Mi az a 2 az 1-ben laptop?

Ǐrta: Péter, furbify 02. 07. 2020 15:19

Nem mindig áll kézre a laptop? Sokat mozgatod, és néha már fárasztó ide-oda mozogni vele a lakásban? Jól jönne egy tablet, de nem engednéd el a laptopok előnyeit sem? A megoldás a 2 az 1-ben laptop, ami egyszerre tablet és laptop is egyben, egy készülék áráért.

A hibrid, vagy kettő az egyben laptopok olyan kompakt méretű hordozható gépek, amelyek kijelzője lecsatolható, elforgatható vagy visszahajtható, és így tabletként használhatóak.

 

HP Pro X2 612 G1 használt laptop, Intel Core i5-4202Y, HD 4200, 8GB DDR3 RAM, 256GB (M.2) SSD, 12", 1920 x 1280, IPS

HP Pro X2 612 G1


A 2 in 1 hibrid laptopok koncepciója nem újdonság. A legelső ilyen készüléket már 1993-ban bemutatta a Compaq (Compaq Concerto, forrás: Wikipedia), de akkoriban nem tett szert nagyobb rajongótáborra.

Az igazi áttörésre egészen 2011-ig kellett várni, hiszen ekkor a legnagyobb gyártók (Acer, HP, Lenovo) is bemutatták Microsoft Windows alapú hibrid notebookjaikat, hogy felvegyék a versenyt az iPad-ek és az androidos tabletek térhódításával. Az akkoriban bemutatott eszközök közül az első igazán sikeresnek mondható modell a Lenovo ThinkPad X220T lett.

 

Tablet gyorstalpaló

Ahhoz, hogy megértsük mi indokolja a hibrid / átalakítható gépek létjogosultságát, előbb ismerjük meg a táblagépeket (tabletek) egy kicsit közelebbről.

A táblagépek elsősorban hordozhatóságuk, kisebb súlyuk és kitartó akkumulátoruk miatt váltak népszerűvé a fogyasztók körében, emellett jóval olcsóbb választásnak bizonyultak egy teljes értékű laptopnál.

A tabletek legnagyobb hátránya az, hogy a multimédiás tartalomfogyasztáson túl nem igazán alkalmasak komolyabb munkavégzéshez. Kivételt képeznek ez alól a grafikai munkák, hiszen egy érintőtollal (stylus) kifejezetten élvezetes lehet egy-egy képszerkesztő alkalmazás használata.

Mivel a korlátozott felhasználási lehetőségek nem elégítették ki maradéktalanul a vásárlók igényeit, a tabletek népszerűsége az utóbbi években némileg visszaesett. Ez köszönhető annak is, hogy a legnagyobb gyártók egyre több minőségi hibrid laptopot mutattak be az évek során.

 

2 az 1-ben laptop előnyei

A 2 az 1-ben gépek a laptopok és a tabletek legelőnyösebb tulajdonságait ötvözik. Hordozhatók, kényelmesen használhatók, és az erősebb hardvernek, valamint a remek billentyűzetnek hála munkára is tökéletesen alkalmasak.

Legfőbb előnyök:

 • Egyszerre notebook és tablet, így bármikor a neked megfelelő eszközt használhatod
 • Könnyedén átalakítható, lecsatolható vagy kihajtható érintőkijelző
 • Sokoldalú felhasználási lehetőségek
 • Az üzleti modellek gyakran tovább bővíthetők (pl. nagyobb SSD-vel)
 • menő, karcsú design

 

Kettő az egyben, kétféleképp

A kettő az egyben kategórián belül kétféle típust különböztetünk meg, az átalakítható (convertible / revolve) és a hibrid (detachable) tablet-notebookokat. A hibrid (detachable) gépek kijelzője könnyedén lecsatolható a billentyűzetről, és tabletként használható. Az átalakítható gépek kijelzője visszahajtható (régebbi modelleknél 360 fokban forgatható) a laptop hátoldalára, így tabletként használható, bár ez kevésbé elegáns megoldás, mint a hibrid (lecsatolható) gépek esetében.

Léteznek alternatív módszerek is a kijelző és a billentyűzet összecsukására, az Acer TravelMate C2010 esetében például a tabletet (kijelzőt) nem elforgatással, hanem a billentyűzetre csúsztatva állíthatjuk pozícióba.

Mindkét kategóriának megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

 

A hibrid (detachable) gépek előnyei:

 • Hosszabb üzemidő (külön akkumulátor a kijelzőben és a billentyűzetben is)
 • Valóban teljes értékű tabletként használható, teljesen lecsatolható kijelző
 • Olcsóbb, mint két készüléket (tabletet és laptopot) külön megvásárolni

Hátrányai:

 • Korlátozott bővíthetőség (modelltől függ)
 • Régebbi modellek gyengébb processzorral rendelkeznek
 • Android / IOS alkalmazások hiánya

 

Az átalakítható (convertible / revolve) gépek előnyei:

 • Ütőképes hardver, laptopokkal egyenértékű teljesítmény
 • Minőségi ellenálló burkolat, elegáns kialakítás
 • “Sátor” üzemmódban is használható

Hátrányai:

 • Vastagabb és nehezebb, mint egy tablet
 • A kijelző nem csatolható le

 

P Elitebook Revolve 810 G2

HP Elitebook Revolve 810 G2
 

“Értem én, de mire való?”

A hibrid gépeket elsősorban azoknak ajánljuk, akik sokat utaznak, vagy akiknek munkájuk során szükségük van tabletre is, pl. tárgyalás vagy prezentáció során. Jó választás lehet azok számára is, akik digitális tartalmakat, grafikákat készítenek, hiszen az érintőtollal precízen kezelhetők a grafikai alkalmazások is. Természetesen abban az esetben is remekül használható, ha csupán hétköznapi feladatokhoz, internetezéshez, filmnézéshez szeretnénk használni.

 

2 az 1-ben tablet laptopok a furbify kínálatában


A furbify webáruház kínálatában időről-időre megtalálhatók a legnagyobb gyártók (Dell, Acer, Lenovo, HP) üzleti vagy épp konzumer kategóriás 2 az 1-ben modelljei, melyeket 2 év garanciával vásárolhatsz meg, akár 60%-al olcsóbban az eredeti árnál. 

Korábbi cikkeinkből közelebbről is megismerheted a Lenovo ThinkPad Yoga 12-t vagy a HP Elitebook Revolve 810 G2-t is.

Aktuális 2 in 1 tablet laptop kínálatunkat ide kattintva tekintheted meg.

 


 

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Archívum
Címkék