Környezetbarát laptop?

Ǐrta: Roland, furbify 11. 10. 2019 09:40

Napjaink egyik legtöbbet emlegetett kérdése a környezetvédelem. Ez azonban bizonyos esetekben nehezen összeegyeztethető a digitalizált világgal, amelyben élünk. De vajon van rá mód, hogy az elektronikus kütyük világában is megmaradhass a környezetbarát megoldásoknál? Hogyan lehet óvni a Földet, miközben nem mondasz le a legfontosabb eszközeidről?

Természetesen a laptopok és számítógépek használata nem zárja ki a „zöld” életvitelt. Ezek az eszközök már nem csak a mindennapi szórakozáshoz, de a legtöbb esetben a munkavégzéshez is szükségesek, ezért a róluk való lemondás nem megoldható.

Ám szerencsére nem is szükséges lemondanod a kütyüidről.. Az alábbiakban megmutatjuk, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnéd csökkenteni az ökológiai lábnyomodat.

 

Létezik egyáltalán környezetbarát laptop?

A kérdés sokrétűbb, mint elsőre tűnik. Olyan számítógépet nyilván nem fogsz találni, amely egyáltalán nem fogyaszt energiát, hiszen szüksége van rá a működéshez. Azzal viszont sokat tehetsz a környezetért, ha energiatakarékos és hosszú élettartammal rendelkező készüléket használsz, ami lehetőleg nem, vagy csak kis mennyiségű veszélyes anyagot tartalmaz.

Amennyiben jártas vagy a környezetvédelemben, akkor az öt R fogalma bizonyára ismerősen cseng. A rövidítés a visszautasítás, újrahasznosítás, újrahasználás, újragondolás és csökkentés angol nyelvű megfelelőiből ered. Hogy mi köze az öt R-nek a laptopokhoz? Ha például megvásárolsz egy felújított számítógépet, azzal újra felhasználod azt, amire másnak már nincs szüksége, ezzel csökkentve a világot elárasztó hulladék mennyiségét.

felújított laptopok munkához és hétköznapi feladatokhoz

Kevesen tudják ugyanis, de érdemes szóvá tenni, hogy a vállalatok sok esetben idő előtt lecserélik számítógépeiket újabb modellekre. Ezek tehát viszonylag fiatal, business class számítógépek, amelyek tökéletesen alkalmasak munkára és magáncélokra egyaránt.

 

lenovo thinkpad x1 carbon felújított laptop

Ezek az eszközök tehát nem használhatatlanok, csak arra van szükségük, hogy valaki helyrepofozzon bennük néhány dolgot, vagy egyszerűen csak leporolja. Ehhez nagyban hozzájárul a gyártók azon törekvése, hogy csökkentsék a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. Ennek a nagy része a készítés során termelődik. Ha egy számítógép hosszú ideig használható, akkor kevesebbet kell belőle gyártani.

 

Egy új számítógép előállításához 1500 liter víz, 240 kg szén és 22 kg kémiai anyag szükséges


ennyi nyersanyag szükséges egy PC legyártásához

Meglepően magas számok, igaz? Vállalati hitvallásunk a bolygó védelmét helyezi a középpontba:

“A jövőnkben a Földtől nem elveszünk, hanem visszaadunk. Úgy gondoljuk, hogy ez nem egy másik út, ez az egyetlen fenntartható út. Lépéseinket hosszú távon csak ez határozza meg. Állandóan keressük az újabb kihívásokat, miközben élvezzük, amit csinálunk. Ezzel inspirálunk másokat és példaként szolgálunk a következő generációk számára.”

Nem üres szavakról van szó, a tettek is magukért beszélnek, hiszen például 2018-ban közel 30 ezer gépet újítottunk fel, ezzel 196 tonnányi elektronikai eszközt forgattunk vissza a körforgásba.

 

Környezetbarát és még olcsóbb is? Hogyan?

Általánosságban a környezettudatos dolgokért többet kell fizetnünk, mint a hagyományos "kártékony" megfelelőikért. Ebben az esetben viszont összeköthetjük a kellemest a hasznossal! Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg azok közé tartozol, akik gyakran hajlandóak többet tenni, többet fizetni egy-egy fenntarthatósággal összeegyeztethető döntés miatt.

A felújított számítógépek választásánál nem kell majd a családi kassza miatt aggódnod, és nyugtatgatnod magad, hogy jól cselekedtél. Természetüknél fogva olcsóbbak a vadiúj azonos tudású termékeknél, de minőségükben messze az átlagos használt termékek fölött vannak, gyakran teljesen újszerűek, akár megkülönböztethetetlenek a gyártósorról levett eszközöktől.

 

Mit tehetek még a Föld megóvásáért?

Mára már egyre inkább bevett szokássá válik, hogy a különböző cégek, legyen szó kereskedelemről vagy akár vendéglátásról, eco csomagolóanyagokat használnak. Mit jelent ez? Hogy a szatyrok, dobozok, de még akár poharak is újrahasznosítható alapanyagokból készülnek, így a használatot követően visszakerülhetnek a körforgásba.

Amikor felújított laptopot vásárolsz, célszerű olyat választani, melynek rendbehozatalakor nem használnak a szükségesnél több kitöltőanyagot. Munkáink során mi is erre törekszünk, valamint arra is, hogy minél kevesebb legyen az ennek következtében keletkező szemét. Ezekkel a törekvéseinkkel 2016-ban elnyertük a 2016-os Év Példaképe Fenntarthatósági Különdíjat is.
 

furbify team


Sokat tehetsz a környezetvédelemért azzal is, ha a kiegészítőidet is tudatosan, ennek jegyében választod ki. Vásárolhatsz például újrahasznosított anyagokból készült táskát a laptopod számára, valamint ha olyan perifériákat szerzel be, amelyek a legtöbb elektronikus eszközödhöz csatlakoztathatóak. Ez utóbbival egyébként a pénztárcádnak is jót tehetsz.

A bolygó védelme egyértelműen minden ember kötelessége. Ha számodra is fontos, hogy sokáig élhető legyen, akkor ezekkel az egyszerű megoldásokkal máris nagy lépést tehetsz annak érdekében, hogy még akár az ükunokáid is kiélvezhessék mindazt, amit a természet biztosít számunkra, mint például a reggeli madárcsicsergés, a zöldellő erdők és a változatos állatfajok.

 

Szeretnél a környezettudatosság jegyében laptopot vagy PC-t vásárolni?

Tekintsd meg felújított darabjaink széles választékát, melyek a legjobb minőséget képviselik. Nem tudod, milyen számítógépre lenne szükséged? Akkor ajánljuk figyelmedbe további cikkeinket, melyek mélyebb betekintést nyújtanak a felújított számítógépek világába. 

felújított gamer gépek két év garanciával

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék