Így töröld az adataidat biztonságosan a merevlemezről és az SSD-ről

Ǐrta: Péter, furbify 31. 01. 2022 13:45

Tudtad, hogy a normál törlés nem elegendő? Miért fontos a biztonságos, visszaállíthatatlan adattörlés? Mire kell figyelni ennél a folyamatnál? Hogyan érdemes törölni az adatokat? Milyen ingyenesen használható megoldások léteznek erre? Összeállításunkban minden fontos kérdést meg válaszolunk a témával kapcsolatban!

 

Miért fontos a biztonságos, visszaállíthatatlan adattörlés?

 

A törlés gomb használata önmagában nem elegendő az adatok biztonságos eltávolításához, hisz ki ne tudná, ilyenkor csupán a lomtárba kerülnek az adatok. Ráadásul a lomtár kiürítése is csak látszólag törli véglegesen az adatokat, mert innen még egy célszoftver segítségével könnyedén vissza lehet állítani azokat. Így viszont illetéktelenek is hozzáférhetnek azokhoz az információkhoz, amelyekről azt hisszük, hogy már rég törölve lettek. Ilyen fontos fájlok lehetnek például a régi szerződések, a személyes adatok, a bankszámlarészletek, a böngészési előzmények, a korábbi e-mailek, a jelszavak és a pénzügyi információk. Ráadásul a formázás során sem törlődnek le ezek teljesen, azaz mondhatjuk, hogy alapesetben veszélyeztetve van a személyes adatok biztonsága.

 

Mit lehet tenni ilyenkor?

 

Visszaállíthatatlan adattörlést kell végezni. Ez nem egyszerű feladat, ráadásul a merevlemezek és az SSD-k teljesen eltérő módon működnek, ez pedig tovább bonyolítja a helyzetet. Mire kell figyelni az adattörlésnél? Ahogy már említettük, a lomtárból való törléssel, valamint a formázással csupán a felhasználó számára válik elérhetetlenné a törölt adat. Ezek az adatok a megfelelő program használatával egyszerűen visszaállíthatóak, természetesen csak addig, amíg a helyük nem kerül felülírásra újabb adatokkal. Szóval az adattörlés során a biztonságos, visszafordíthatatlan törlést kell alkalmazni, ugyanis csak így lehet felülírni nullákkal és egyesekkel az adatokat, ennek köszönhetően pedig semmilyen módon nem lehet azokat visszaállítani.

 

Hogyan kell törölni az adatokat?

 

A merevlemezek és az SSD-k teljesen különböző módon működnek. A HDD-k esetében törölhető a teljes meghajtó vagy egy komplett partíció is. Ez lassú folyamat, ráadásul olykor veszélyes is, hiszen olyan partíció is eltűnhet, amelynek törlése gondot okozhat a rendszer működésében. Érdemes inkább a konkrét fájlokat törölni. Emellett jó módszernek számít, ha értelmetlen adatokkal kerül felülírásra a törlés után elérhető szabad tárhely. Ezekkel a megoldásokkal megakadályozható a törölt elemek visszaállítása.

 

Ingyenes megoldások biztonságos adattörlésre

 

Jó néhány ingyenes program segíthet a visszafordíthatatlan, biztonságos törlésben. A HDD-k esetében használható a CCleaner, amely napjainkban az egyik legnépszerűbb karbantartó program. Átlátható felülettel rendelkezik, valamint egyszerűen és kényelmesen használható. Segítségével bármelyik meghajtó könnyedén letakarítható. A HDD-k esetében a másik népszerű program a File Shredder, amely szintén biztonságos törlésre ad lehetőséget. Ennek a programnak is átlátható a kezelőfelülete, valamint egyszerűen használható. A DeleteOnClick könnyen kezelhető segédprogram ingyenes verziója is bátran alkalmazható, hiszen visszaállíthatatlan módon tünteti el a törlésre szánt fájlokat. Telepítést követően ez a program beépül a Windows intézőjének helyi menüjébe, ennek köszönhetően rendkívül egyszerű a használata. 

Az említettek mellett a sokak által használt DBAN, vagyis a Darik’s Boot and Nuke szoftver is biztonságos adatmegsemmisítő. Lényegében egy rendszerindító lemez, amely teljes mértékben elpusztít minden adatot a kijelölt tárolón. Ha céges adatokat kell törölni, akkor hivatalos igazolásra is szükség van a biztonságos adattörléshez. Ebben az esetben a DBAN adatmegsemmisítő fizetős változatát, a Blancco programot érdemes használni.

Az SSD-k esetében a biztonságos törlés lehetőségét a gyártónál kell keresni, ugyanis a gyártó honlapján minden esetben fel van tüntetve egy módszer arra vonatkozóan, hogyan lehet biztonságosan törölni az adatokat. Ráadásul számos esetben az SSD-hez kapott programcsomag is tartalmaz ilyen opciót. Ezzel a segítséggel minden kijelölt adat biztonságosan és visszaállíthatatlan módon törölhető az SSD-ről. Az említett lehetőségek mellett a merevlemezen lévő adatok végleges törlésének egyik kiváló módja az operációs rendszer újratelepítése. Ebben az esetben is visszaállíthatatlanul eltűnnek a törlésre szánt adatok. 

Minden program esetében fontos megemlíteni, hogy kellő körültekintéssel kell őket használni, ugyanis a tévedésből törölt fájlok és adatok jó eséllyel soha nem állíthatóak vissza. Gyakorlatilag végleges lesz az adatvesztés, ezért járjunk el ennek megfelelő odafigyeléssel.

 

Frissítve:
Ingyenes adattörlés 2021 decemberétől vásárolt eszközökre

 

Személyes adataink védelmében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ingyenes adattörlési szolgáltatást nyújt a fogyasztóknak. Az adattörlő alkalmazás lehetővé teszi az adatok biztonságos és visszafordíthatatlan törlését. Az adattároló törléséhez egy egyedi, egyszer használható kódra van szükség, amely a (2021.12.01. után vásárolt) laptop alján, ill. a PC hátulján elhelyezett címkén szerepel.

Az adattörlő alkalmazás használatához szükséges részletes tájékoztató a veglegestorles.hu weboldalán található. 
 

adattörlő kód címke

 

Reméljük hasznosnak találod cikkünket, ha tetszett oszd meg barátaiddal! 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék

Címkék:

tippek ssd hdd biztonság