Szükségem van optikai meghajtóra?

Ǐrta: Szilvia, furbify 04. 10. 2019 15:19

Laptop vásárlásakor egy sor kérdés merülhet fel. Mekkora legyen a laptop mérete? Mennyi memória kell egy laptopba? Milyen márkát válasszak? Ilyen például az optikai meghajtó (DVD/ CD olvasó) kérdése is. Vajon valóban szükség van rá, vagy egyszerűen csak megszoktad, hogy a korábbi gépekben mindig volt, de a gyarkolatban soha nem is használtad? Segítünk eldönteni, olvass tovább!

Mi az optikai meghajtó?

Ha nem ismered a számítógépek, laptopok alkatrészeit, már maga a kérdés is fejtörést okozhat, ezért tisztázzuk is rögtön melyik komponensről van szó. Optikai meghajtó alatt a CD-, DVD- és Blu-ray írókat és olvasókat értjük. Ezek a meghajtók lézer segítségével képesek írni és olvasni a lemezt, ezért is hívják optikai meghajtónak. Korábban szinte minden laptop és asztali gép alapfelszereltségéhez tartoztak, azonban mára, ez megváltozott.

Napjainkban már meglehetősen ritkán használunk optikai lemezeket. A szélessávú internet, a felhőszolgáltatások és a memóriakártyák elterjedésével az optikai meghajtók mostanra már a háttérbe szorultak. Az esetek többségében ma már inkább külső meghajtókat vagy felhőszolgáltatásokat használunk adattárolásra. Ezek biztonságosak és jóval nagyobb- vagy akár korlátlan tárhellyel rendelkeznek, mint például egy DVD.

optikai meghajtó

Mikor lehet szükséged optikai meghajtóra?

Megeshet, hogy azok közé tartozol, akik még nagyon is használnak lemezeket a mindennapokban. Sokan a mai napig DVD-n gyűjtenek filmeket, amiket aztán értelemszerűen meg is néznének, akár a laptopjukon vagy számítógépükön. Ilyen esetekben bátran keress olyan laptopot vagy számítógépet, amiben van optikai meghajtó. Más esetekben is megeshet, hogy szükséged lesz erre az alkatrészre. Például vannak olyan szoftverek, amiket még mindig lemezről lehet telepíteni. Ilyenek lehetnek az operációs rendszerek, de a videojátékokat is sokan lemezen vásárolják meg, mert ragaszkodnak a dobozos kiadáshoz.

Az is megeshet, hogy biztonsági okokból jobban szereted lemezen tárolni a fontos dokumentumokat. Ebben az esetben jobb ha tudod, hogy ezek az adathordozók könnyen sérülnek, karcolódnak és idővel olvashatatlanná válhatnak.

Vele vagy nélküle?

Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei. Általában azok a laptopok, amelyek nem rendelkeznek optikai meghajtóval jóval vékonyabbak és könnyebbek. Ez előnyös abban az esetben, ha gyakran magaddal viszed a laptopot. Bizonyos laptopoknál az optikai meghajtó helyét üresen hagyják, ebben az esetben akár azt is megteheted, hogy HDD-t, vagy SSD-t teszel a helyére, így könnyen bővítheted a tárhelyed.

És vajon mi van akkor, ha szeretnéd mindkét megoldás előnyeit megtartani? Nos, szerencsére erre is van megoldás, mégpedig a külső optikai meghajtó. Ezt nem kell beépíteni a gépbe, csak beszúrod a laptopodba és már használhatod is, amikor szükséged van rá.

Bármelyik megoldást is választod, webáruházunkban a legjobb minőségű felújított laptopokat találod, melyek között találsz optikai meghajtóval rendelkező modelleket is. Ha ilyen laptopot keresel, látogass el webáruházunkba és a szűrőknél válassz az Optikai meghajtó menüpont alatt felkínált lehetőségek közül.

optikai meghajtó szűrő

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék