Vajon az asztali számítógépek dinoszauruszok lennének?

Ǐrta: Péter, furbify 27. 07. 2021 08:30

A hordozható számítógépek megjelenése és a technika fejlődése megkérdőjelezte az asztali számítógépek évtizedekig tartó egyeduralmát. Tény, hogy a PC eladások évről évre csökkennek, azonban a PC piac még jövedelmezőbb, mint valaha. De vajon ugyanazt a szerepet tölti-e be a laptop, illetve a desktop?

Arra, hogy melyik számítógéptípus a nyerőbb, nem lehet egyértelmű választ adni. Attól függ, mire használnád, milyen szempontok fontosak számodra. Az azonban egyelőre mindenképp az asztali gépek javára szól, hogy tartósabbak, könnyebben bővíthetőek, egyszerűbben javíthatóak.

Az asztali számítógépek előnyei és hátrányai

Az asztali gépek statikus, helyhez kötött számítógépek, amelyek egy íróasztalon állnak. Különféle részei vannak: torony, monitor, billentyűzet és egér.

Egy asztali PC, összehasonlítva egy laptoppal, jobban testre-, azaz egyedi igényekre szabható. Amennyiben a desktop mellett teszed le a voksodat, akkor akár minden egyes elemét csúcsminőségű alkatrészekből állíthatod össze. Az asztali PC-k általában nagyobb teljesítményűek.

Ha sokoldalúan használható számítógépet szeretnél, az asztali gép mindenképpen jobb választás, akár komolyabb grafikai vagy tervezőmunkára, akár egy komolyabb játékra szeretnéd. Ráadásul az asztali PC-k a későbbi igényeid szerint módosíthatók, bővíthetők. Több tárhelyet, RAM-ot, jobb grafikus kártyát adhatsz hozzá. És mivel az asztali PC-k hálózatról működnek, nem kell az akkumulátor miatt aggódnod, szinte korlátlanul használhatod őket.

felújított asztali számítógép a furbifytól

Egy új asztali számítógép várható élettartama 5-10 év, ez alatt az idő alatt a tulajdonosnak nem kell új rendszerbe beruháznia.

Igaz ugyan, hogy az asztali gépek alapvetően nem hordozhatóak, azonban manapság megjelentek az új generációs asztali gépek, az ún. All in One PC-k, amelyeknél a monitorba építették be az összes alkatrészt, így könnyebben áttelepíthetőek egyik helyről egy másikra. Mindemellett stílusosak, és kisebb helyet foglalnak.

Melyik éri meg jobban?

Általános érvényű szabály, hogy egy azonos műszaki jellemzőkkel rendelkező desktop és laptop közül a laptop a drágább, tehát ugyanazért a pénzért magasabb minőségű asztali PC-t vásárolhatsz. Különösen igaz ez a felújított számítógépek esetében.

Egy asztali számítógép több merevlemeznek vagy SSD meghajtónak adhat helyet, mint egy laptop, vagyis az asztali PC több programot és fájlt tud tárolni. Az asztali PC-kben egy fejlettebb hűtőrendszer is elfér, ezért nagyobb teljesítményű, gyorsabb processzor vagy videókártya is helyet kaphat bennük.

Méretükből adódóan a desktopok általában több csatlakozóportot tartalmaznak, mint a laptopok, így több külső eszköz csatlakoztatható hozzájuk. Ezek közé tartoznak a billentyűzet/egér perifériákhoz, valamint a külső merevlemezekhez vagy külső lemezírókhoz szükséges USB-portok és más egyéb portok, mint pl. a HDMI. Az asztali számítógépek több PCI-kártyahelyet is tartalmaznak, amelyekbe új hardvereket, például videókártyát lehet telepíteni.

A jövő eszközei

Bár az általános asztali számítógépek iránti kereslet a hordozható számítógépek és okoseszközök megjelenése és technológiai fejlődése következtében fokozatosan csökken, addig a felső kategóriába tartozó, a komoly 3D látványvilággal rendelkező számítógépes játékok kiszolgálására szolgáló gaming PC-k iránti kereslet egyre nő.

gamer pc a furbifytól

Amíg a játék, a szórakoztatás, a tartalomkészítés, a VR és az AR piacai léteznek, addig a PC-k is létezni fognak. A csúcskategóriás PC játékhoz csúcskategóriás hardverre van szükség, ezt pedig (a játékkonzolok mellett) csak az asztali számítógépekbe lehet bezsúfolni. Emiatt a PC piac még jövedelmezőbb, mint valaha.

Nézd meg, mit lehet kihozni egy kedvező árú felújított asztali gépből! Ha bizonytalan vagy, keresd szakértőinket, hogy megtaláld a legmegfelelőbb konfigurációt!

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék