Laptop az iskolakezdéshez: 7 tipp, hogy jól járj!

Ǐrta: Péter, furbify 24. 08. 2020 14:48

Nyakunkon az iskolakezdés, nagy a bizonytalanság, de van pár dolog, amit nem jó az utolsó pillanatra hagyni. Például ha a gyereknek laptopra van szüksége az őszi tanulmányok elkezdéséhez. A gépet meg kell szokni, telepíteni kell a kívánt szoftvereket, hogy az iskolában már csak a tanulásra figyelhessenek - legalábbis reményeink szerint.

A hétvégi nagykörútnál az áruházban majd leveszünk egy csinos darabot a polcról, és levan a gond, ugye? Ne tedd. Legalább tájékozódj előtte. Könnyen lehet, hogy abból az összegból egy sokkal jobb döntés felé is el tudsz menni. Ha azonban már pontosan tudod milyen laptopra van szükséged, tekintsd meg laptop akciónkat!


1. Mérd fel a pontos igényeket


A legjobb laptop kiválasztása nem rakétatudomány, de némi körültekintést igényel, különösen abban az esetben, ha nem ismered pontosan ismered a saját vagy gyereked igényeit. Egy kis odafigyeléssel sok pénzt takaríthatsz meg, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Teljesen eltérő teljesítményű laptopra lehet szüksége egy alap- vagy középiskolás diáknak, mint egy egyetemi hallgatónak. Az előbbi csupán az alapvető programokkal, esetleg néhány alacsonyabb rendszerigényű alkalmazással dolgoznak, ezért értelemszerűen nincs szüksége a legmodernebb, legdrágább eszközökre.

Főiskolásoknak, egyetemistáknak viszont már szüksége lehet akár egy mobil munkaállomás teljesítményére is. Elsősorban azoknak, akik grafikai programokkal (Photoshop, Illustrator, stb.), rendereléssel, videóvágással vagy 3D tervezőprogramokkal (CAD, 3D MAX) is dolgoznak, ilyenek pl. kommunikáció és média szak, építészet, formatervezés, stb.

A két csoport esetében nem csak a laptop konfigurációja tér el egymástól, de az árukat tekintve is nagyok lehetnek az különbségek.

Ne ess abba a hibába, hogy kizárólag az ár alapján hozod meg a döntést, ugyanis az nincs mindig arányban a termék minőségével vagy teljesítményével. Ha vásárlás előtt feltérképezed, hogy pontosan milyen eszközre van szükséged, pénzt takaríthatsz meg.

mobil munkaállomás laptop zbook 15

2. Ilyen az ideális laptop konfiguráció tanulóknak


Az alapvető szoftverek futtatásához, internetezéshez, táblázatok kezeléséhes és filmnézéshez már a belépő szintű konfigurációk is elégségesek. Ezek a laptopok rendszerint 4 gigányi DDR3 memóriával és Intel Core i3 vagy i5 processzorral rendelkeznek. A tárhelyet tekintve érdemes SSD meghajtót választanunk, hiszen érezhetően gyorsabb, mint a hagyományos merevlemezek (HDD-k). Egyetlen hátrányuk a magasabb árfekvés, ami mindent összevetve még mindig arányos az SSD kínálta előnyökkel.

Belépő szintű laptop konfiguráció, általános használatra (példa):

  • Intel Core i5-4300U processzor
  • 4GB DDR3 memória
  • 240 GB SSD meghajtó
  • 14” 1600 x 900 HD+ kijelző

dell latitude e7240 laptop

A fent említett konfiguráció bőven elegendő egy elsősorban tanuláshoz, kikapcsolódáshoz, kapcsolattartáshoz használt laptop esetében.
Azok a diákok, hallgatók akik komolyabb szoftverekkel dolgoznak, már nem minden esetben felel meg egy alapszintű konfiguráció. Grafikai szoftverek és tervezőprogramok esetében jól jön, ha gépünk dedikált videókártyával és minimum 8 giga memóriával rendelkezik.

A processzort tekintve minimum Intel Core i5, i7 (lehetőleg QM jelzésű) vagy jobb esetben Intel Xeon mellett döntünk. Az utóbbi jellemzően a mobil munkaállomásokban található meg.

A képátmérőt tekintve 12-15 hüvelykes modellek közül válogathatunk. Míg a kisebb képátmérőjű laptopok kényelmesebben elférnek egy táskában, a nagyobb méretű képernyőn kényelmesebb a munkavégzés és filmnézés is.

Ideális laptop munkához, grafikához, tervezéshez:

  • Intel Core i7-3740QM processzor
  • 8GB DDR3 memória
  • 256 GB SSD meghajtó
  • 15.6” FULL HD, IPS kijelző
  • NVIDIA Quadro K2000M 2GB videókártya

3. Ismerd meg a lehetőségeket: Tablet-laptop, Mobile Workstation vagy Ultrabook


A hétköznapi laptopok mellett több kategória is létezik, amelyek más-más igényeket hivatottak kiszolgálni. Ilyen például a 2 az 1-ben megoldást kínáló tablet-laptop kategória is, amely a laptopok és a tabletek legelőnyösebb tulajdonságait ötvözi. Lecsatolható (detach) vagy elforgatható (convertible) kijelzővel rendelkeznek, amelyek sokoldalú használhatóságot tesznek lehetővé. Gyakran érintőkijelzővel és érintőtollal rendelkeznek. Ha nem tudod eldönteni, hogy tabletet vagy laptop kell, megvan a megoldás. Bővebben itt olvashatsz a tablet-laptopokról.

A már említett mobil munkaállomásokat (mobile workstation laptop) elsősorban szakembereknek, mérnököknek vagy azoknak a diákoknak, hallgatóknak ajánljuk, akiknek komoly teljesítményre van szükségük a programok futtatásához. Ezek az eszközök a grafikai- és tervező alkalmazások által támasztott igényeket hivatottak kiszolgálni. Méretre némileg robosztusabbak az univerzális laptopoknál, hiszen komoly hűtőrendszerrel, videókártyával és konfigurációval rendelkeznek. Áruk ezért magasabb a hétköznapi használatra szánt laptopokénál.

Az ultrabookok olyan felső kategóriás laptopok, amelyek kisebb tömeggel, legfeljebb 21mm-es (rendszerint 15mm körüli) vastagsággal és meggyőző teljesítménnyel rendelkeznek. Rendszerint az áruk is magasabb, mint az egyszerűbb társaiké.

tablet laptop, ultrabook, mobil munkaállomás

4. NE válaszd a legolcsóbb laptopot


Az iskolakezdés többnyire alapból megterheli a családi kasszát, ezért sokan esnek abba a hibába, hogy a legolcsóbb akciós laptopok között keresgélnek. Ez elsőre jó döntésnek tűnhet, de gyakran a 100 000 forint alatt kínált vadonatúj gépek már az első hetekben csalódást okozhatnak.

Teljesítményüket tekintve hozzák az elvárható szintet, sőt sok esetben még nagyobb teljesítményt is ígérnek, mint azt elsőre gondolnánk. Netezésre, filmnézésre és általános használatra ideálisak. Akkor mi lehet a gond?

Az olcsó fogyasztói laptopok esetében a gyártók leginkább az anyagok és az összeszerelés minőségén spórolnak. Ezért olcsóbbak, mint például az üzleti kategóriás laptopok, amelyek komoly igénybevételre és hosszútávra vannak tervezve. Az alacsony árfekvésnek viszont megvan hátulütője: kevésbé hatékony hűtőrendszer, ropogós műanyag burkolat, ami könnyen reped és karcolódik, valamint gyenge kijelzőpántok, amelyek hamar feladják a harcot.

Ha olcsón szeretnéd megúszni, a legjobb, ha alaposabban körülnézel a piacon és egy minőségi laptopba fekteted a pénzed. A felújított üzleti laptopok pont ezt kínálják számodra: megbízható minőség kedvező áron!

5. Tervezz hosszú távra!


A laptop vásárlás tipikusan olyan dolog, amit a vásárlás után szeretnénk hosszú időre letudni, hiszen vannak fontosabb dolgok is az életben amire érdemes pénzt költeni. Célszerű ezért olyan eszközt választanod, amely időtálló darab és hosszú éveken át megbízhatóan működik, így később kell csak lecserélned.

A legolcsóbb laptopok sajnos nem túl ellenállók és általában hamar leamortizálódnak, burkolatuk megkopik, hűtőrendszerük kevésbé hatékony, ezért könnyebben felmelegedhetnek, ami tovább csökkenti az élettartamukat.

Az ultrabookok és a magasabb árfekvésű közép- és felsőkategóriás modellek már jellemzően tovább maradnak egyben, de az igazi túlélők az üzleti laptopok közül kerülnek ki.

Lenovo ThinkPad rollcage szerkezet

A Lenovo ThinkPad laptopok alkatrészeit ellenálló belső váz védi

6. Ismerd meg az üzleti kategóriát, azaz business classt!


Ez a kategória nem, vagy csak elvétve található meg a szupermarketek polcain. Miért is van ez? Egyrészt azért mert ezek a komoly berendezések kifejezetten vállalati, professzionális használatra lettek tervezve, másrészt jóval drágábbak, mint a szélesebb közönségnek szánt fogyasztói laptopok.

Az üzleti kategóriára jellemző a precíz kivitelezés, az elsőosztályú alkatrészek, kiforrott technológiák és biztonsági megoldások (pl. ujjlenyomat olvasó) sokasága. A minőségüket sok esetben katonai szintű tesztelés és minősítés is szavatolja. (pl. Lenovo ThinkPad vagy HP EliteBook)

A legmegbízhatóbb laptop márkák, mint a Lenovo, Dell és HP kínálatában is megtalálhatók ezek a termékek. Az áruk jellemzően magas és a nagyon magas között mozog, ezért a hétköznapi felhasználók körében nem igazán terjedtek el. Az utóbbi években ez némileg változott, hiszen egyre többen fedezik fel a kategória előnyeit. Hozzáértő körökben komoly kultusza van egy-egy “legendás” modellcsaládnak, nem véletlenül.

7. Válassz felújított üzleti laptopot!


Az üzleti laptopokat jellemzően 2-3 év használatot követően cserélik le a nagyvállalatok, elsősorban modellfrissítés miatt. Ezek a kitűnő minőségű termékek ezután a felújításra szakosodott cégekhez kerülnek, ahol alapos tisztítás, karbantartás újracsomagolás után közel újszerű, esetleg szépséghibás állapotban kerülnek újra értékesítésre, jelentősen alacsonyabb (akár 70%-al olcsóbb) áron.

A garanciáról sem kell lemondanod, hiszen minimálisan 2 év garanciát vállalunk minden felújított termékünkre, valamint ingyen szállítjuk házhoz! A 30 nap pénzvisszafizetési garancia pedig lehetőséget ad arra, hogy kötöttségek nélkül próbálhasd ki a terméket. Ha nem tetszik, nincs más dolgod, mint visszaküldeni hozzánk és mi kérdés nélkül visszafizetjük az árát.

Félre ne érts, itt ne egy lepusztult használt gépet képzelj el amit az apróhirdetésekben próbálnak rád sózni. Melyik gyerek örülne egy zsíros régi félig törött eszköznek…

Laptopjainkat gyakran ajándékozzák a fiatalabb generáció képviselőinek is. Ha fontos a kinézet is, ebben a kategóriában is megtaláljuk amit keresünk. A felújított gépek közt rengeteg újszerű, vékony, kecses, elegáns darab is található. Válassz ezek közül, ha gyermekednek fontos ez a tényező is.

AKTUÁLIS LAPTOP AKCIÓNKAT IDE KATTINTVA TEKINTHETED MEG!

2 év garancia minden felújított laptopra

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék