Egyenlőtlen felek küzdelme – üzleti laptopok a fogyasztói gépek ellen

Ǐrta: Péter, furbify 04. 11. 2021 09:49

Ha az üzleti laptop szókapcsolatot meghallják, sokan automatikusan megfizethetetlen gépekre gondolnak, amelyek csak bizonyos szoftverfejlesztők vagy éppen a vezetőség kiváltságai. Pedig jobban utánaszámolva, szembeállítva a teljesítményt és strapabírást a végösszeggel, bizony sok esetben meglepő eredményre juthatunk. De miben tud többet egy (felújított) vállalati laptop az otthoni használatra szánt társainál? Egyáltalán mitől üzleti egy business laptop? Megmutatjuk!


Ami a külsőségeket illeti


A legtöbb üzleti gép esetében elmondható, hogy már az első szemrevételezéskor szembetűnő különbségeket mutat otthoni társaival összehasonlítva. Míg az otthoni gépek általában több színben is elérhetők, valamint a dizájnt illetően egyediségre törekednek, ezt nem mondhatjuk el a business gépek világáról. Leggyakrabban fekete vagy szürke szín, illetve visszafogott megjelenés jellemzi az eszközöket, hiszen az vállalati gépek esetében a feltűnőség nem vezet semmi jóra, az csak felhívná a figyelmet arra, hogy itt bizony egy költséges szerkezettel állunk szemben.

 

felujított dell latitude üzleti laptop
Dell Latitude business laptop
 

Minőségibb anyagok, strapabíróbb összeillesztés – ezek mind az üzleti gépek velejárói. Míg az otthoni gépek legtöbb esetben úgyis csak az asztalon állnak, az üzleti laptopokat hordozásra teremtették, ebből az is következik, hogy jobban ki vannak téve a környezeti behatásoknak. Ellenállóbb a billentyűzet is, a kijelző pedig a legtöbb esetben matt és nem fényes, valamint nagyobb betekintési szöget tesz lehetővé (IPS panel). További különbség, hogy a legtöbb üzleti gép kivehető, könnyen cserélhető akkumulátorral rendelkezik, annak érdekében, hogy áramforrás hiányában akár egy tartalékként bevetett akkuval is útnak indulhassunk.

Érdekes különbség, hogy az üzleti modellek esetében sokszor még mindig megtalálható extra az úgynevezett pöcökegér is. Igen, ez a neve annak a kis piros vagy kék gombnak, amely a billentyűzet közepén helyezkedik el, és a touchpadot helyettesíti, vagy éppen azt egészíti ki.


Bensőséges viszony


Aki használt már üzleti laptopot, az tisztában lehet azzal is, hogy nem csak a külső dolgokat illetően van különbség az otthoni gépekkel összehasonlítva. Előbbieknél általánosságban elmondható, hogy erősebb processzor, több memória és tárhely, valamint előre telepített üzleti szoftverek – mind az operációs rendszerek, mint az Office csomag esetében – párosulnak a gépekhez. Az alkatrészek gyártói természetesen ugyanazok lesznek, ugyanakkor az alsó és a középső polc helyett a felsőről választanak részeket akkor, amikor az ilyen gépek konfigurációját megtervezik. Apropó konfiguráció. Mivel az üzleti gépek kategóriájában óriási a verseny, jóval több összeállítási lehetőséget alkalmaznak a cégek, így próbálva előnyre szert tenni a többi gyártóval szemben.

 

Lenovo rollcage

Lenovo Thinkpad strapabíró belső szerkezettel

 

A biztonságosság tekintetében szintén nincs kompromisszum. Nem csupán a Bitlocker, valamint a komolyabb vírusirtók jelenléte bizonyítja ezt, hanem akár a fizikai rögzíthetőség – például Kensington zárak – megléte is. Szinte alapelvárást jelentenek az ilyen eszközök esetében a biometrikus azonosítást lehetővé tevő megoldások, ami a legtöbb esetben az ujjlenyomat-olvasót jelenti. Mi több: míg az otthoni gépek esetében a jótállási idő egy vagy két év csupán, az üzleti megoldások tekintetében elvárás a három, ritkább esetben az öt év is. Sok esetben további, pluszban fizetett háttértámogatásra is jogosultak az üzleti gépek tulajdonosai, hiszen nem minden cég rendelkezik saját IT-osztállyal.

Természetesen a fenti felsorolás nem marad következmények nélkül az árszabásnál: az üzleti gépek esetében a számla többszöröse is lehet annak, mint amit egy egyszerűbb, otthoni gépre elköltenénk. Amennyiben azonban mérleget vonunk, könnyen észrevehetjük, hogy egy üzleti laptop vagy üzleti PC még évek múltán is tökéletesen működik, mi több, nagy valószínűséggel jó pár év elteltével is a versenyképes kategóriát képviseli majd. Ebből természetesen az is következik, hogy az ilyen típusú laptopok az árukat is jobban tartják, mint a hagyományos társaik.

 

Az üzleti laptopok legfőbb előnyei

 

  • prémium minőségű anyagokból készül (ellenálló műanyag, szénszálas vagy fém burkolat)
     
  • ​ellenálló belső váz, amely megvédi az alkatrészeket a külső behatásoktól
     
  • ​könnyű bővíthetőség (könnyen növelhető teljesítmény)
     
  • ​könnyű szervizelhetőség (bőséges alkatrész-utánpótlás)
     
  • ​laptopok esetében ergonomikusan kialakított billentyűzet
     
  • ​a vállalati laptopok matt kijelzővel rendelkeznek, amely napfénynél is kitűnően látható
     
  • ​​zajmentes, nagy hatásfokú hűtőrendszer (hosszú munkavégzésre tervezve)
     
  • hosszú élettartam
     
  • ergonómikus megoldások
     
  • fejlett biztonsági megoldások

 

Olcsó üzleti gépek


A leírtakból kifolyólag, a használt és felújított piacon teljesen más értelmet nyer egy ilyen minőségű termék. A legtöbb esetben még csak élettartamuk derekán lévő eszközök, enyhe igénybevétel után, jól karbantartva kerülnek ki a multivállalatok és bankok dolgozóinak keze alul. A felújított üzleti laptop árán tudnánk új „konzumer” besorolásút is venni, de ha szakértői szemmel hasonlítjuk össze őket, minőség és tartósság szempontjából nagy valószínűséggel még mindig a vállalati gép felére fogja dönteni a mérleg nyelvét.

 


 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék