Hol tároljam biztonságosan a digitális fotóimat?

Ǐrta: Péter, furbify 21. 01. 2020 10:08

Sokan aggódnak amiatt, hogy számítógépük egyszer felmondja a szolgálatot. Ha pedig beáll a halál, és a winchester elszáll, nincs mese: digitális tartalmaink is semmivé válnak kiégett bitek és bájtok halmazában. Ez pedig olyan probléma, melyet jóval egyszerűbb megelőzni, mint orvosolni.

Rendszeres biztonsági mentéssel fontos fájljaink, pótolhatatlan emlékeink megmenthetők! De hogyan oldjuk meg a feladatot? Két PC, egy külső adattároló, vagy egy bárhonnan elérhető, virtuális tárhely használata jelenti a legtutibb és legbiztonságosabb megoldást az archiválásra?

 

PC és a laptop

Ha fontos adatainkat és emlékeinket számítógépünkön tároljuk, érdemes róluk minden esetben biztonsági másolatot készítenünk. Külső adattárolók hiányában asztali számítógépünkben külön winchestert is alkalmazhatunk erre a célra, de a feladatra akár egy teljesen különálló, használt PC vagy laptop is megfelelhet. Népszerű megoldás egy kompakt méretű mini asztali számítógép, melyet mediacenternek is használhatunk.

A lényeg, hogy mindig menjünk biztosra, és pótolhatatlannak vélt adatainkról legalább negyedévente készítsünk friss, probléma esetén bármikor elővehető biztonsági mentést!

HP EliteDesk 705 G2 DM Tiny mini asztali pc

Praktikus és helytakarékos megoldás a kompakt méretű mini asztali pc, melyet mediacenternek is használhatunk. (pl. HP EliteDesk 705 G2 Tiny)

 

Külső adattároló

Felejtsd el a CD-ket és DVD-ket, hiszen eme adathordozók kora lassan tíz éve leáldozott! A külső adattárolóknak ma már jóval több, megbízhatóbb formája is létezik, fájljainkról történő biztonsági másolat készítésére pedig bármelyiket alkalmazhatjuk.

A külső adattároló (külső merevlemez vagy SSD) a legjobb és legmegbízhatóbb opció, egyben pedig a legköltségesebb is. A feladatra természetesen a jóval olcsóbban beszerezhető flashdrive-ok és memóriakártyák is megfelelnek, azonban ezek egyik legnagyobb hátránya, hogy méretükből adódóan könnyedén elveszíthetjük őket.

A külső adattárolók használata fajtától függően sokba kerülhet, azonban megbízható, kézzel fogható megoldást jelentenek, és ilyen módon biztosak lehetünk abban, hogy rajtunk kívül senki más nem fér hozzá adatainkhoz.

 

külső adattárolók HDD és SSD

 

Felhőalapú tárhelyek

Ha adattárolásról és biztonsági mentésről beszélünk, az elmúlt években rendkívül népszerűvé vált a felhőalapú szolgáltatások használata. A felhők afféle virtuális, online tárhelyként funkcionálnak, melyek segítségével fájljainkat nem kell többé saját gépünkön, vagy külső adattárolókon őriznünk. Egyszerűen feltölthetjük őket az internetre, ahol bármikor, bárhonnan könnyen elérhetjük őket. Gyorsan és egyszerűen használhatók, és nagy tárhelyet biztosítanak fontos fájljaink, emlékeink tárolására.

felhőalapú tárhelyek

A legnépszerűbb felhőalapú tárhelyek a Google Drive, Dropbox, One Drive és Box.

Sokan azonban továbbra is bizalmatlanok a napjainkban népszerű technológiával szemben. Ők leginkább attól tartanak, hogy feltöltött tartalmaik az internetes tárhelyeken könnyen kerülhetnek illetéktelen kiberbűnözők kezébe, válhatnak adathalász kísérletek áldozatává. Erre azonban a népszerű és megbízható szolgáltatók esetében semmivel sem nagyobb az esély, mintha adatainkat saját, az internethez csatlakozó PC-nken tárolnánk.

 

Melyik felhőt válasszam?

Céljainknak megfelelően több felhőalapú szolgáltatás közül is választhatunk. Ezek legtöbbje privát célokra alkalmazható, azonban akadnak olyanok is, melyeken fotóinkat akár a nyilvánossággal is megoszthatjuk.

Az egyik legnépszerűbb megoldást a Google Drive jelenti, melyet saját Google-fiók birtokában bárki ingyenesen használhat. A Drive-ra több giga saját adatot tölthetünk fel formátumtól függetlenül, melyeket tetszés szerint privát felhasználású, ismerősökkel megosztott, vagy nyilvános mappákba is rendezhetünk. A platform nagy előnye továbbá, hogy a Microsoft Office programcsomag eszközeit is magába foglalja, melyek segítségével online megosztható szöveges dokumentumokat vagy táblázatokat is létrehozhatunk.

Népszerű és megbízható megoldást jelent a Dropbox is, mely a Google Drive-hoz hasonlóan bármilyen típusú fájl tárolására alkalmas, és nem csupán archiválásra, de az ismerőseinkkel történő virtuális adatmegosztásra is alkalmazható.

Kifejezetten fotómegosztásra alkalmas platform a Flickr, mely a digitális fotózással foglalkozó profik és hobbisták kedvence világszerte. A Flickr-re minőségromlás nélkül tölthetjük fel digitális fotóinkat, külön galériákat hozhatunk létre, és tetszés szerint nyilvános, vagy kizárólag általunk elérhető, privát profilt is létrehozhatunk.

A platform használata alapvetően ingyenes, azonban ha végtelen tárhelyet szeretnénk használni, érdemes előfizetnünk a Flickr Pro szolgáltatásra, mely elérhetővé teszi ezt a lehetőséget. A Flickr továbbá azért is érdekes, mert egyfajta közösségi oldalként is funkcionál, egyetlen hátránya azonban, hogy a .RAW formátumban készült fotók kezelésére egyelőre nem alkalmas.

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék