Atomoktól a Xeonokig – Intel processzor-kisokos

Ǐrta: Péter, furbify 24. 11. 2021 09:52

M-széria, i3, vagy éppen i7. Azok, akik laptop, asztali gép, de még akár egyéb okoseszköz vásárlásán gondolkodnak, elkerülhetetlenül szembekerülnek a piacon található processzorkínálat sokaságával. Bár az AMD által gyártott processzorok is számtalan változatban és minőségben vannak jelen a piacon, mi most mégis csak és kizárólag az Intel által forgalmazott alkatrészek bemutatására vállalkozunk. Mi jelöli a termékcsaládot, mi azonosítja a generációt, egyáltalán, mire kell figyelni akkor, ha ilyen processzorral felszerelt gépet szeretnénk venni? Mutatjuk!

 

Intel Core – általános tudnivalók

 

Ahhoz, hogy részletesen is bemutathassuk, hogyan épülnek fel az Intel Core processzorok, illetve mit jelölnek a számok és betűk az ilyen processzorok nevében, első körben nem árt tisztázni néhány alapfogalmat, tisztába tenni pár, elsőre bonyolultnak ható részletet. A processzorok esetében nem csupán arra kell figyelni, hogy hány magos alkatrészről beszélünk, hanem arról is, hogy milyen frekvencián működnek. Míg néhány évtizede a processzorok teljesítményének legfontosabb mércére az órajel, azaz a frekvencia volt, a helyzet már árnyaltabb lett azzal, hogy egy processzoron belül több mag is helyet foglalhat.

Ehhez csatlakozik hozzá az Intel által használt, úgynevezett „hyperthreading” is, amelyet a számítások párhuzamosítására használnak. Utóbbi segítségével egy adott processzor úgy viselkedik, mintha két fizikai magja lenne. Mint az látható, bonyolultabb lett a kép, ehhez pedig még hozzájön az a tény is, hogy az idő előrehaladtával csökkent a processzorok mérete, valamint megváltozott a mikroarchitektúra is – ez az úgynevezett Intel-féle tick-tock gyártási folyamat.

A fentiek alapján tehát egyértelmű, hogy amikor Intel processzorokról beszélünk, több évtizedes fejlesztések eredményét kell összesűríteni néhány mondatba, ami szinte lehetetlen feladat. A teljesség igénye nélkül azonban azt elmondhatjuk, hogy a következő, mondhatni leggyakoribb felosztás alapján az alábbi termékcsaládokba sorolhatjuk a vállalat processzorait: Atom, i3, i5, i7, i9, M-széria és Xeon.

 

intel processzorok

 

Az Atom család processzorairól általánosságban az mondható el, hogy a teljesítmény tekintetében ezek a leggyengébbek. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy használhatatlanok lennének, hiszen ezek éppen olyan megbízhatón teljesítenek azokon a területeken, ahol ilyet használnak. Alapfeladatok ellátására tervezték őket, internetezésre, vagy szövegszerkesztésre teljes mértékben megfelelnek, azonban amint bonyolultabb dolgokat szeretnénk velük elvégeztetni, hamar kiderülnek a korlátaik. Cserébe ugyanakkor elmondható, hogy éppen egyszerűségük miatt alacsony energiafogyasztású, takarékos processzorokról beszélünk.

A fent említett termékcsalád után következik az Intel Core M-széria. Ennek tervezésekor kifejezetten az volt már a cél, hogy minél alacsonyabb fogyasztást érjenek el amellett, hogy közben a teljesítmény is tisztességes szinten maradjon. Annak érdekében, hogy a fenti kettősség megvalósulhasson, alacsony órajel mellett magas turbó beállítással működnek – időszakosan, amikor erre szükség van.

A fent felsoroltakat követi az Core i3, valamint az Core i5 család. A már említettekkel egyetemben ezek alkotják az Intel processzorok alsóbb szegmensét. Természetesen az alsóbb szegmens kifejezés nem azt jelenti, hogy ezek gyenge, vagy használhatatlan eszközök lennének, csupán azt, hogy teljesítmény és ár tekintetében ezek azon felhasználók számára ideálisak, akik nem igényelnek nagy teljesítményt. Az ilyen processzorok a pénztárcát is kevésbé terhelik meg.

Egy polccal feljebb találhatók az Core i7, valamint az Core i9-es processzorok, amelyek már komolyabb teljesítménnyel bírnak. Azok számára érdemes ezeket választani, akik a mindennapos használatban is igénylik a sebességet, akik olyan, komolyabb programokat, vagy akár játékokat szeretnének futtatni, amelyek gyengébb processzor esetében nem működnének megfelelően.

Végezetül megemlíthetjük az úgynevezett Xeon processzorokat, amelyekkel, bár kifejezetten ez utóbbiak meghajtására terveztek őket, már nem csak és kizárólag szerverek esetében találkozhatunk. Nem meglepő módon Xeon processzorokat találunk például bizonyos workstation laptopokban vagy workstation PC-ben is. Mint az sejthető is, ezek még az I7 és i9 processzorokénál is húzósabb árcédulával rendelkeznek, felhasználásuk a legösszetettebb folyamatok megoldására, legigényesebb programok futtatására javasolt csupán.

Általánosságban elmondható tehát, hogy teljesítmény tekintetében az Atom, majd az M-széria eszközeit követi az i3, i5, i7, valamint az i9-es család, a Xeon processzorokkal a sor elején. Fontos megemlíteni, hogy minél erősebb processzort választunk, annál hangsúlyosabb lesz annak megfelelő mértékű hűtése is, a processzor használata során keletkező hőmérséklet miatt. Laptopok esetében ez extra hűtési kapacitás az eszköz súlyán is megmutatkozik.
 

Intel processzorok rangsorolása teljesítmény szerint:

 

  • Intel Atom - alacsony energiafogyasztású, takarékos processzorok, alapszintű feladatokhoz
     
  • Intel Core M széria - alacsony órajel mellett magas turbó beállítással működnek, alapszintű feladatokhoz alkalmasak
     
  • Intel Core i3 / i5 - jó ár érték arányú processzorok, általános használatra
     
  • Intel Core i7 / i9 - nagyobb teljesítményű processzorok, komolyabb munkához, játékokhoz
     
  • Intel Xeon - szerverszintű teljesítmény, haladó felhasználók igényeire szabva

 

Intel processzor generációk

 

Intel Core i9-9900 K processzor: Mint az az Intel eszközeinek nevezéktanából leszűrhető, a termékcsalád neve nem árulja el az adott alkatrész összes tulajdonságát. A család azonosítót a generáció száma követi (jelen példában egy kilencedik generációs processzorról beszélhetünk), ezt követi a típusazonosító (900), majd a jelző (K). Ami az előbbit illeti, jelen pillanatban a 12. generációnál tartunk, míg a processzor jelzőit tekintve tizennégy változatot találhatunk meg a gyártó hivatalos oldala alapján. 

 

Intel processzorok jelölései

 

A generációkat a vállalat kódnevekkel illeti, így kapta az első generáció a Nehalem nevet, míg például a legújabb az Alder Lake azonosítót. A generációkról érdemes megemlíteni, hogy a negyedik, ötödik, valamint a hatodik generáció jobban sikerült processzorai azok, amelyek a mai napig is megállják a helyüket a piacon. Így ha pénztárcabarát megoldást szeretnénk, elfogadható teljesítmény mellett a Haswell, a Broadwell, illetve a Skylake fedőnevekkel ellátott processzorok mindenképp jó választásnak bizonyulhatnak.

 

furbify processzor generáció szűrő

Tipp: webáruházunkban használd a Processzor generáció szűrőt

 

Intel processzorok jelölése


A generációs azonosítót a processzorok jelzői követik. Mint fent említettük, ebből jelenleg tizennégy darab különböztethető meg az Intel honlapja szerint. Fontos kiemelni, hogy nem mindegyik generáció kapott mindegyik jelzőből, így tehát aki kifejezetten a jelzők és a generációk összehasonlító listáját szeretné részletekbe menően megismerni, egy rövid internetes kereséssel megteheti. Azoknak viszont, akik csak egy összefoglalást szeretnének a legismertebb jelzőkről, a következő leírást javasolnánk:

 

  • K – egy olyan processzor, amely szorzózármentes, tehát az, aki ért hozzá, feljebb „húzhatja” az órajelét/teljesítményét (ún. tuning proci)
     
  • Y, illetve U – gyengített, energiatakarékos processzor
     
  • H – erősebb grafikus képességekkel rendelkező processzor
     
  • HK / HQ – erősebb grafikus képességekkel rendelkező processzor, utóbbi 4 magos (Quad-Core)
     
  • G – integrált videókártyával ellátott processzor
     
  • S – speciális kiadású processzor
     
  • – energiatakarékos, alacsonyabb fogyasztású processzor
     
  • U – energiatakarékos processzor (2 in 1 laptop)
     
  • Y – extrém energiatakarékos processzorok (2 in 1 laptop)
     
  • X, XE – szorzózármentes, felsőkategóriás processzor

 

Összegezve a fentieket elmondható tehát, hogy a termékcsalád nem minden esetben perdöntő egy processzor kiválasztása során. Egy újabb generációs, integrált videókártyával ellátott i5-ös processzor sok tekintetben jobb választás lehet egy egyszerűbb, korábbi generációs i7-es processzornál. Webáruházunkban a laptopok és PC-k listájában processzor generációkra is szűrhetünk, így könnyebb eligazodni a kínálat sokaságában.

Bár a fentiek alapján összetettnek és sok esetben bonyolultnak tűnhet a választás, az interneten fellelhető számtalan összehasonlító oldal és teszt sokban megkönnyítheti a dolgunkat akkor, ha a nekünk leginkább megfelelő processzort szeretnénk kiválasztani.

Tipp: webáruházunkban az alkatrészek között használt Intel processzorok is megtalálhatók! 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék