Milyen mini PC-t vegyek?

Ǐrta: Péter, furbify 08. 02. 2023 15:10

Egy új számítógép vásárlásakor sok kérdés merülhet fel bennünk. Az árak, a nagy választék és a számtalan elérhető hardver konfiguráció bizony jócskán megnehezítik a döntést. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni mini PC vásárlás előtt, hogy egyszerűbben megtaláld a számodra megfelelőt.

Előnyök és hátrányok


Mielőtt belemennénk a részletekbe érdemes megemlíteni a kis méretű számítógépek legfontosabb előnyeit és hátrányait. Ezek segítenek eldönteni, hogy mini- vagy inkább normál méretű számítógépre van szükséged.

A mini PC-k leginkább méretük és az alacsony fogyasztás miatt népszerűek. Könnyen mozgathatók és nem igényelnek akkora helyet, mint egy normális asztali PC. Egy mini számítógép csupán 10-15 centiméter széles, ezért könnyen elfér az íróasztalon.

A legnagyobb hátrányuk az asztali PC-vel szemben a korlátozott bővíthetőség és a nagy teljesítményű grafikus kártyák hiánya. Játékra éppen ezért nem a legalkalmasabbak, ugyanakkor az irodai feladatokkal simán elbírnak. Sőt, a komolyabb modellek jóval többre is képesek.

Előnyök:

  • Kis méret
  • Energiatakarékos

Hátrányok:

  • Korlátozott bővíthetőség
  • Játékra kevésbé alkalmas

Ha kíváncsi vagy a teljes listára, olvasd el korábbi cikkünket és ismerd meg a mini pc-k 5 legfontosabb előnyét.

HP Slice Mini PC furbify

Mire szeretnéd használni?


A megfelelő gép kiválasztása függ a személyes igényektől és a tervezett felhasználástól egyaránt. Vásárlás előtt érdemes megvizsgálni, hogy mire fogjuk leginkább használni: szórakozásra, irodai munkára vagy tervező programok futtatására?

Általános használatra, szórakozásra (például filmek, játékok stb.)

Amennyiben csupán szórakozásra, filmek streamelésére keresünk egy kis méretű pc-t, abban az esetben a legtöbb mini pc megfelelő választás lehet. Konfiguráció tekintetében érdemes olyan gépet választani, amelyben minimum Intel i3 processzor, 8 GB RAM és SSD tárhely található.

Ajánlott paraméterek általános használatra:

  • min. Intel Core i3 / i5 processzor (4. generációtól újabb)
  • min. 8 gigabájt RAM
  • min. 128 GB méretű SSD tárhely

Az általános használatra alkalmas mini pc-ket ide kattintva találod.

Irodai munkára (például dokumentumok szerkesztése, táblázatok stb.)

Home office, irodai munka vagy egy kis netezés? Egy mini pc-vel biztosan jól jársz, hiszen a legtöbb irodai feladatra tökéletesen alkalmasak. Válassz egy közepes felszereltségű modellt Intel i5 vagy i7-es processzorral, legalább 240 gigás SSD-vel és minimum 8 giga RAM-mal és hosszú ideig nem kell új gépet keresned.

Ajánlott paraméterek irodai munkára:

  • min. Intel Core i5 processzor (6. generációtól újabb)
  • min. 8 gigabájt RAM (ajánlott 16 GB)
  • min. 240 GB méretű SSD tárhely

Az irodai munkára alkalmas mini pc-ket ide kattintva találod.

HP Z3 mini pc

Tervező programok futtatására (például CAD, Photoshop, stb.)

Léteznek olyan mini pc-k, amelyek kifejezetten nagy teljesítménnyel rendelkeznek (pl. HP Z2 G9 Mini vagy HP Z2 G3 mini). Ha a munkánk során komolyabb tervező szoftverekkel dolgozunk, mint pl. 3D modellező alkalmazások vagy videószerkesztő programok, akkor sem kell lemondanunk a kompakt gépek előnyeiről, ebben az esetben viszont magasabb árral kell számolni.

Érdemes megjegyeznünk azonban, hogy ezek a gépek nem kifejezetten alkalmasak játékok futtatására, mivel az esetek többségében nem rendelkeznek erre alkalmas videókártyával. Természetesen akadnak kivételek, azonban ha gyakran játszol, akkor jobban jársz egy gamer pc-vel.

Ajánlott paraméterek tervezőprogramok futtatására:

  • min. Intel Core i7 processzor (6. generációtól újabb)
  • min. 16 GB RAM (vagy ennél több)
  • min. 480 GB méretű SSD tárhely

Itt megtekintheted az erősebb konfigurációval rendelkező kompakt gépeinket.

Csatlakozók


Vásárlás előtt érdemes megvizsgálni milyen csatlakozókkal, portokkal rendelkezik a gép. Erről rendszerint a termék adatlapján találni részletes tájékoztatást. A csatlakozók száma főleg abban az esetben fontos, ha például nyomtatóval vagy egyéb eszközökkel szeretnéd használni a mini PC-det.

Csatlakozók tekintetében a mini gépek hasonló felszereltséggel rendelkeznek, mint a laptopok. Megtalálható rajtuk USB, USB Type C, HDMI vagy Displayport is, valamint fejhallgató vagy mikrofon bemenet és LAN port is helyet kap. Bizonyos típusokhoz akár 4 darab monitor is csatlakoztatható a quad-display támogatásnak köszönhetően.

HP Elitedesk mini pc furbify

Egyéb funkciók


Bizonyos eszközök passzív hűtéssel rendelkeznek, így működésük teljesen zajmentes. Ez a funkció hasznos lehet, ha olyan környezetben szeretnénk használni őket, ahol fontos, hogy a zajszint alacsony legyen.

Az üzleti kategóriás gépek gyakran VESA szabványú csavarnyílásokkal rendelkeznek, amelyek segítségével a mini pc felszerelhető a kompatibilis monitorok hátuljára is.

Néhány mini PC-hez külső videókártya (gGPU) is csatlakoztatható, Thunderbolt 3 porton keresztül. Ez a periféria abban az esetben lehet hasznos, ha fokozni szeretnénk a gép teljesítményét. Fontos kiemelnünk, hogy ez az eszköz csak bizonyos mini gépekkel kompatibilis, így a beszerzése előtt érdemes tájékozódni, hogy rendelkezik-e a szükséges paraméterekkel.

Mini PC kínálatunk

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék

Címkék:

tudnivalók mini pc