Laptopos vagy PC-s típus vagy?

Ǐrta: Péter, furbify 19. 08. 2020 14:51

A laptop vagy a számítógép használata egyben életstílus kérdése is. Hogy milyen megoldást választunk, leginkább attól függ, mennyire vagyunk helyhez kötve, vagy mennyire szükséges számunkra a mobilitás. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a 3+1 legfontosabb dolgot, mely segít eldönteni, a Te számodra egy PC, vagy egy laptop jelenti-e az ideális választást!

 

Mire használod a géped?

Az első és egyben legfontosabb kérdés: milyen célból szeretnél új laptopot vagy PC-t vásárolni? Ha játékos típus vagy, aki mindig a leggyorsabb konfigurációra törekszik, jobb döntés egy asztali számítógép (gamer PC). A PC-k egyszerűbben fejleszthetők, könnyebben bővíthetők, nagyobb felbontású monitort használhatunk hozzájuk, és olcsóbban építhetjük fel a modernebb konstrukciókat.

Ha nagyobb rendszerigényű tervezőprogramokkal, videóvágással vagy 3D tervezéssel foglalkozol, akkor számodra a munkaállomások, azaz workstation PC-k lesznek a befutók. Komoly munkavégzésre optimalizált teljesítménnyel rendelkeznek, remekül bővíthetők, így hosszú éveken át versenyképesek maradnak.

Egy laptop főként mobilitása miatt hasznos, elsősorban ez az, amit vásárláskor megfizetünk benne. Hordozhatósága miatt pedig inkább azoknak ajánlott, akik munkájukból adódóan gyakran utaznak vagy ingáznak.

 

furbify használt laptop

 

Mennyi hellyel rendelkezel?

A döntést nagyban befolyásolhatja lakásod vagy szobád mérete is, hiszen egy nagyon kis lakásban vagy albérletben gyakran nehezen fér el egy gamer PC vagy munkaállomás. Maga a gépház és a monitor is sok helyet foglal, nem is beszélve a különböző kiegészítőkről, az íróasztalról, és a tökéletesen kényelmes gamer székről ugyebár.

Ha hely szűkében vagy, tökéletes választás egy laptop, ami teljesítménye ellenére gyakorlatilag bárhol elfér. Ha úgy tetszik, használhatod az íróasztalnál ülve. De ha nem férsz el máshol, nyugodtan az öledbe kaphatod, és akár az ágyban fekve is dolgozhatsz, játszhatsz, vagy filmezhetsz rajta. És persze az sem utolsó szempont, hogy egy asztali számítógéppel ellentétben egy esetleges költözés esetén is könnyen mozgatható.

Ha azonban ragaszkodsz az asztali géphez, akkor egy Mini PC vagy egy minden egyben All in One PC is jó választás lehet. Mindkét kategória számos előnnyel rendelkezik, és sokoldalú felhasználási lehetőségeket tartogat, ezért jó döntés lehet, ha hely szűkében vagy. Ha szeretnél többet megtudni, olvasd el mini számítógépekről szóló cikkünket, vagy ismerd meg kicsit közelebbről az All in One PC-ket.

 

mini pc furbify lenovo thinkcentre


Szeretnéd bővíteni a jövőben?

Mielőtt véglegesen eldöntenéd azt, hogy milyen számítógépet vásárolsz, érdemes átgondolnod, mennyi időt, energiát, illetve pénzt szeretnél annak jövőbeli fejlesztésére szánni. A PC-k sokkal könnyebben korszerűsíthetők, egyszerűen bővíthető a memóriájuk, tárhelyük (SSD vagy HDD) is könnyedén növelhető, és már vásárláskor is kevesebbet kell fizetnünk a nagyobb teljesítményért.

A laptopok és All in one PC-k esetében ez bonyolultabb és költségesebb a fejlesztés. Mint azt már korábban is említettük, főként a mobilitást és a kényelmet kell megfizetnünk ebben az esetben. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy jó laptop idővel nem korszerűsíthető; egyszerűen csak némileg korlátozottabb és drágább a bővítése, mint egy asztali számítógépé.

 

A fotelban vagy az ágyban tudsz jobban kikapcsolódni?

A legtöbben számítógépüket nem csak munkára, de esti pihenésre, kikapcsolódásra is használják. Ha szeretsz éjszakánként megnézni egy jó filmet, vagy kipörgetnél egy újabb sorozatot, érdemes eldöntened azt, hogy melyik módot találod kényelmesebbnek: a fotelban ülve egy tál pattogatott kukoricával, vagy bekuckózva az ágyba, a puha takaró alá?

Egy laptop sokkal kényelmesebb kikapcsolódás szempontjából, hiszen bárhová magunkkal vihetjük, nem foglal sok helyet, az ágyban fekve is nézhetjük rajta kedvenc filmünket vagy sorozatunkat. Egy PC ezzel ellentétben akár egy gigantikus monitorral is bővíthető, és behúzott függönyök mellett, egy nagy adag popcorn társaságában kiválóan képes reprodukálni a tökéletes moziélményt a Te otthonodban is.

 

 


 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék

Címkék:

pc laptop tudnivalók