhez tartoztak, azonban mára ez megváltozott.

Napjainkban már meglehetősen ritkán használunk optikai lemezeket. A szélessávú internet, a felhőszolgáltatások és a memóriakártyák elterjedésével az optikai meghajtók mostanra már a háttérbe szorultak. Az esetek többségében ma már inkább külső meghajtókat vagy felhőszolgáltatásokat használunk adattárolásra. Ezek biztonságosak és jóval nagyobb- vagy akár korlátlan tárhellyel rendelkeznek, mint például egy DVD.
 

optikai meghajtó
 

Mikor lehet szükséged optikai meghajtóra?

 

Megeshet, hogy azok közé tartozol, akik még nagyon is használnak lemezeket a mindennapokban. Sokan a mai napig DVD-n gyűjtenek filmeket, amiket aztán értelemszerűen meg is néznének, akár a laptopjukon vagy számítógépükön. Ilyen esetekben bátran keress olyan laptopot vagy számítógépet, amiben van olvasó. Más esetekben is megeshet, hogy szükséged lesz erre a meghajtóra. Például vannak olyan szoftverek, amiket még mindig lemezről lehet telepíteni. Ilyenek lehetnek az operációs rendszerek, de a videojátékokat is sokan lemezen vásárolják meg, mert ragaszkodnak a dobozos kiadáshoz.

Az is megeshet, hogy biztonsági okokból jobban szereted lemezen tárolni a fontos dokumentumokat. Ebben az esetben jobb ha tudod, hogy ezek az adathordozók könnyen sérülnek, karcolódnak és idővel olvashatatlanná válnak. 
 

Vele vagy nélküle?

Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei. Általában azok a laptopok, amelyek nem rendelkeznek optikai meghajtóval jóval vékonyabbak és könnyebbek. Ez előnyös abban az esetben, ha gyakran magaddal viszed a notit. Bizonyos laptopoknál az optikai meghajtó helyét meghagyják, ebben az esetben akár azt is megteheted, hogy HDD-t, vagy SSD-t teszel a helyére, így könnyen bővítheted a tárhelyed.
És vajon mi van akkor, ha szeretnéd mindkét megoldás előnyeit megtartani? Nos, szerencsére erre is van megoldás, mégpedig a külső optikai meghajtó. Ezt nem kell beépíteni a gépbe, csak beszúrod a laptopodba és már használhatod is, amikor szükséged van rá.

Bármelyik megoldást is választod, webáruházunkban a legjobb minőségű felújított laptopokat találod, melyek között találsz optikai meghajtóval rendelkező modelleket is. Ha ilyen laptopot keresel, látogass el webáruházunkba és a szűrőknél válassz az Optikai meghajtó menüpont alatt felkínált lehetőségek közül.
 

optikai meghajtó szűrő
 

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Archívum
Címkék