Így hosszabbítsd meg a laptopod élettartamát!

Ǐrta: Péter, furbify 08. 03. 2022 15:23

Ha a témában körbenézel az interneten, pillanatok alatt úgy érezheted magadat, mint aki egy dzsungelbe keveredett. Az útelágazások egymásnak teljesen ellentmondó irányokba mutatnak, vagyis a vélemények, a tanácsok nem egyszer két külön álláspontot képviselnek. Nem hozzáértőként teljesen jogos, ha azt érzed, hogy képtelen vagy kibogozni az összegubancolódott szálakat. De van egy jó hírünk! Ez nem is a te dolgod – majd mi rendet teszünk ebben a sokat vitatott kérdésben. Íme pár tipp, amivel meghosszabbíthatod a laptopod élettartamát.

A laptop akkumulátora kímélésre született?


Nem. Ha ez lefedné a valóságot, akkor vajon mi értelme lenne a hordozható számítástechnikának? Nyilvánvalóan semmi. Így aztán mindebből logikusan következik, hogy az aksi alkalmazásra teremtetett. Pláne, hogy állásában, az önkisülési folyamatoknak hála csökken a kapacitása, azaz jelentős mértékben veszíthet az értékéből. Ha pedig esetlegesen túlmerül, akkor minden hiába, az akku használhatatlanná válhat.

A rendszeres használat abszolút kifizetődő taktika. Érdemes odafigyeni arra, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje ne menjen 10-15 százalék alá. Erre viszonylag könnyű odafigyelni, főleg, hogy az operációs rendszerekben külön értesítés is beállítható erre a célra. Az akkumulátor egészsége érdekében érdemes hetente, kéthetente lemeríteni az eszközt 10-15%-ra, majd újra feltölteni.

Akadnak néhányan, akik eltávolítják az akkumulátort (ha lehetséges), abban az esetben, ha a laptopot hálózati töltőről használják, így megkímélve az aksit. Mi ezt nem javasoljuk, mert így könnyen adatvesztés következhet be, ami valljuk be elég sok kellemetlenséget okozhat, ha munkáról van szó. Ha mégis ez mellett döntenénk, úgy az akkumulátort kb. 50%-os töltöttséggel helyezzük el egy száraz helyen, míg nem használod.

Fontos, hogy mindig a laptophoz való töltőt használjuk, ugyanis egy nem megfelelő töltő károsíthatja az akkumulátort.

Így hosszabbíthatod meg a laptop akkumulátor élettartamát

  • Az akku ne merüljön 5-10% alá
  • Sose hagyd teljesen lemerülni
  • Kéthetente érdemes lemeríteni az eszközt 10-15%-ra, majd újra feltölteni
  • Mindig a saját töltőjét használd

A laptop túlmelegedés és lassulás nem normális jelenség


A laptopok élettartamát a sok esetben a túlmelegedés rövidíti le, mégpedig nem csekély mértékben. Ennek az egyik kiváltó oka lehet a hűtőrendszer tisztításának elhanyagolása. A gép belsejében lerakódó por szigetelőrétegként viselkedik és elzárja a hűtőrendszerben a légáramlást. Ha ehhez még a processzoron található hővezető paszta kiszáradása is társul, akkor garantált a felmelegedés. Ha a laptop felforrósodott a rendszer kénytelen extrán rákapcsolni a hűtésre, azaz felpörgeti a ventilátorokat.

Ez nem pusztán érzékelési probléma, hiszen miközben a gép küzd a hőmérséklet csökkentéséért, addig a lassulás borítékolható. Ha a processzor túl forró, a rendszer automatikusan csökkenti a teljesítményét, így gátolja meg, hogy túlmelegedjen a processzor.

Feltétlenül érdemes portalanítani a laptopot, ha:

  • Jelentősen lelassul a laptop
  • Felforrósodik a laptop alsó része vagy billentyűzete
  • Hangosan felpörög a hűtőventilátor
  • Gyakran használjuk ipari környezeztben vagy terepen

laptop portalanítása

A hűtőrendszer portalanítása igényel némi gyakorlatot

Laptop portalanítás házilag

Tapasztalatunk szerint a szakszerű portalanítás, tisztítás szakmaiságot igénylő feladat, ami igényel némi gyakorlatot (különösen a hűtőrendszer esetében). Sok esetben ahhoz, hogy a hűtőborda mögül eltávolítsuk a hajszálakat és összegyűlt port, teljesen darabjaira kell szedni az eszközt. Ehhez speciális szerszámok is szükségesek, ugyanakkor gyakorlat és tapasztalat híján könnyen kárt tehetünk az eszközben. A laptopok bizonyos belső alkatrészei különösen érzékenyek, ezért inkább bízzuk szakemberre ezt a munkát.

Milyen gyakran tisztítsam a laptopot?

Az, hogy a levegő tele van porszemekkel, nagyjából tényszerű kijelentés. Kivételt azok a helyiségek képeznek, ahol légtisztító készülék gondoskodik a minőségi atmoszféráról. Ám amúgy a poratkák nem láthatóak, mégis mindenhol ott vannak, így a gépben is, a portalanítás és tisztítás ezért elkerülhetetlen.

A portalanítás gyakorisága elsősorban a használat módjától és körülményeitől függ. A legtöbb esetben, normális használat mellett a portalanítást elég évente egyszer elvégeztetni. Ugyanakkor, ha a laptopot gyakran használjuk ipari környezetben vagy terepen, akkor akár félévente is tisztításra szorul. A használat során mindig ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb por érje az eszközt.

Tipp: A megemelt laptoptartó vagy laptop hűtő azért praktikus kellék, mert egyrészt optimális szellőzést biztosít, másrészt az asztalra lerakódó porszemeket eredményesen távol tartja. Nyilván, ha szereted ölbe venni a gépedet, akkor ez a megoldás nem játszik, de minden más helyzetben praktikus döntés.

Mi történik zimankóban?


Élettartam szempontjából a hőmérséklet kulcsfontosságú tényező, és ahogy a túl meleg sem tesz jót, úgy a túlzott hideg is rengeteg kárt okozhat. A hordozható gépek többsége 10 Celsius-fokig teljesen jól üzemel. Ha ennél hidegebb a közeg, akkor sem szünetel a működés, mert főként nem a hőmérő higanyszálával van a gond, hanem a hőmérséklet változásával. Amikor a szerkezet hidegről hirtelen melegre kerül, mondjuk az utcáról be a meleg szobába, akkor felbukkan a tech-körökben rettegett pára.

A kijelző és az akkumulátor a két legveszélyeztetettebb rész, már ami a párásodást illeti. Bekapcsolás előtt érdemes tehát megvárni, míg az eszköz átmelegszik. Viszont a hajszárítózás vagy hősugárzós rásegítés nem jó ötlet, mert így végképp csődöt mondhat a készülék. Az idő mindent megold, tartja a mondás, ami jelen esetben valós kijelentés. Ha kellő mennyiségű idő telik el a kinti hidegből beérkezés, illetve a használat között, akkor a rendszer párásodása, ezáltal a kisülések kivédhetők.

Laptop használata hidegben

Kinti munkánál nincs mese, a gép nem pihenhet a fűtött irodában. Ez azonban speciális felhasználási területnek számít, így a hétköznapi gépvariációk nem jöhetnek szóba. Ekkor érdemes üzleti laptopokban gondolkodni, mert a kategória tagjai ellenállóság terén is az élen járnak. Ha a gépet csak szállítani szeretnéd, hordozhatóságának megfelelően, akkor egy vízálló, hőszigetelt tokkal kivédheted a kellemetlenségeket és egy az egyben megelőzheted a nedvesedést.

Ha a baj mindezek ellenére mégis beköszön, és a laptop átfagy, akkor bekapcsolás előtt minimum egy órát lényeges pihentetni a rendszert. A cél, hogy a szerkezet magától „olvadjon” fel, így a károk mérsékelhetőek, sőt akár el is kerülhetőek. A türelem jelen esetben fagymentes konstrukciót terem.

Tipp: Így óvd meg a laptopod hidegben.

kíméld meg a laptopod a folyadékoktól

Ezt a szituációt érdemes elkerülni.


Kíméld meg a nedvességtől!

A laptopok egyik legnagyobb ellensége a folyadék. Nincs is annál bosszantóbb, mikor az üdítő véletlenül a billentyűzeten landol, vagy rosszabb esetben a laptop belsejébe jut. Szerencsésebb esetben még megmenthető az eszköz, de azonnal cselekednünk kell, ha bekövetkezett a baj.

Először is győződj meg arról, hogy a kezed teljesen száraz, minden mást csak ezután csinálj. Kulcsfontosságú, hogy a nedvesség és az elektromosság ne találkozzon. Ha ez megtörténik, a folyadék tönkretehetii a hardvert, és súlyos áramütést okozhat.

A következőt kell tenned: azonnal húzd ki a tápkábelt és ezután távolítsd el az akkumulátort, ezután tartsd lenyomva a bekapcsológombot néhány (legalább 20) másodpercig, amíg a maradék "kóbor-áram" is eltűnik. Ne fáradj azzal, hogy nekiállsz menteni az aktuális munkádat. Minél hamarabb áramtalanítod az eszközt, annál nagyobb esélye van a túlélésre. Ezután fordítsd fejjel lefelé és hagyd, hogy megszáradjon. Ez minimum 24-48 órát vesz igénybe.

Bizonyos üzleti laptopok (pl. Lenovo Thinkpad egyes típusai) különlegesen kialakított cseppálló billentyűzettel rendelkeznek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a ráömlő folyadék a billentyűzet alatt található különleges kialakítású csatornákon keresztül távozik anélkül, hogy a folyadék az érzékenyebb alkatrészekhez jutna. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat elő komolyabb károsodás, de jobb eséllyel éli túl, mint egy hétköznapi laptop.

Tipp: Olvasd el útmutatónkat, melyből megtudhatod mit kell tenned, ha leöntötted a laptopod!

Laptop gyrorsítása SSD meghajtóval

Laptop gyorsítása SSD cserével.

Laptop teljesítmény növelése


Ha úgy érezzük laptopunk már nem tud lépést tartani a korszerű programokkal, nem kell feltétlenül lecserélni egy vadonatúj modellre. A régebbi laptopok esetében jelentős gyorsulást érhetünk el, ha a hagyományos merevlemez (hard disc drive vagy HDD) helyett, SSD meghajtóra váltunk. Ezzel az háttértár cserével a programok betöltési sebessége akár 7x gyorsabb lehet! Mivel az SSD típusú háttértárban nincsenek mozgó alkatrészek, ezért energiatakarékosabb, így kevésbé fogyasztja az akkumulátor energiaszintjét.

A háttértár turbózása mellett érdemes a memóriát (RAM) is bővíteni. Ezzel a rendszer működése gyorsítható fel és garantáltan meghosszabbítható a laptop használhatósága is.

Tipp: Korábbi cikkünkből megtudhatod, hogyan gyorsíthatod fel régebbi laptopodat.


A naprakész operációs rendszer elengedhetetlen


Végül, de nem utolsó sorban, a gépre telepített operációs rendszer (Windows) állapota is kulcsfontosságú. A ritkán vagy sohasem frissített rendszer lassulásokat, fagyást eredményezhet, és kevésbé biztonságos, mint egy naprakész operációs rendszer. Felesleges ezt a bakit elkövetni, mert talán ez az a kritérium, ami a legkönnyebben, egyúttal legegyszerűbben teljesíthető. A rendszer frissítése a legtöbb esetben teljesen automatikus.

Fontos ugyanakkor figyelmet fordítanunk arra is, hogy operációs rendszerünk és adataink megfelelő védelem alatt álljanak. Napjainkban rengeteg kártékony reklámozó, adathalász, "coin bányász" alkalmazás kering a neten. A többségük ingyenes tartalmat (pl. ingyenes filmnézési lehetőséget) kínál, azonban nem érdemes engedni a csábításnak. Ezek a programok telepítés után jelentősen lassíthatják a rendszerünket, ráadásul a személyes adataink is illetéktelenek kezébe juthatnak. Az ilyen kellemetlenségek elkerülhetők korszerű vírusirtó programokkal, mint pl. az ESET termékcsaládja.


Laptop karbantartás csekklista


Ami pedig a karbantartást illeti: a rendszeres, évenkénti ellenőrzés kifizetődő, ugyanis így a legtöbb probléma még csírájában felfedezhető, megoldható. Egy kis odafigyeléssel akár évekkel meghosszabbítható a laptop élete, így marad pénz a fontosabb dolgokra.

Ezekkel hosszabbíthatod meg a laptop élettartamát:

  • Töltsd és használd helyesen az akkumulátort
  • Ügyelj a hűtőrendszer tisztaságára
  • Ügyelj a megfelelő hőmérsékletre használat során
  • Ügyelj rá, hogy a laptopot ne érje folyadék
  • Legyen naprakész operációs rendszered
  • Használj vírusírtót
  • Növeld a laptop teljesítményét SSD cserével és memóriabővítéssel

Ne feledjük, ha meghosszabbítjuk laptopunk élettartamát, azzal nem csak a pénztárcánkat kímélhetjük, de támogatjuk a fenntarthatóságért vívott harcot is.

Ha tetszett a cikk nyomj egy lájkot és oszd meg ismerőseiddel!

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék