Windows 11: amit eddig tudunk

Ǐrta: Péter, furbify 26. 07. 2021 14:46

Az elmúlt hetekben mutatták be a Windows oprendszer legújabb verzióját, amely várhatóan még idén megjelenik. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a forradalmian új Windows 11 operációs rendszerről, amelyeket tudni érdemes.

 

Megújult felhasználói felület

A felhasználói felület alapos frissítésen esett át, amelynek egyik leglátványosabb eleme a középre rendezett dokk, valamint a középre helyezett Start menü. A felület a mai trendeknek megfelelően jóval letisztultabb a megszokottnál, így használata méginkább felhasználóbarát.

Az egyik legnagyobb újítás az ún. Snap Layout, ami az ablakok rendszerezését emeli új szintre és varázsolja élménnyé a multitaskingot. Ezentúl különféle asztalok is létrehozhatók lesznek, például munkához, szórakozáshoz vagy éppen játékhoz.

Sokak örömére a sötét és világos témák szintén alapos ráncfelvarráson mentek keresztül, ezért használatuk várhatóan még kényelmesebb lesz. A felület mellett a hangok, betűtípusok és ikonok is megújulnak.

 

Microsoft Windows 11 megújult kezelőfelület

A Windows 11 megújult kezelőfelülete. (Forrás: Microsoft)

 

Játékok támogatása

A játékosok körében a Windows a legelterjedtebb platform, ezért a Microsoft kiemelten támogatja a gamereket. Az Auto HDR technológiának köszönhetően a játékok grafikája sokkal látványosabb, mint eddig bármikor, mindez magas FPS szám mellett.

A játékok betöltési idejét jelentősen csökkenti a Direct Storage, amely lehetővé teszi a textúrák és egyéb adatok betöltését egyenesen a videókártya memóriájába.

 

Androidos alkalmazások támogatása

További nagy újítás az androidos appok támogatása, valamint az újragondolt Windows Store. Az androidos appok néhány kattintással telepíthetők lesznek és több ezer alkalmazás közül válogathatunk.

 

Microsoft Windows 11 Androis támogatása

A Windows 11 támogatja az Android alkalmazásokat. (Forrás: Microsoft)

 

Pár szó a kompatibilitásról

Kompatibilitás szempontjából a legfontosabb a Windows 11 hardver követelménye, mint pl. a 64 bites processzor, minimum 4GB memória, 64+ GB tárhely. 

Egy kicsit ritkább a Trusted Platform Module (TPM) 2.0. Ez egy biztonsági kódolásokat kezelő alkatrész, ami szükséges ahhoz hogy a Windows a mai biztonsági előírásoknak is megfeleljen. (Ennek a modulnak az ellenőrzését a mai verziókban egy egyszerű trükkel megkerülhetjük, így elméletileg saját felelősségre szinte minden eszközre telepíthető az új Windows.)

Fontos: Frissítés előtt érdemes ellenőrizni a számítógépünk kompatibilitását a PC Health Check nevű alkalmazás segítségével.

Jó hír, hogy a Windows 10-el rendelkező eszközökről ingyenesen frissíthetünk Windows 11-re. Pontos megjelenési dátumot egyelőre nem közölt a Microsoft.
 

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék

Címkék:

tudnivalók windows