Miért melegszik túl a laptopod és mit tehetsz ellene?

Ǐrta: Péter, furbify 19. 07. 2022 11:06

Ha a laptopod mindenféle ok nélkül felforrósodik, az bizony égető probléma (*ba-dum-tsss*). A nyári hónapokban ez gyakrabban fordulhat elő és bizony sok bosszúságot okozhat. De mi okozza a laptop felforrósodását és mit tehetsz ellene? Olvasd el cikkünket és megtudod.


Mi okozza a laptop melegedését?


A tüneteket könnyű felismerni, hiszen egyértelmű jelei vannak, de annál fogósabb kérdésnek tűnik, hogy miért történik mindez? A probléma megértéséhez előbb meg kell ismernünk a hő keletkezésének forrását. A laptop alkatrészei közül a processzor (CPU), valamint a videóchip (GPU, VGA) rendelkezik jelentősebb hőtermeléssel. Mindkét alkatrész saját hűtéssel rendelkezik, hogy a működéséből keletkező hőt megfelelő szinten tartsa. A túlmelegedés egyik leggyakoribb oka a hűtőrendszer meghibásodása (pl. a laptop ventilátor nem indul) vagy a laptop szellőzőinek eldugulása.

Az eldugult hűtőrendszer gyakoribb probléma, mint azt elsőre gondolnánk. A levegőben szálló, szabad szemmel nem érzékelhető por bizony észrevétlenül megül mindenütt. Ez alól a géped hűtőrendszere sem képez kivételt. Idővel a sok-sok apró szemcse egy vékony réteggé áll össze és egy extra szigetelő réteget hoz létre, ami meggátolja a meleg levegő akadálytalan eltávozását.

laptop ideális hőmérséklete

Vannak természetesen olyan tényezők, amik tovább súlyosbíthatják a helyzetet. A laptop helytelen használata példának okáért ilyen. Hogy mi számít annak? Például az ágyban, ölben tartott gép. Ekkor ugyanis az ágynemű, az ágytakaró vagy éppen a ruhatextil szöszei épp úgy bejuthatnak a hűtőrendszerbe, mint a porcicák. Valamint a textil akadályozhatja a légáramlást is, így tovább rontja a hűtőrendszer hatékonyságát.

A laptop normál hőmérséklete


Első lépésben érdemes tisztázni, hogy mekkora az ideális üzemi hőmérséklete egy általános feladatokra használt laptopnak. Általánosságban elmondható, hogy egy laptop optimális üzemi hőmérséklete 30-70°C között mozog. Nagyjából az 70°C az a határ, ami felett már valami probléma lehet.

Ha a laptop felforrósodott, a működése érezhetően lelassul, komolyabb esetben automatikusan lekapcsol. Általában 100°C környékén már jelentős mértékben csökken a gép teljesítménye. A laptop sebességének csökkenése, valamint a leállás a rendszer egyfajta önvédelmi mechanizmusa, amivel megvédi a felhasználót és az eszközt a komolyabb károktól, sérülésektől.

Biztosan tapasztaltad már, hogy a laptop időnként felforrósodik, túlmelegszik. Ez gyakrabban fordul elő az olcsóbb, műanyag laptopoknál és könnyen kár keletkezhet az eszközben, ha nem figyelünk oda kellőképp.

Felforrósodott a laptop, mit tehetsz ellene?


Amennyiben túl forró levegőt fúj a laptop és a laptop ventilátor túl hangos, akkor biztos lehetsz benne, hogy valami nincs rendben. Nem érdemes megvárni, míg tovább romlik a helyzet. Mentsd el a munkád, kapcsold ki a laptopot és ellenőrizd a hűtőrendszert. Ha nem rendelkezel kellő tudással a legjobb, amit tehetsz, ha egy szakemberre bízod a rendszer ellenőrzését. A laptop túlmelegedése egy kis körültekintéssel könnyen megelőzhető és különösebb erőfeszítést sem igényel. Rendszeres portalanítással és a laptop helyes használatának elsajáításával már sokat tehetsz ellene.

  • A laptopot használd szilárd felületen, hogy biztosítsd a levegő zavartalan áramlását
  • Használj laptop hűtőt
  • Évente portalanítsd a laptopod. Amennyiben szükségesnek látod, akár gyakrabban is
  • Lehetőleg ne zárd el a kiáramló forró levegő útját. Pl. ne használd az ágyban, takaróra téve
  • Ne használd fűtőtest közelében, illetve ügyelj arra, hogy ne érje közvetlenül erős napfény
  • Monitorozd a laptop hőmérsékletét. Erre a Speccy vagy a Macs Fan Control programok kiválóan alkalmasak
  • Lehetőség szerint válassz üzleti laptopot, amely fejlett hűtőrendszerrel rendelkezik. Az üzleti kategóriás laptopok (pl. Lenovo ThinkPad, Dell Latitude) rendkívül hatékony hűtéssel rendelkeznek
  • Ügyelj a környezeti hőmérsékletre. Ideális esetben 35 Celsius fokos hőmérséklet alatt használd az eszközt

A megelőzéshez tartozik, hogy nem mindegy, milyen gépre esik a választásod. Az üzleti laptopok ugyan első ránézésre drága konstrukciók, mondjuk az egyszerűbb variációkhoz képest, viszont számos pozitívummal kecsegtetnek. Ami a témában különösen releváns, hogy könnyű őket szétszedni, tisztítani, ráadásként kifejezetten fejlett hűtőrendszerrel rendelkeznek. Vagyis az csak a látszat, hogy a beszerzés sokba kerül. Valójában a gondtalan évek folyamán a kiadásod sokszorosát takaríthatod meg. Ugyanis ezek a laptopok hosszú éveken át hűséges szolgálatot tehetnek neked.

A hangos laptop ventilátor garantáltan bajt jelez?


Nem feltétlenül. Ugyan a forró levegő kifújása árulkodó jel, de nem mindegy, hogy mikor. Nyáron, a tikkasztó 30-35 fokban teljesen normális, ha a gép fokozottabb hűtésre kapcsol. Elegendő csak belegondolni abba, hogy mennyi energiát követel fenntartani az optimális hőmérsékletet, miközben odakint tombol a nyár. Szóval azért a körülményeket mindig érdemes górcső alá venni, mert előfordulhat, hogy a meleg levegő kifújása pusztán annak a ténynek köszönhető, hogy a környezet hőmérséklete lényegesen magasabb, mint a megszokott.

Előfordulhat az is, hogy egy-egy program vagy háttérben futó alkalmazás fokozottan igénybe veszi a processzort (CPU), így az a megnövekedett teljesítmény miatt intenzívebb hűtésre szorul, ezért a ventilátor magasabb fordulaton pörög. Jó ötlet ellenőrizni a háttérben futó programok listáját, hiszen előfordulhat, hogy egy nem kívánatos program okozza a problémát.

hp zbook laptop hűtőrendszer

Mi a helyzet a passzív hűtésű laptopokkal?


Manapság egyre több laptop rendelkezik ún. passzív hűtéssel. Ez azt jelenti, hogy a ventilátort teljesen kihagyják és helyette a hűtés passzív módon, hűtőbordák segítségével oldják meg. Ennek a legfőbb előnye, hogy a laptop működése így teljesen zajtalan és így több hely marad például az akkumulátornak. Hátránya ugyanakkor, hogy nagyobb teljesítményű processzoroknál nem alkalmazható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gép sebessége és teljesítménye is megsínyli a passzív hűtést. Fontos megjegyezni, hogy általános használatra ezek a laptopok is tökéletesen alkalmasak.

További előnyük, hogy a passzív hűtéssel rendelkező laptopok ritkán melegednek túl. Természetesen előfordulnak kivételes helyzetek, ilyenkor csupán a teljesítményben érzékelhető némi visszaesés.

Laptop időszakos karbantartása házilag


Sokat tehetsz a laptop egészségéért és könnyen meghosszabbíthatod az élettartamát, ha bizonyos időközönként elvégzed a kötelező karbantartási feladatokat. Az első és legfontosabb, hogy évente tisztíttasd ki a laptop hűtőrendszerét és ellenőrizd a processzoron található hűtőpasztát.

Ha nem tudod, hogy hogyan kell szétszedni a gépedet, ha bizonytalan vagy az összeszerelésével kapcsolatban, és még soha nem csináltál géptisztítást, akkor nem jó ötlet belevágni, „hátha összejön” alapon. Egyrészt könnyen baja eshet a szerkezetnek, amit aztán sokkalta bonyolultabb kijavítani, mint tisztíttatni. Másrészt a váratlan fejlemények alaposan keresztülhúzhatják a mindenféle jótanácsokat. És ott állhatsz, ahol ha nem is a part szakad, de a laptopod darabjaira szedve hever. Harmadrészt a tisztítás speciális feladat, ami azért szakértelmet és tapasztalatot igényel. És bár ténylegesen akadnak egészen használható leírások az interneten ebben a témában, azért a kísérletezés ezen a területen továbbra sem kifizetődő taktika, mert együtt járhat vele a sok bosszúságot hozó galiba.

Érdemes ellenőrizni továbbá a laptop tartozékait is, mint pl. a tápkábelt, a laptop akkumulátort illetve az operációs rendszer beállításait és a telepített programok listáját is.

dell üzleti kategóriás laptop

Válassz üzleti kategóriás laptopot


Az üzleti laptopok számos előnye közül az egyik a fejlett hűtőrendszer, amely hatékonyan végzi a munkáját, még extrém környezeti hőmérsékletnél is. Az alkatrészei könnyen karbantarthatók és tisztíthatók, ezért hosszútávú megoldást jelentenek. Az új üzleti kategóriás laptopok ára ugyan jelentősen magasabb az konzumer kategóriás laptopokénál, cserébe az élettartamuk is jóval hosszabb, köszönhetően a minőségi anyagoknak és a már említett előnyöknek.

Webáruházunkban elsősorban felújított üzleti kategóriás laptopok kerülnek értékesítésre, amelyek így jóval kedvezőbb áron szerezhetők be, minimum két év garanciával.

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék