Hasznos társ a mindennapokban – bemutatkozik a Chromebook

Ǐrta: Péter, furbify 28. 10. 2021 08:20

Laptop a teljesítményért, tablet az üzemidő miatt. Aki azt gondolná, hogy csak az imént említett két kategória létezik, annak van egy jó hírünk. A Google mérnökei már jó pár éve rájöttek, hogy nem kell vagyonokat költeni egy laptopra, főképp akkor, ha az idő többségében úgyis csak böngészésre használnánk azt. Olcsó, energiatakarékos és megbízható, azonban nem árt tisztában lenni a hátrányaival sem. Bemutatjuk a hibrid megoldást, a Chromebookot.

 

Chromebook előnyei: kedvező ár, magas üzemidő! 


Laptopot venni csak azért, hogy aztán böngészésre, online tartalmak megjelenítésére használjuk, sokak számára felesleges mulatság. A tablet viszont sokaknak a formája, vagy éppen az egér hiánya miatt nem felel meg. Jó hír, hogy ennek a kettősségnek a feloldására immár tíz éve elérhető egy köztes megoldás: a Chromebook. Ez egy olyan, kinézetre megszólalásig a laptopokra hasonlító eszköz, ami a belső részeit tekintve jelentősen különbözik a hagyományos laptopoktól. Elsősorban azért más, mert a Google saját operációs rendszerét használja, ezért a Windowshoz szokott felhasználók számára ez nem minden esetben megfelelő. Komolyabb munkára nem alkalmas, azonban ha nincs szükségünk bonyolultabb programok futtatására, akkor nagy valószínűséggel nekünk találták ki. Kiválóan alkalmas viszont internetezésre, kapcsolattartásra, filmek streamelésére.

 

felújított asus chromebook a furbifytól

 

Az operációs rendszer felépítése és sajátosságai miatt kisebb teljesítmény is elegendő az ilyen gépek esetében. Ebből következik, hogy a Chromebookok előnyei közé leginkább a mérsékelt árát, valamint a hosszú üzemidőt sorolhatjuk. Kisebb teljesítményű processzor, kevesebb beépített tárhely, konzervatív memóriamennyiség az, ami leginkább jellemzi, ám ebből az is következik, hogy a több százezer forintos laptopokkal összehasonlítva egy ilyen gép már jóval kedvezőbb áron a miénk lehet. Használatához csupán egy ingyenesen létrehozható Google fiókra lesz szükség. Webáruházunkban már 30 - 40 000 forint közötti áron is találhatsz felújított Chromebookokat

Az előbbiekkel összehasonlítva az üzemidő is meglepő lehet, hiszen a megszokott 3-4 óra helyett akár 10-13 órát is kibírhatnak egy feltöltéssel. Bátran mondhatjuk, hogy visszaadják a mobilitás szabadságát azoknak a laptopos felhasználóknak, akik ettől már jó pár éve elszoktak. Ezek a kompakt méretű eszközök könnyen hordozhatók, észrevétlenül elférnek akár egy válltáskában is.

A legtöbb ilyen operációs rendszerrel rendelkező gép érintőképernyővel ellátott, ezzel tovább közelítve egymáshoz a laptopos és táblagépes tábort. Az USB portok esetében a 2021-es felhozatalt szemlézve legtöbbször egy hagyományos A, valamint egy Type-C változatot kapunk, ezt egészíti ki az audio jack és az SD kártyaolvasó. Ezek segítségével akár egy dokkolóállomást, vagy egy második monitort is hozzákapcsolhatunk a gépünkhöz, tovább bővítve a felhasználási lehetőségeket.

 

Chromebook hátrányai


Természetesen ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk, nem árt pár szót ejteni a Chromebook hátrányairól sem. A fentiekből következik, hogy az ilyen gépek alkalmatlanok komolyabb teljesítményre, összetettebb programok futtatására. Bár sokakat az a tény rémiszt el, hogy ismeretlen számukra a Google operációs rendszere, valószínűleg meglepődnének, ha kipróbálnák az ilyen gépeket. Noha a Chrome böngésző az alapja, számtalan „hagyományos” alkalmazás tölthető le rájuk, ha valaki offline is szeretne dolgozni velük. Igaz, ezek az alkalmazások a legtöbb esetben androidos vagy linuxos programok, sajnos a megszokott, Windowson futtatható programok nem alkalmazhatók a Chromebook esetében.

 

Felújított Acer Chromebook

 

Így a komolyabb képszerkesztők, az elmúlt 10 év játékai, vagy az egyedi irodai alkalmazások nem csupán kompatibilitási gondok miatt nem futtathatók a Chromebookokon, hanem egyszerűen ezek gépigénye jóval túlmutat az ilyen eszközök lehetőségein. Azonban ha ezekről le tudunk mondani a kompromisszumok érdekében, nem kell tovább keresgélni. Szövegszerkesztők (pl. Google Docs, Google Sheets) és tárhely (Google Drive) már a felhőben is megtalálhatók, amennyiben a konzervatívabb megoldások hívei vagyunk, a fontosabb, nagyobb mennyiségű adatunkat akár egy külső tárhelyen, merevlemezen vagy SD-kártyán is magunkkal vihetjük, méghozzá a Chromebookkal kiegészítve.

Ha egy felhasználóbarát, sallangmentes, a laptopokkal összehasonlítva olcsó, teljes mértékben mobilis gépet szeretnénk mindennapi filmnézésre vagy böngészésre, bátran állíthatjuk, hogy a Chromebooknál nincs jobb alternatíva.

 

Chromebook előnyök

  • kompakt méret
  • könnyű hordozhatóság
  • kedvező árfekvés
  • hosszú üzemidő
  • rengeteg ingyenesen elérhető teljes értékű alkalmazás (pl. Google termékek, stb.)
     

Hátrányok

  • kisméretű tárhely (SD kártyával bővíthető)
  • komolyabb programok futtatására nem alkalmas
  • Windowson futtatható programok nem használhatók

 

Chromebookok a furbify kínálatában, két év garanciával

 

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék