Így válassz laptopot utazáshoz!

Ǐrta: Péter, furbify 16. 05. 2023 15:15

Ha a munkádból adódóan gyakran utazol vagy esetleg digitális nomádként éled mindennapjaid, bizony kulcsfontosságú egy megbízható, kis méretű laptop, amire mindig számíthatsz. Egy jól megválasztott hordozható eszköz segítségével útközben is hatékonyan dolgozhatsz és tarthatod a kapcsolatot. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket, amelyek segítségével könnyedén megtalálod a számodra legmegfelelőbb utazós laptopot.


Milyen az ideális utazós laptop?


Nem árt, ha már az elején leromboljuk a mítoszt: utazós laptop nem létezik! Léteznek azonban olyan típusok és modellek, amelyek alkalmasabbak útitársnak, mint egy hagyományos laptop. Az alábbiakban felsoroljuk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt és közelebbről is bemutatunk pár laptop típust.

milyen az ideális laptop utazáshoz

1. Legyen könnyen hordozható

Az ideális utazós laptop legfőbb ismérve, hogy könnyen hordozható és elfér egy kis- vagy közepes méretű hátizsákban vagy az utazótáskában. Azt tanácsoljuk olyan könnyű, kis méretű laptopot keress, amely 14 hüvelyknél (35,5 cm) kisebb átmérővel rendelkezik. Ezeknek a súlya általában 1.5 kg körül mozog, ezért a töltőkábellel, tápkábellel és egérrel együtt sem nyomnak többet két kilogrammnál. Természetesen a súly a modelltől is függ, de a kínálatunkban található modellek többsége ezekkel a paraméterekkel rendelkezik.

Leggyakoribb kompakt laptop méretek:

  • 11,6” (29,4 cm)
  • 12” (30,4 cm)
  • 12,5” (31,7 cm)
  • 13,3” (33,8 cm)

A kompakt méret hátránya értelemszerűen a kisebb méretű képernyő. Ez a legtöbb esetben nem zavaró tényező, hiszen választhatunk nagyobb felbontással (Full HD vagy 2K, 3K, 4K) rendelkező modelleket is. Érdemes olyan laptopot választani, melynek képernyője olyan felbontású, ami megfelel az egyéni igényeknek. A legtöbb esetben a Full HD felbontású kijelző az ideális választás.

kis méretű laptop utazáshoz

2. Hosszú üzemidővel rendelkezzen

A hosszú akkumulátor-üzemidő elengedhetetlen a megszakítás nélküli munkavégzéshez utazás közben. Válassz olyan laptopot, amely nagyobb akkumulátor teljesítménnyel rendelkezik.

3. Legyen tartós és bírja a strapát

Nem árt, ha a noti jól bírja a gyűrődést az út során. A hosszú élettartam miatt érdemes olyan laptopot választanod, amely kellően strapabíró és ellenáll a külső behatásoknak, napfénynek, hőmérséklet változásnak, rázkódásnak, stb. A kínálatunkban található felújított üzleti laptopok rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal és a legtöbb modell esetében ezt katonai tanúsítvány isl igazolja (MIL STD). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a laptop ellenáll a már említett fizikai behatásoknak és nem kell félni attól, hogy idő előtt leamortizálódik.

4. Csatlakoztatható

A több USB-porttal, HDMI-kimenettel, SD-kártya foglalattal és megbízható WIFI vagy Ethernet-kapcsolattal rendelkező laptopok lehetővé teszik, hogy bárhol csatlakozhass különböző eszközökhöz és hálózatokhoz. Jól jöhet továbbá, ha rendelkezik beépített Bluetooth modullal.

5. Rendelkezzen biztonsági funkciókkal

Bizony nem árt, ha a biztonságra is gondolunk. Érdemes olyan laptopot választani, amely rendelkezik alapvető biztonsági funkciókkal, mint például az ujjlenyomat olvasó vagy az arcfelismerő funkció. Ezzel egy extra védelmi vonalat hozhatunk létre, amely segíthet megvédeni érzékeny adatainkat az illetéktelenektől.

Milyen laptop típust válasszak utazáshoz?


Az alábbiakban felsorolunk három laptop kategóriát, amelyek sokoldalúak és hasznodra lehetnek útjaid során.

Ultrabook / vékony és könnyű laptopok

Az Ultrabook egy Intel által bevezetett védjegy, amelyet bizonyos könnyű és vékony laptopokra alkalmaznak. Az ultrabookoknak olyan jellemzőkkel kell rendelkezniük, mint például a max. 15 mm vastagság és 1,5 kg alatti súly, nagy teljesítmény és gyorsan induló rendszer. Ilyenek például a HP Elitebook, Dell Latitude és Lenovo ThinkPad sorozatok bizonyos modelljei. Fontos megjegyezni, hogy az ultrabook védjegy kizárólag azokra a laptopokra érvényes, amelyek Intel Core processzorokat használnak.

Előnyök:

  • könnyű súly
  • elegáns, karcsú kialakítás
  • hosszú akkumulátor-üzemidő
  • jó teljesítmény
  • gyorsan induló rendszer

Hátrányok:

  • magasabb árkategória
  • hiányozhatnak az olyan portok, mint az Ethernet vagy a DVD-meghajtók

HP ultrabook

HP Elitebook (ultrabook)

2 az 1-ben vagy átalakítható laptop

A 2 az 1-ben laptop, más néven átalakítható laptop vagy hibrid laptop, egy olyan eszköz, amely kombinálja a laptop és a táblagép funkcióit egyetlen készülékben. Gyakorlatilag két készülék (egy tablet és egy laptop) az egyben. Ezek az eszközök különleges kialakítással rendelkeznek, amely lehetővé teszi a kijelző elforgatását vagy leválasztását a billentyűzetről. Használhatjuk őket fekvő, sátor, normál és tablet módban is, ezért szinte bármilyen menedzseri illetve kreatív munkára bevethetők.

Előnyök:

  • sokoldalúság
  • laptopként és táblagépként is használható
  • érintőképernyő
  • kompakt kialakítás
  • kimagasló képminőség

Hátrányok:

  • magasabb árkategória
  • tükröződő kijelző (bizonyos modelleknél ez zavaró lehet)

2 az 1-ben hibrid laptop

2 in 1 hibrid laptop, érintőképernyővel

Chromebook

A Chromebook egy olyan laptop fajta, amely a Google Chrome operációs rendszerre épül és felhőalapú szolgálatásokra és alkalmazásokra támaszkodik. Elsősorban hétköznapi használatra tervezték őket, mint például a webes böngészés, e-mailezés, kapcsolattartás, dokumentumszerkesztés, multimédia streaming és más online tevékenységek. A kialakításuk könnyű és ellenálló. Fontos megjegyezni, hogy a Chromebookok főként online munkára és szórakozásra alkalmasak, és néhány hagyományos szoftver és offline funkcionalitás korlátozott lehet rájuk.

Előnyök:

  • megfizethető
  • hosszú akkumulátor-üzemidő
  • gyors indítási idő
  • könnyű integráció a Google szolgáltatásaival

Hátrányok:

  • korlátozott offline funkcionalitás
  • használatához internetkapcsolat szükséges
  • bizonyos szoftverekkel kompatibilitási problémák adódhatnak

ChromebookChromebook

Ezekre figyelj, ha az utazós laptopot vásárolsz


Íme néhány gyakorlati tipp a tökéletes laptop kiválasztásához:

1. Mérd fel az igényeid a vásárlás előtt

Határozd meg a munkáddal kapcsolatos konkrét követelményeket, és válassz olyan laptopot, amely megfelelő teljesítménnyel rendelkezik a feladat elvégzéséhez. Általánosságban érdemes olyan eszközt választani, amely Intel Core processzorral, SSD tárolóval és legalább 8GB RAM-mal van felszerelve. Ez a konfiguráció megbirkózik a legtöbb irodai alkalmazással.

2. Képernyő és felbontás

Válassz olyan kijelzőt, amely megfelel a munkád által támasztott kritériumoknak. Érdemes nagyobb felbontású (Full HD vagy 2K) kijelzővel rendelkező laptopok között keresgélni, ez a legtöbb feladatra tökéletesen alkalmas. Amennyiben grafikai munkára keresel laptopot, ajánljuk a nagyobb felbontású, IPS panellel rendelkező modelleket.

3. Válassz SSD meghajtóval rendelkező laptopot

A processzor mellett ez az az alkatrész, amely leginkább kihat a laptop gyorsaságára. Fontos, hogy a laptopunk rendelkezzen SSD meghajtóval, hiszen általa sokkal gyorsabban futtathatók a programok, gyorsabban indul a rendszer és még a laptop súlyát is kedvezően befolyásolja.

4. Strapabíró szerkezet

Válassz olyan laptopot, amely bírja az utazást. Az üzleti kategóriás laptopok kifejezetten ilyenek: ellenálló szénszálas vagy alumínium burkolat, fém zsanérok, megerősített belső szerkezet jellemzi őket. Ilyenek például a HP Elitebookok vagy a Lenovo ThinkPad laptopok.

5. Rendelkezzen beépített webkamerával

A legtöbb laptop rendelkezik beépített webkamerával, azonban érdemes erre külön is odafigyelni. Ellenkező esetben az online meetingek vagy a kapcsolattartás bizony nehézkesebb lehet.


Összefoglalva, ha utazáshoz keresel laptopot a legfontosabb, hogy felmérd az egyéni igényeidet. Az ideális utazós laptop könnyű, elfér egy hátizsákban, ellenálló és optimális teljesítménnyel rendelkezik.

Ezekre figyelj:

  • Kis méret és alacsony súly (11-14 hüvely közötti átmérő és 1.5 kg körüli súly)
  • Ellenálló szerkezet (pl. üzleti kategóriás laptop)
  • Beépített webkamera
  • Biztonsági funkciók (pl. ujjlenyomat olvasó)
  • SSD meghajtó és Intel Core processzor


Nézz körül kínálatunkban és a szűrők segítségével könnyedén megtalálhatod a neked megfelelőt, amennyiben tanácsot szeretnél kérni, fordulj hozzánk bizalommal! Ha tetszett a cikkünk dobj egy lájkot és oszd meg ismerőseiddel.


Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék