Hogyan csökkentheted egyszerűen a villanyszámlád?

Ǐrta: Péter, furbify 01. 08. 2022 13:51

Az idei év sem hozott pozitív gazdasági eredményeket a világnak – a többiről pedig talán nem is érdemes beszélnünk. Az árak szinte naponta emelkednek, az egyik oldalról háború, míg a másik oldalról a járvány fenyeget. Tehát nem csoda, ha már az energiatakarékosságra is gondolnunk kell, amennyiben nem szeretnénk hatalmas összegeket fizetni. Azonban jelentősen csökkenthetjük a kiadásainkat, ha odafigyelünk néhány apróságra. Mire érdemes tehát ügyelni, ha szeretnénk alacsonyabb villanyszámlát?

 

Használd mobiltelefonod energiatakarékosan!


A modern mobiltelefonok esetében elérhető és szinte elengedhetetlen az energiatakarékos üzemmód. Ez nem befolyásolja jelentősen a felhasználói élményt, viszont nem hagyja, hogy a háttérben futó alkalmazások merítsék a telefont. Itt az ideje tehát bekapcsolni az energiatakarékos üzemmódot és élni az előnyeivel. Az üzemmód lejjebb veszi a fényerőt, nem engedi futni a használaton kívüli appokat, illetve a felesleges értesítésektől is megkímél minket. Ez a beállítás Android és iOs esetében is elérhető. Ha pedig már a mobilok energiatakarékosságánál járunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy a világos színű hátterek több energiát fogyasztanak.

 

Így csökkentheted a mobiltelefonod energiafelhasználását:

  • Használd az energiatakarékos üzemmódot
  • Éjszakára kapcsold ki a készüléket, amennyiben nincs rá szükséged
  • Kapcsold ki a Bluetooth-t és a GPS-t, ha nincs rá szükséged
  • Kapcsold ki az adatforgalmat, ha épp nincs rá szükséged
  • Csökkentsd az automatikus képernyőkikapcsolás idejét
  • Válassz sötét háttérképet
  • Húzd le a fényerőt vagy válaszd az automatikus fényerő-szabályozást a beállítások között
  • A töltöttség ne menjen 30% alá és 80% fölé, így hozhatod ki a legtöbbet az aksiból
  • Ne hagyd a töltőn egész éjszakára
  • Kapcsold ki a rezgés, amennyiben nincs rá szükséged
  • Rendszeresen zárd be a fölöslegesen futó alkalmazásokat
  • Használd az applikációkat sötét módban

 

mobiltelefon energiatakarékos mód beállítása

 

PC és laptop energiatakarékossági tippek
 

A számítógépek használatának esetében két csoportra oszthatóak az emberek. Az egyik csoport naponta használja ugyan a gépet, de ez nem tart tovább pár óránál, és utána rendszerint kikapcsolja azt. A másik csoportnak pedig konkrétan a PC-je vagy laptopja jelenti az életet. Utóbbiba tartoznak a gamerek és a home office-ban dolgozók, akik digitálisan végzik munkájukat. Az első csoport tagjai értelemszerűen a szerencsések táborába tartoznak. Nekik továbbra is az javasolt, hogy kapcsolják ki a gépet, amikor tehetik, valamint (laptop esetében) nem árt energiatakarékos üzemmódra állítaniuk azt. Ebben az üzemmódban a laptop nem tartja feleslegesen a kijelzőt aktívan, továbbá annak teljesítményét is lejjebb veszi, ahogy érzékeli az üresjáratot. Ezeket a beállításokat a vezérlőpult beállításai közt találhatjuk meg.

A gamerek, az éjjeli baglyoknak és a home office-ban dolgozóknak viszont lehet, hogy kicsit többet kell alakítaniuk a szokásaikon, na meg a gépük beállításain, mint az átlagos felhasználóknak. Akik otthonról dolgoznak, legtöbbször nem szokták kikapcsolni a számítógépet a munka végeztével sem. Ez azért van így, mert munka után általában a gépen nézik kedvenc filmjeiket, beszélgetnek a szeretteikkel, esetleg olvasnak vagy játszanak. Tehát náluk a nap javarészében igen jelentős szerepet kap a számítógép. Azonban érdemes észben tartanunk, hogy egy laptop jellemzően kevesebbet fogyaszt, mint a különféle PC-k. Tehát ha munka után inkább a laptopot vagy tabletet használjuk szórakozásra, az máris fél siker. Érdemes továbbá beállítani azt is, mi történjen akkor, ha lehajtjuk a laptop képernyőjét.

Másodszor is rengeteg olyan háttérben futó programot összeszedhetnek, amely fokozza az energiafelhasználást. A dizájnerek és fejlesztők esetében jellemző, hogy valamilyen program folyamatosan szinkronizálja a már kész munkát a saját felhős tárhelyünkkel. Az is megeshet, hogy mondjuk épp renderel a gép, míg mi a Google-ben keresünk valamit. Az ilyen programok és szolgáltatások komolyan igénybe vehetik a gépet, ami pedig kihat az energiafelhasználásra is. Ezért a legjobb, ha átnézzük a háttérben programokat, és egyszerűen bezárjuk azokat, amikre nincs szükségünk. Ez a gamereknek és az átlagos felhasználóknak is fontos. 

A másik hasznos tipp, ha megtanuljuk különválasztani a tevékenységeinket. A böngészőben megnyitott különféle lapok is mind-mind lefogják a gép memóriáját, így itt is érdemes bezárnunk a felesleges oldalakat. 

 

helytakarékos és energiatakarékos mini pc

Felújított Lenovo Mini PC
 

TIPP: Amennyiben számítógép vásárlás előtt állsz, érdemes egy pillantást vetni Mini PC kínálatunkra. Egyszerű irodai alkalmazásokhoz vagy böngészésre ideális választás. Méretükből adódóan nem csak helytakarékosak, de az energiaigényük is jóval kisebb, mint egy teljes értékű asztali számítógépé.
 

Így csökkentheted a PC energiafelhasználását:

  • Kapcsold ki a gépet ha nem használod
  • Zárd be a feleslegesen futó alkalmazásokat, programokat
  • A böngészőben zárd be a felesleges lapokat (tabokat)
  • Rendszeresen frissítsd az operációs rendszert
  • Válassz sötét színű háttérképet
  • Optimalizáld a monitor fényerejét (a monitor beállításaiban válaszd az energiatakarékos módot)
  • Kapcsold ki a perifériákat (nyomtató, stb.), ha nem használod őket
  • Kapcsold ki a Bluetooth-t, ha nem használod

 

használd laptopodat energiatakarékosan

 

Energiatakarékos fényforrások használata


A különféle lámpák igencsak sokat dobhatnak a villanyszámlánkon. Mondanunk sem kell, hogy ne hagyjuk feleslegesen égve a villanyt sehol. Ezen kívül jelentős összegeket spórolunk meg, ha különféle világításaink esetében a fényforrást LED izzók biztosítják számunkra. Meg fogunk lepődni, mennyit spórolhatunk ezzel. Ezen kívül szintén igazi áramzabáló lehet a különféle konyhai kütyük használata. Talán egy időben az energiatakarékos izzókról automatikusan a régi fénycsövekre asszociáltunk, azonban már a LED technológia jelenti erre a legjobb megoldást. Egy-egy ilyen LED-es izzó sokkal kevesebbet fogyaszt, mint a régi „energiatakarékos izzók”. Ráadásul ezeknek jellemzően a fénye is nagyobb.

 

Alvó üzemmód


Kevesen számolnak vele, de a készenlétben tartott elektronikai eszközök is sokat fogyaszthatnak. Talán a berendezés alvó módban van és kevesebbet fogyaszt, mint aktív állapotban, mégis pazaroljuk vele az energiát, ha nem használjuk! Ezért a különféle digitális eszközöket, amelyeket hajlamosak vagyunk standby üzemmódban tartani, jobb, ha kikapcsoljuk. Sajnos gyakran akkor is készenlétben tartunk rengeteg eszközt, ha alig használjuk őket. Tehát az eszköz teljesen feleslegesen áll ebben az üzemmódban. Semmit se hagyjunk így, amit nem használunk napi szinten. Lehetőleg mindent kapcsoljunk ki, ha valóban spórolni szeretnénk. Fontos lehet továbbá odafigyelnünk a különféle töltőkre és adapterekre. A legjobb, ha kihúzunk mindent a konnektorból, amit épp nem használunk.

 

Figyeljünk a készülékek energiafogyasztásának besorolására


Ha bármilyen új készüléket vásárolnunk, akkor a szabványnak megfelelően a gyártó köteles feltüntetni az adott eszköz energiafogyasztását. Itt többféle besorolással találkozhatunk, a legjobb pedig ezek közül az A+++. Tehát az ilyen besorolással ellátott készülékek fogyasztják a legkevesebb áramot. Bár ezeknek az ára jóval magasabb lehet, mint egy-egy nagyobb fogyasztással rendelkező berendezésnek, ez az ár mégis hamar megtérül majd, pláne az energiaárak emelkedését tekintve. Így tehát feltétlen érdemes lehet beruháznunk a különféle energiatakarékos eszközökre, mivel ezekkel valóban sokat spórolhatunk a villanyszámlánkon. 

Ha valamilyen oknál fogva mégsem engedhetjük meg magunknak, hogy A+++ besorolással rendelkező készülékeket vásároljunk, akkor is törekedjünk rá, hogy a berendezéseink java része legalább A-s besorolással rendelkezzen. Egy régi hűtőszekrény vagy televízió például rengeteget fogyaszthat még ezekhez képest is. Szintén jó megoldás, ha ideiglenesen inkább olyan kisebb hűtőt vagy mosógépet vásárolunk, amelynek megfelelő a fogyasztása, és majd csak később szerzünk be a régi berendezésünkhöz hasonlót belőle, ha már van rá lehetőségünk.

 

energiahatékonysági besorolás címke minta
 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék