A mini számítógép (Mini PC) bűvöletében

Ǐrta: Péter, furbify 15. 07. 2020 14:45

A számítástechnikai webáruházak kínálatában egyre gyakrabban bukkannak fel a mini számítógépek vagy ultrakompakt pc-k. Kínálatunkban is időről időre megjelennek ezek a parányi, mégis meggyőző teljesítményre képes kisméretű PC-k, ezért cikkünkben megpróbáljuk bemutatni egy kicsit közelebbről is ezt a kategóriát.


Mi az a mini PC?

Dióhéjban fogalmazva a mini pc gyakorlatilag egy teljes értékű asztali számítógép kisméretű PC házban. Az üzleti kategóriás gépek között ez persze nem merül ki ennyiben, hiszen kis méretük ellenére a legtöbb mini asztali gép meglepő teljesítményre képes és számtalan okos funkcióval rendelkezik.

 

használt HP mini pc a furbifytól

 

Az ultra compact form factor (UCFF) gyűjtőfogalma alá tartozó mini asztali számítógép koncepciója nem újdonság a számítógépek piacán. Az Intel már a hetvenes években bemutatta a minigépek elődeit. Az ultrakompakt gépek azonban csak az utóbbi években tettek szert valódi népszerűségre .

A kisméretű PC ház ma már szinte minden neves gyártó (Dell, Lenovo, HP, stb.) katalógusában megtalálható, Mini, Micro, desktop mini (DM) vagy Tiny PC címszó alatt. 

 

A mini PC előnyei

A mini számítógép egyik legnagyobb előnye a kompakt méret, hiszen akár a tenyerünkben is elférnek. Egy közepes méretű íróasztalon szinte észrevehetetlenek, és alig foglalnak helyet. Mozgatásuk könnyű, valamint méretükből adódóan számtalan területen felhasználhatók. 

Méretük és teljesítményük miatt remek választás okos otthonba, kamerarendszerekhez, házimozi-rendszerhez, pultra (pl. recepción, stb.), gyárépületekbe a gépek vezérléséhez, de akár mindennapos munkához vagy multimédiás felhasználásra is.

Kisméretű kialakításának köszönhetően a kis számítógép akár (VESA szabványos) monitorok hátuljára is felszerelhető egy konzol vagy adapter segítségével, így viszonylag olcsón építhetünk belőlük egy ütős All in One PC-t is. Bizonyos monitor típusok előre kialakított konzollal rendelkeznek, melyre egy mozdulattal ráilleszthető a kisméretű PC ház.
 


Egy mini PC ideális választás, ha otthoni médiacentert szeretnénk összeállítani, vagy a TV-t, házimozi-rendszert szeretnénk “felokosítani”. Itt érdemes odafigyelni arra, hogy a készülék rendelkezzen a megfelelő (lehetőleg HDMI vagy Displayport) csatlakozókkal. Egy kombinált vezeték nélküli billentyűzet + touchpad comboval tovább fokozhatjuk az élményt.

A mini asztali számítógépek további előnye az alacsony fogyasztás, amely még maximális terhelés alatt sem növekszik számottevően (pl. Lenovo ThinkCentre M720q Tiny PC mindössze 68 watt maximális teljesítmény mellett). Természetesen az, hogy hány wattot fogyaszt egy mini gép a használattól és a hardvertől is függ. Értelemszerűen egy irodai alkalmazás meg sem közelíti egy komolyabb tervezőprogram (pl. renderelés, videóvágás) energiaigényét. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy a mini PC-k fogyasztása jóval alacsonyabb, mint egy hagyományos asztali gépé.

Mini számítógépek legfőbb előnyei:

 • Kompakt méret (15x15 cm körül)
 • Sokoldalú használhatóság
 • Házimozi-rendszerhez vagy médialejátszónak, médiaszervernek kiváló
 • Alacsony fogyasztás
 • Zajtalan működés
 • Könnyen mozgatható, áthelyezhető
 • Esztétikus (aranyos kicsi vs. csúnya nagy :D)

 

mini pc lenovo hp


A mini PC hátrányai

A mini PC-k már csak méretükből adódóan sem bővíthetők úgy, mint egy normál asztali számítógép. Fejleszthetőségük általában a merevlemez, SSD-meghajtó vagy a memória (RAM) bővítésében merül ki. 

További hátrányuk lehet a gamer pc szintű dedikált videokártya hiánya is. A felső kategóriában már találunk Nvidia Quadro vagy AMD Radeon Vega chippel felszerelt konfigurációkat is. (pl. ThinkCentre M75q Tiny), amelyek komoly munkához és irodai, tantermi felhasználáshoz is egyaránt alkalmasak.

Ha a legújabb játékokkal szeretnénk játszani maximális beállítások mellett, akkor inkább a teljes értékű gamer PC-k között keresgéljünk. Ha azonban hajlandók vagyunk “kicsit” többet (értsd százezreket) költeni, akkor egy Intel NUC 9 Extreme mini géppel a játékokról sem kell lemondanunk.

Mini asztali számítógépek legfőbb hátrányai:

 • Korlátozott bővíthetőség
 • Magasabb hőtermelés
 • Játékokra nem megfelelő (persze akadnak kivételek)
 • Komolyabb videokártya általában a high-end vagy business class típusoknál érhető el

 

hp elitedesk 800 g3 mini számítógép SSD meghajtóval


Csatlakozók, aljzatok, bemenetek

Csatlakozók tekintetében nagyjából egy laptophoz hasonló felszereltségre számíthatunk. Sőt! Bizonyos üzleti modelleknél sokkal többre is! A legtöbb mini PC-n a kombinált audiobemenet, USB port, Displayport, HDMI, LAN port, VGA port és Kensington lock is található. Vegyük példának a HP Elitedesk 800 G1 DM Tiny PC-t, amely 6 db USB porttal és 2 db Displayporttal is rendelkezik a VGA és LAN portok mellett.

Az újabb mini PC-k akár 6 db normál monitorral is megbirkóznak egyszerre, pl. Lenovo ThinkStation P320 Tiny 2 x DP, 4 x mDP portokkal is rendelkezik. 


Mini barebone PC-k

Néhány gyártó mini barebone PC-ket is kínál, amelyek a haladó felhasználók számára biztosítanak némi szabadságot egyedi konfigurációk összeállítására. A barebone a mini PC-k esetében azt jelenti, hogy a memóriát, processzort és adattárolót (SSD vagy HDD) igényeinknek megfelelően nekünk kell beszereznünk és beszerelnünk. 

 

használt mini pc a furbifytól


Kompakt mini PC-k a furbify kínálatában

Ha számítógépvásárlás előtt állsz, és a kompakt PC-k mellett döntöttél, tekintsd meg kínálatunkat. A legmegbízhatóbb márkák (Lenovo, Dell, HP) alaposan tesztelt és felújított prémium gépeit kedvező áron szerezheted be a furbify webáruházunkból

Alapból két év garanciát és 30 nap pénzvisszafizetési garanciát vállalunk minden felújított számítógépre és laptopra, így rizikó nélkül próbálhatod ki őket. A szállítás természetesen ingyenes!

Az alapkonfiguráció bővítésére is lehetőséget biztosítunk, a gépet kérheted nagyobb SSD meghajtóval vagy több memóriával is. Ha növelni szeretnéd a számítógép paramétereit csak add hozzá a termékhez a bővítményeket a konfigurátor segítségével, a többit pedig bízd technikusainkra. Bővebb tájékoztatásért fordulj bátran ügyfélszolgálatunkhoz.

Webáruházunkban a használt mini PC árak jelenleg 40 000 forint környékéről indulnak. (pl. Lenovo Thinkcentre M72e Tiny) Természetesen raktárkészletünk folyamatosan változik, ezért időnként érdemes visszalátogatni, ha elsőre nem találtad meg a neked megfelelő mikro PC-t.

Mivel raktárkészletünk folyamatosan változik látogasd meg gyakran mini PC kínálatunkat!

Ne feledd egy felújított pc olyan környezetbarát választás, amellyel még spórolhatsz is! Dönts okosan, válassz felújított asztali gépeink vagy laptopjaink közül és óvd meg a környezetet.