Így mérgezi a világot az elektronikus hulladék

Ǐrta: Péter, furbify 12. 09. 2019 11:48

Napjaink egyik leggyakrabban előkerülő témája a szelektív hulladékgyűjtés és a világ szemétmennyiségének csökkentése. Egyre szaporodnak a természet megtisztítására irányuló akciók, változnak a csomagolóanyagok a környezettudatosság jegyében. Mindez természetesen érthető, hiszen a mindent elborító, eldobált eszközök komoly kárt okozhatnak a környezetben és annak lakóiban is.

Annyit még a legtöbben megteszünk, hogy külön gyűjtjük a műanyag palackokat és a papírt, esetleg néhány vászontáskát is beszerzünk, de ennél tovább már kevesebben mennek. Hogy miért? Mert bizonyos esetekben ez kényelmetlenséggel járna és az sem ritka, hogy az átlagember egyszerűen nem tudja, hogy mit kezdjen a speciális hulladékokkal.


Miért baj az, ha nem kezeljük megfelelően az elektronikai hulladékot?


Az elektromos kütyük változatos és apró elemekből állnak össze. Ezeket otthon lehetetlenség volna szelektíven gyűjteni, mivel nem valószínű, hogy saját kezűleg képes lennél szétbontani ezt a rengeteg alkotóelemet. Viszont tele vannak különböző fémekkel, újrahasznosítható és újrahasznosíthatatlan műanyagokkal, ráadásul még veszélyes anyagok is előfordulhatnak bennük, mint például nehézfémek, vagy akár a dioxin és a kadmium.

Így végeredményében a szelektív gyűjtőbe nem tudod betenni. Ilyenkor jobb esetben a többség eladja ezeket a berendezéseket alkatrésznek. Rosszabb esetben viszont a szemétbe kerül, onnan pedig a lerakó telepekre, ahol majd hosszú éveken át kallódik. Ugyanis rengeteg összetevő, mint amilyen a műanyag is, több száz év alatt sem bomlik le.

 

felújított hp laptopok

 

Mit okoz világszerte az elektronikus hulladék?


Nézzünk néhány számszerűsített adatot, hogy miért is jelent ekkora problémát az elektronikus hulladék. Csak az Egyesült Államok területén évente 100 millió számítógépet dobnak ki a háztartásokban. Ezeknek mindössze 20% hasznosítják később újra, a többi csak egyszerűen a kukába kerül, ami mintegy 60 tonnányi szemetet jelent évente.

Ezzel az a probléma, hogy mint azt fentebb is említettük, az elektromos eszközök tele vannak veszélyes anyagokkal - mint például a higany, az ólom vagy a berillium. Ezek nem csak a környezetet teszik tönkre, de az állatok szervezetébe kerülve akár halált is okozhatnak. Példának okáért a higany megtámadja a központi idegrendszert, ahol végül jelentős károkat okoz, ezzel halálra ítélve az adott élőlényt a vadonban, az ólom pedig komoly károkat okozhat a májban és a vesékben.


Mit tehetünk ellene?


Habár az elektromos hulladékok esete speciális, ha nem szeretnéd, hogy a tiéd is a bolygót károsítja, van lehetőséged arra, hogy ezt elkerüld. Ma már vannak kifejezetten erre szakosodott vállalkozások, amelyek átveszik tőled a megunt vagy elromlott berendezéseidet és speciális bontóba küldik, így újrahasznosíthatóvá válnak.

Azzal is sokat tehetsz, ha a meglévő, de használaton kívüli eszközeidet újra felhasználod. Lehet, hogy te már meguntad a régi laptopodat, de a szomszédnak még pont jó lenne arra, hogy a rokonait felhívhassa Skype-on.

 

felújított számítógépek

De ilyen környezetbarát megoldás a felújított számítógép használata is, amelyre már a vállalatoknak nincs szüksége, pedig mindössze néhány évig üzemeltek. Így a szemétlerakó helyett a te kezedbe kerülhet egy remek minőségű felújított számítógép, amit újonnan valószínűleg nem vettél volna meg a magas ár miatt.

 

FUN Fact: 2018-ban közel 30 000 számítógépet (laptopot és monitort is) újítottunk fel, így kb. 196 tonnányi e-hulladéktól óvtuk meg a környezetünket.



Azzal, hogy gondoskodunk a világot elárasztó szemét mennyiségének csökkenéséről, biztosíthatjuk a jövő nemzedékeknek is a megfelelő életteret. Ugyanis a bolygónk energiatartalékai nem végtelenek éppen ezért kellene jobban vigyáznunk rá. Az első lépést megteheted azzal, ha tudatosabban vásárolsz és csak olyasmit veszel, amire valóban szükséged van.

Felújított számítógépeket és laptopokat pedig könnyedén beszerezhetsz webáruházunkban. Termékeinkre 2 év garanciát vállalunk, melyet akár meg is hosszabbíthatsz. Ha pedig a termék raktáron van, akár már 24 órán belül a kezedben lehet. 

 

felújított számítógépek

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék