Használd okosan: így óvd meg a laptopod hidegben

Ǐrta: Péter, furbify 05. 12. 2021 13:15

Ahogy beköszönt az hideg idő, egyre jobban kell figyelnünk arra is, hogy egy utazás vagy kültéri munka során megvédjük a laptopunkat. Ez talán keveseknek jut eszébe, akik viszont gyakran viszik magukkal a gépüket, fontos szem előtt tartaniuk pár dolgot. A fagyos időben bizony komoly, akár végzetes károk keletkezhetnek notebookunkban. Elengedhetetlen tisztában lennünk azzal, hogyan szállítsuk laptopunkat a hideg időben, illetve az is fontos, hogy ezután megfelelő módon történjen meg az üzembe helyezése. Először is érdemes tisztáznunk a kérdést, hogy mennyire károsíthatja a hideg a gépünket.

így óvd meg a laptopod a hidegben

Tönkreteheti-e a hideg a laptopot?

A számítógépek megfelelő működési tartománya ugyan márkánként eltérő lehet, de összességében elmondható, hogy az optimális üzem 10 és 35 Celsius-fok közé esik. Hidegebb hőmérséklet alatt ugyanúgy képes működni egy laptop, nem ez a probléma. A gond azzal van, hogy amikor a laptop áthűl, majd bevisszük egy melegebb térbe, akkor megjelenik a műszaki eszközök egyik legnagyobb ellensége: a pára. A hirtelen hőmérsékletváltozás okozza tehát a bajt. Amikor pedig azonnal szeretnénk melegebb helyen is használni a gépünket, a pára károsodást, sőt zárlatot is okozhat, ezért használat előtt érdemes kicsit pihentetni a gépet, hogy némileg átmelegedjen. Ideális esetben hagyjunk elég időt ahhoz, hogy közel szobahőmérsékletűre melegedjen és csak ezután kapcsoljuk be.

Fontos megjegyeznünk, hogy a felmelegedést ne siettessük. Ne használjunk hősugárzó berendezést (pl. hajszárítót vagy radiátort), mert ezzel kárt tehetünk a burkolatban vagy a billentyűkben, ahogy a mellékelt ábra is mutatja:

megolvadt billentyűzet

A legnagyobb kockázatot átfagyás esetén a kijelző és az akkumulátor párásodása jelenti. A hirtelen meleg helyre vitt eszközben a pára ezen a két területen sokkal könnyebben lecsapódik: a gép elindítása esetén a kijelző színtartományát megváltoztatja, károsítja, az akkumulátornál pedig rövidzárlatot okozva károsíthatja vagy teljesen tönkreteheti azt. Mégis néha elkerülhetetlen, hogy kültéren használjuk a gépünket. Vannak bizonyos szakmák, ahol az ilyen egészen gyakori eset. Viszont akkor is megtörténhet a baj, ha például a városban várjuk a buszt, a laptopunk nálunk van, és épp tombolnak a mínuszok. Mit tehetünk tehát az átfagyás megelőzésére ilyen esetekben?

Hogyan óvjuk meg laptopunkat az átfagyástól kültéri használat esetén?

Ha gyakran kell szabadban használnunk a gépet, akkor érdemes olyan laptopot választani, ami jobban ellenáll a környezeti hatásoknak. A Dell Latitude vagy a Lenovo Thinkpad laptopok egy jelentős része az ilyen körülményeknek is jobban ellenáll (a legtöbb modell még MIL-SPEC tanusítvánnyal is rendelkezik). Kültéren is sokkal jobban bírják a zord viszonyokat, ráadásul némileg jobban ellenállnak a nedvességnek az átlagos gépeknél. Ezért ha olyan körülmények között kényszerülünk rendszeresen dolgozni, ahol tényleg fagyásnak van kitéve az eszközünk, jobb, ha beruházunk egy ehhez tervezett laptopra. Viszont még az ilyen gépeknél is az a legjobb, ha beszerzünk hozzá egy vízálló, hőszigetelt laptoptartót és körültekintően használjuk.

A másik lehetőség a laptopmelegítők használata. Ezek olyan eszközök, amelyeket a gépünk mellé is betehetünk, amikor azt fagyos környezetben vagyunk kénytelenek tárolni. Kültéri munka esetén várható, hogy addig használjuk a gépet, amíg az akkumulátor tart, vagy valamilyen áramforrásra van kötve. Előbbi esetben, főleg 0 Celsius-fok alatti hőmérsékletnél, számoljunk azzal, hogy a hideg miatt az akku teljesítménye jelentősen csökken. Ha viszont van áramvételi lehetőség, mindenképp ajánlott a fent említett melegítőpanelt beszerezni gépünk számára, így használat közben is garantált, hogy megvédjük laptopunkat a fagyástól.laptop melegítő

laptop melegítő


Ha nem adott az áramellátás, van egy alternatív módja is a védelemnek: túraboltokban lehet kapni melegítőtasakokat, amelyeket általános melegítésre használnak, és viszonylag hosszú időn keresztül képesek hőt sugározni. Ez egy alternatív, de jó megoldás lehet arra, hogy megvédjük a számítógépünket. Viszont megeshet, hogy nem tudtuk megfelelően védekezni a fagy ellen. Előfordulhat, hogy véletlenül egész éjszakára a kocsiban hagytuk a laptopot a kinti mínuszok alatt.

Mit tegyük, ha megtörtént a baj, és átfagyott a laptop?

Ha nem tudjuk elkerülni a laptop átfagyását, a legfontosabb lépés, hogy hazaérkezéskor kivesszük azt a tartójából, és legalább egy óráig nem nyúlunk hozzá. Sokan írják, hogy fél óra is elég, viszont az a helyzet, hogy ez függ a fagy mértékétől is. Ha gépünk kevésbé hűlt át, akkor elég a fél óra. Ellenben ha komolyabb fagysérülésre számítunk, nincs kizárva, hogy akár egy napig is kikapcsolt állapotban kell hagyni. Ilyenkor érdemes felnyitni a fedelét. A lényeg, hogy ne közvetlen melegítsük át. Hagyjuk, hogy magától vegye fel a melegebb hőmérsékletet, így elkerülhetjük a károsodást.


Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék