Milyen laptopot vegyek?

Ǐrta: Péter, furbify 29. 06. 2021 10:26

Látva az óriási kínálatot, rengeteg kérdés merül fel vásárlás előtt, (“milyen laptopot vegyek”?), de talán a legfontosabbak: milyen célra fogod használni, és mekkora összeget szánsz rá? 

Alapvetően két típusú laptop közül lehet válogatni: otthoni vagy általános, és üzleti kategóriájú, de napjainkban már érdemes egy harmadik kategóriát is ide sorolni,  mégpedig a gamer laptopokat, amelyek kirobbanó teljesítménnyel, komoly videókártyával és minőségi kijelzővel rendelkeznek. 

A business class laptopok esetében nagy gondot fordítanak a felhasznált anyagokra és a biztonságra. Ezek a laptopok masszívabbak, strapabíróbbak, mint az általános használatra tervezettek. Az üzleti laptopok olyan extra igényekre is készülnek, mint a dokkolhatóság, speciális portok, por-, víz- és ütésállóság, plusz akkumulátor. Természetesen ezek miatt jelentősen többe kerülnek, mint az otthoni használatra tervezett laptopok. 
 

“Milyen laptopot vegyek?” – mutatjuk!

 

Amennyiben pontosan tudod, mire szeretnéd használni a gépet, és az igényeidnek megfelel egy általános laptop, akkor lehet érdemes fontolóra venni egy felújított gép vásárlását, hiszen ár-érték arányban szinte verhetetlenek.

Speciálisabb igényeid vannak? Az általad használt szoftverek komolyabb teljesítményt, konfigurációt kívánnak? Nem probléma, a nagy teljesítményű workstation laptopok vagy mobil munkaállomások között biztosan megtalálod a számodra megfelelő eszközt.

A nálunk kapható felújított üzleti laptopokat alapos tesztelés után, ráadásul 2 év garanciával adjuk, jóval egy hasonló tudású új laptop ára alatt.

A környezetvédelem szem előtt tartásával küldetésünknek tekintjük a használt, felújított számítógépek népszerűsítését.

A következő fontos kérdés a háttértár típusa, hiszen ez az alkatrész jelentősen befolyásolhatja a gép gyorsaságát is. A hagyományos merevlemez (HDD) lassabb, cserébe viszont olcsóbb. Az SSD (Solid State Drive) meghajtó teljesítménye akár 5-8-szorosa a HDD-nek, továbbá működése zajtalan, nem termel hőt, fogyasztása alacsony. 

 

Infografika: HDD vagy SSD meghajtót válasszak?


Mivel a processzor az egyik legfontosabb alkatrész, ráadásul ez a későbbiekben nem (vagy csak nehezen) bővíthető, cserélhető, és a processzor gyorsasága befolyásolja a laptop teljesítményét, ezért fontos, hogy ezt jól válasszuk meg. Az alábbi ábrából könnyen megállapíthatod, hogy számodra melyik processzor lesz a leginkább megfelelő.

 

Infografika: melyik processzort válasszam?

 

Laptop esetében a videó- vagy grafikus kártya (VGA) nem bővíthető a későbbiekben, ezért ezt is az igényeinkkel összhangban válasszuk meg. Az integrált VGA filmnézéshez, képnézéshez és szerkesztéshez, hagyományos irodai programokhoz megfelelő, azonban 3D-s tervezéshez, komolyabb videóvágáshoz, számítógépes játékokhoz dedikált videókártya szükséges. Dedikált videókártya leginkább a multimédia laptopokban, gamer laptopokban és workstation laptopokban található.

A memória (RAM) a későbbiekben is egyszerűen bővíthető, de a minél nagyobb, annál jobb elv alapján legalább 8-16 GB RAM-ot javaslunk. Manapság az ajánlott mennyiség minimum 8GB DDR3 RAM.

 

Infografika: mennyi memória kell egy laptopba vagy pc-be?


A kijelző méretét illetve felbontását leginkább az alapján válasszuk meg, hogy milyen feladatokra szeretnénk használni. Grafikus programokhoz mindenképp nagyobb méretű és nagyobb felbontású, lehetőleg Full HD vagy nagyobb  kijelző javasolt. A hagyományosnak mondható, 15,6”-os kijelzőméretű laptopokon kényelmesen lehet filmet nézni, több ablakban programokat használni, olvasni.

Általános használatra, böngészésre és irodai munkára egy 14”-es vagy 12”-es méretű laptop is alkalmas lehet, ráadásul könnyebben hordozhatók.

Amennyiben rendszeresen tervezzük hozni-vinni a laptopot, úgy annak súlya is meghatározó lehet a választásnál. A súlyt nagyban befolyásolja a kijelző mérete. Ha könnyebb laptopot szeretnél válasz a kisebb méretű laptopok közül.

Ahhoz, hogy az otthoni tanulás, munka, szórakozás kényelmes legyen, elegendő és megfelelő portokra, csatlakozókra van szükség. Persze léteznek már különféle portreplikátorok és dokkolók, amikkel a meglévő portok kiterjeszthetők, bővíthetők. 

 

És ha még mindig nem tudod, milyen laptopot vegyél…

 

Tudtad, hogy a furbify-nál vásárolt felújított laptopokra minimum két év garanciát vállalunk? Amennyiben elsőre nem találsz számodra megfelelő konfigurációt, a szakembereink segítenek, lépj kapcsolatba velük elérhetőségeink valamelyikén!

 


 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék

Címkék:

laptop tudnivalók