Mi az a 2 az 1-ben laptop?

Ǐrta: Péter, furbify 02. 07. 2020 15:19

Nem mindig áll kézre a laptop, és néha már fárasztó ide-oda mozogni vele a lakásban vagy az irodában? Jól jönne egy tablet, de nem szeretnéd elengedni teljesen a laptopok előnyeit sem? A megoldás a 2 az 1-ben laptop, ami egyszerre tablet és laptop egyben, egy készülék áráért.

A hibrid, vagy kettő az egyben laptopok olyan kompakt méretű hordozható gépek, amelyek kijelzője lecsatolható, elforgatható vagy visszahajtható, így tabletként is használhatóak.

A 2 az 1-ben hibrid laptop koncepciója nem újdonság. A legelső ilyen készüléket már 1993-ban bemutatta a Compaq (Compaq Concerto, forrás: Wikipedia), de akkoriban nem tett szert nagyobb rajongótáborra.

Az igazi áttörésre egészen 2011-ig kellett várni, hiszen ekkor a legnagyobb gyártók, mint az Acer, HP és Lenovo, is bemutatták Microsoft Windows alapú hibrid notebookjaikat, hogy felvegyék a versenyt az iPad-ekkel és az androidos tabletekkel. Az akkoriban bemutatott eszközök közül az első igazán sikeresnek mondható modell a Lenovo ThinkPad X220T volt.

HP Pro X2 612 G1 hibrid laptop lecsatolható kijelzővel

HP Pro X2 612 G1 Detachable, hibrid laptop lecsatolható kijelzővel

Ahhoz, hogy megértsük, mi indokolja a 2in1 eszközök létjogosultságát, előbb ismerjük meg a táblagépeket (tableteket) egy kicsit közelebbről. A táblagépek, vagy tabletek, elsősorban hordozhatóságuk, kisebb súlyuk és kitartó akkumulátoruk miatt váltak népszerűvé a fogyasztók körében, emellett jóval olcsóbb választásnak bizonyultak egy teljes értékű laptopnál.

Legnagyobb hátrányuk az, hogy a multimédiás tartalomfogyasztáson túl nem igazán alkalmasak munkavégzésre. Kivételt képezhetnek ez alól a grafikai munkák, hiszen egy érintőtollal (stylus) kifejezetten élvezetes és hatékony lehet egy-egy képszerkesztő alkalmazás használata (pl. Procreate). Mivel a korlátozott felhasználási lehetőségek nem elégítették ki maradéktalanul a vásárlók igényeit, a tabletek népszerűsége az utóbbi években enyhén visszaesett. Ez köszönhető annak is, hogy a legnagyobb gyártók egyre több minőségi 2 az 1-ben hibrid laptopot mutattak be az évek során.

A 2 in 1 laptopok előnyei

A 2 az 1-ben gépek a laptopok és táblagépek legelőnyösebb tulajdonságait ötvözik. Hordozhatók, kényelmesen használhatók, és az erősebb hardvernek, valamint a remek billentyűzetnek köszönhetően munkára is tökéletesen alkalmasak.

Legfőbb előnyök:

  • Laptop és tablet egyszerre, így bármikor a neked megfelelő eszközt használhatod
  • Könnyedén átalakítható, lecsatolható vagy kihajtható érintőkijelző
  • Sokoldalú felhasználási lehetőségek
  • Az üzleti modellek gyakran tovább bővíthetők (pl. nagyobb SSD-vel)
  • sátor, tablet és laptop módban is használható

Hibrid laptopok (detachable) és átalakítható laptopok (convertible)

A 2 az 1-ben kategórián belül kétféle típust különböztetünk meg: az átalakítható (convertible/revolve) és a hibrid (detachable) tablet-notebookokat. A hibrid (detachable) gépek kijelzője könnyedén lecsatolható a billentyűzetről, és tabletként használható. Az átalakítható gépek kijelzője visszahajtható (régebbi modelleknél 360 fokban forgatható) a laptop hátoldalára, így tabletként is használható.

Léteznek alternatív módszerek is a kijelző és a billentyűzet összecsukására. Az Acer TravelMate C2010 esetében például a tabletet (kijelzőt) nem elforgatással, hanem a billentyűzetre csúsztatva állíthatjuk pozícióba.

A hibrid (detachable) laptopok tulajdonságai:

  • Hosszabb üzemidő (külön akkumulátor a kijelzőben és a billentyűzetben is)
  • Valóban teljes értékű tabletként használható, teljesen lecsatolható kijelző
  • Olcsóbb, mint két készüléket (tabletet és laptopot) külön megvásárolni

Hátrányai:

  • Korlátozott bővíthetőség (modelltől függ)
  • Régebbi modellek gyengébb processzorral rendelkeznek
  • Android / IOS alkalmazások hiánya

Az átalakítható (convertible / revolve) laptopok tulajdonságai:

  • Ütőképes hardver, laptopokkal egyenértékű teljesítménnyel
  • Minőségi ellenálló burkolat, elegáns kialakítás
  • “Sátor” üzemmódban is használható

Hátrányai:

  • Vastagabb és nehezebb, mint egy tablet
  • A kijelző nem csatolható le

HP Elitebook Revolve 810 G2 laptop elforgatható kijelzővel

HP Elitebook Revolve 810 G2 laptop elforgatható kijelzővel

Kinek ajánljuk?

A hibrid gépeket elsősorban azoknak ajánljuk, akik sokat utaznak, vagy akiknek munkájuk során szükségük van tabletre is, például tárgyalások vagy prezentációk során. Jó választás lehet azok számára is, akik digitális tartalmakat, grafikákat készítenek, hiszen az érintőtollal precízen kezelhetők a grafikai alkalmazások is. Természetesen abban az esetben is remekül használható, ha csupán hétköznapi feladatokhoz, internetezéshez vagy filmnézéshez szeretnénk használni.
 

2 in 1 tablet laptop kínálatunkat ide kattintva tekintheted meg


 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék