Mi az a laptop dokkoló?

Ǐrta: Péter, furbify 05. 09. 2019 11:33

Mi az a laptop dokkoló és mire való? Az ügyfélszolgálatunknak gyakran felteszik ezeket a kérdéseket, ezért arra gondoltunk, hogy egy cikkben részletesen válaszoljuk meg a kérdést.

Röviden és tömören fogalmazva a laptop dokkoló vagy dokkoló állomás (ang. docking station) egy olyan hasznos és praktikus kiegészítő, melynek használatával a laptop szinte teljes értékű asztali számítógépként használható. Segítségével külső monitort, egeret, billentyűzetet, hangszórót, nyomtatót és egyéb perifériákat is csatlakoztathatunk laptopunkhoz, így tovább bővíthetjük annak képességeit.

Három típusát különböztetjük meg:

Típus specifikus dokkolók: Csak a meghatározott laptop típusokkal kompatibilis dokkolók.  Előnyük a tökéletes kompatibilitás, a csatlakozók sokasága. Rendszerint a vállalati (business class) laptopok rendelkeznek a csatlakoztatásukhoz szükséges csatlakozóval, amely a készülék alján található. Webáruházunkban szinte kizárólag olyan típus specifikus dokkolókat értékesítünk, amelyek tökéletesen kompatibilisek a kínálatunkban található laptopokkal. Ügyfélszolgálatunk szívesen segít az ezzel kapcsolatos kérdésekben. 

Univerzális dokkolók: Szinte minden laptophoz csatlakoztatható univerzális laptop dokkolók. Rendszerint USB csatlakozóval csatlakoztathatók. Legnagyobb hátrányuk, hogy nem minden esetben kompatibilisek a laptoppal. 

Port replikátor: Funkcióját tekintve nem rendelkezik az előző két kategória előnyeivel, csupán a laptop csatlakozóinak számát tudjuk vele növelni.
 

 

 

Mire jó a laptop dokkoló?


A mai modern, ultravékony laptopok már szinte alig rendelkeznek külső csatlakozókkal, ezért az újabb eszközök esetében különösen hasznos lehet egy ilyen kiegészítő. A dokkolók számos olyan csatlakozóval rendelkeznek, amelyek egy laptopon már nem férnének el, így segítségével szinte bármilyen perifériát csatlakoztatni lehet. Ilyenek például az USB port, USB type-c, AC adapter, DVI, VGA, Displayport, LAN port, 3,5 mm audio in, mikrofon vagy kombinált audio csatlakozók.

Bizonyos típusok számos egyéb kiegészítőt is tartalmazhatnak, mint pl. állandó tápegységet, akkumulátort, hálózati kártyát, hűtőegységet, SD kártyaolvasót, stb.
 

 

laptop dokkoló

 

Dokkoló akkor és most


A laptop dokkoló népszerűsége az utóbbi években némileg csökkent mivel számos berendezés már vezeték nélküli kapcsolattal (Bluetooth és wifi) is csatlakoztatható. A vezeték nélküli adatátvitel sebessége azonban korlátozott, ezért ha külső monitort akarunk csatlakoztatni szükség van dokkolóra is. Korábban ezek az eszközök szinte kizárólag csak az üzleti laptopokhoz, azok közül is csak egy-egy típushoz voltak elérhetők. Kezdetben az áruk még a laptopok árát is elérhette, mára azonban ez megváltozott és jóval olcsóbbak.
 

laptop dokkoló állomás

Praktikus kiegészítő home officehoz!


Kifejezetten praktikus abban az esetben, ha grafikai programokkal, táblázatokkal dolgozunk vagy filmet néznénk munka után, ugyanis egy nagyobb monitoron a nagyobb felbontás miatt ezt sokkal kényelmesebben megtehetjük egy külső monitoron.

A laptopot egy mozdulattal “dokkolhatjuk” így nem kell minden egyes alkalommal hosszú percekig a csatlakozókkal bajlódni. Képzeld el milyen kényelmes amikor hazaérve egy mozdulattal otthoni PC-t varázsolsz abból a notiból, amivel előtte még a város másik felén neteztél. Induláskor pedig egy gombnyomással lecsatlakoztathatjuk a laptopot és már vihetjük is.

 

Milyen dokkoló állomást vegyek laptophoz?


A megfelelő dokkolót megtalálni egyszerű feladat, amelyhez első lépésben meg kell állapítanunk a laptop pontos típusát, ez általában könnyen leolvasható az aljáról. Mindenképp a laptop márkájával azonos dokkoló típusok között keressünk, pl. Lenovo ThinkPad laptop esetében, Lenovo dokkoló állomást kell keressünk. 

Egy adott típus többféle laptophoz is használható, például a webáruházunkban is megtalálható Lenovo ThinkPad Ultra Dock (Type 40A2) a Lenovo ThinkPad: L450, L460, L470, L560, L570, T440, T440s, T440p, T450, T450p, T450s, T460, T460p, T460s, T470, T470p, T470s, T550, T560,T570, X250, X260, X270 típusokkal is kompatibilis.

Manapság a legtöbb üzleti (business class) laptophoz minden nagyobb gyártó kínál dokkoló állomásokat. Általában a gyártó oldalán található termékleírásban szerepel, hogy az adott típus mely laptopokkal kompatibilis, erről még a vásárlás előtt győződjünk meg.

Webáruházunkban Dell, HP és DELL dokkoló állomások is megtalálhatók. A támogatott laptop típusok a termékleírásban találhatók. Ha segítségre van szükséged bátran fordulj ügyfélszolgálatunkhoz és segítenek kiválasztani a neked megfelelőt.
 

Tekintsd meg laptop dokkoló kínálatunkat!

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék