Furbify: a vásárló nem tűnt el! (Gartner PC-piac elemzés kommentár)

Ǐrta: Péter, furbify 13. 10. 2023 10:04

2023. október 11.; Budapest – A Gartner elemző cég napokban megjelent elemzésében olvasható, hogy a globális PC-eladások továbbra is zuhanórepülésben vannak, de 2023. utolsó negyedévében javulás várható. A használt számítógépek felújításával és forgalmazásával foglalkozó Furbify szerint a használt számítógép-piac viszont X egymást követő negyedév után is folyamatosan növekszik, mert az emberek rájöttek: a használt ugyanolyan jó, mint az új.

Döbbenetes számokat lehet olvasni a globális PC piacról, amely immár második éve gyengélkedik. Az igen kevésnek számító, az év 3. negyedévében globális szinten 64,3 millió darab PC értékesítése után az ágazat fellendülésre számít, amit a Gartner elemzése szerint többek között az hajt, hogy a pandémia idején vásárolt gépek jövőre már elöregednek. A Furbify saját adatai szerint a pandémia az egyik kiugró időszak volt a használt laptop piac növekedésében, amely azóta is negyedévről negyedévre folyamatosan bővül. A Furbify tapasztalatai alapján úgy látja, hogy a vásárló nem tűnt el, hanem csak használtat vesz az új helyett.

„A használt számítógép-piac messze van a 65 millió darabos eladástól, de a kérdés, hogy meddig. Egyre több számítógép vásárló jön rá, hogy a használttól nem kell félni, és nem kell mindenből új, mert egy használt számítógép mindent tud, amit egy új. A körforgásos-gazdasági modell térnyerése pedig remélhetőleg csak segíti ezt a folyamatot” – Kristián Kelemen, a Furbify értékesítési vezetője.

Az idézett Gartner elemzés itt olvasható:
https://www.gartner.com/en/newsroom/press-releases/2023-10-09-gartner-says-worldwide-pc-shipments-declined-9-percent-in-third-quarter-of-2023

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék