Hogyan válassz laptopot grafikai munkára?

Ǐrta: Péter, furbify 07. 07. 2021 15:48

Laptopot használnál grafikai munkára? Aki kreatív munkát végez, jól tudja, hogy milyen speciális rendszerkövetelményeknek kell megfelelnie egy ilyen munkára alkalmas gépnek, hiszen a grafikai programok teljesítményigénye jóval magasabb, mint az általános szoftvereké. 

Ahhoz, hogy a képszerkesztő, videóvágó vagy a bármilyen 3D modellező, renderelő programok megfelelően működhessenek, erős gépre van szükség, és bizony ennek érdekében alaposan a zsebünkbe kell nyúlni. Nem érdemes lejjebb adni az igényekből, hogy majd a későbbiekben felturbózzuk, mert az ebben az esetben nem megoldás. A legolcsóbb “szupermarketes” laptop nem biztos, hogy alkalmas lesz a feladatra.

A grafikai szoftverek futtatására alkalmas laptopok leginkább egy hordozható munkaállomásra hasonlítanak, így a kiválasztásnál érdemes tisztában lenni azzal, hogy az átlagosnál magasabb teljesítményű, nagyobb kijelzővel és képernyőfelbontással rendelkező laptopot kell keresned.

 

Alapok, amiket tudnod kell

 

Tisztában kell lenned azzal, hogy egy grafikai szoftver minimális rendszerkövetelménye csupán arra elég, hogy a program eldöcögjön, azonban ez kevés lesz a gördülékeny és folyamatos munkához. 

Képszerkesztéshez és modellezéshez (pl. CAD) erős, többmagos processzor (Xeon, Core i7, stb.) és legalább 8-16 GB RAM szükséges. Ezen felül a dedikált videókártya is fontos szerepet játszik a programok többségénél.


A megfelelő, grafikai munkára alkalmas laptop megtalálásához rá kell lelned az arany középútra, amennyiben nem szeretnél egy vagyont költeni rá. A kompromisszum megtalálása azonban nem jelenti azt, hogy bármi megfelel, csak mérlegelni kell bizonyos konfigurációk előnyeit, hátrányait. A használt és felújított laptopok között is találhatsz olyan, az igényeidet maximálisan kielégítő laptopot, amely munkád eredményességét növeli. Sőt! Ár-érték arányban ugyanazért a pénzért sokkal jobbat találhatsz! Böngéssz webáruházunk kínálatában, leld meg a munkádhoz legalkalmasabb, legjobb ár-érték arányú laptopot!

 

laptop grafikai munkára: HP zBook a furbifytól

 

Laptop grafikai munkára: a választás szempontjai

 

Amennyiben grafikai munkára választasz laptopot, elsődleges kérdés lehet, hogy a grafikus kártyára vagy a processzorra érdemes-e nagyobb hangsúlyt fektetni. Az ideális eset az, ha mindkettő ugyanakkora súllyal esik latba, de ha anyagilag nem engedhetjük meg magunknak, akkor prioritást kell felállítanunk. A legtöbb grafikai szoftver esetében beállítható, hogy melyikből táplálkozzon. 

 

És most következzenek a fontosabb paraméterek, amelyekre figyelned kell:
 

PROCESSZOR:

Grafikai munka esetén a magasabb teljesítmény elengedhetetlen, ezért lehetőség szerint válasszunk olyan többmagos processzort, amelynek órajele 2.5GHz és 3.5GHz között mozog.
 
Jó választás például a többmagos Intel Core i7 vagy Xeon processzorok. Ezek a processzorok leginkább a workstation laptopokban találhatók meg. 

 

Infografika: processzorok összehasonlítása
 

HÁTTÉRTÁR:

Gyorsaság és sok tárhely. Olyan gépet válassz, aminek minimum 256 GB tárhelye van, amely igény esetén tovább bővíthető.
 
Az adattároló típusát tekintve csak az SSD jöhet szóba a gyorsaság, az azonnali adathozzáférés és a kisebb hőtermelés miatt. Az írási- és olvasási sebességüket tekintve az SSD-k messze felülmúlják a merevlemezeket vagy HDD-ket. A hagyományos merevlemezeket inkább csak másodlagos adattárolónak ajánljuk.

 

Infografika: HDD vagy SSD meghajtó összehasonlítása

 
MEMÓRIA:

Röviden: minél több, annál jobb. Az optimális teljesítményhez minimum 16 GB RAM szükséges. A amennyiben lehetőségünk van bátran növeljük akár 32-64 GB-ra, így több program egyidőben való futtatása sem okoz majd fennakadást.

 
KIJELZŐ:

Talán a legfontosabb szempont. A kijelző mérete minél nagyobb legyen, de minimum 15,6”, azonban még jobban jársz egy 17,3”-ossal, ha a súlya miatt megengedheted magadnak, mert nem minden nap kell cipelned a laptopodat. A kijelző felbontása a színek és az élesség miatt minél nagyobb legyen, emiatt minimum Full HD (1920x1080) felbontásút ajánljuk.

Lehetőség szerint matt felületű kijelzőt válassz, ennek kisebb a szemre gyakorolt egészségkárosító hatása és használta is kényelmesebb. A kijelzőnél továbbá érdemes az IPS panellel rendelkező modellek közül választani az az élettel teli színek és a nagyobb betekintési szög miatt.
 


Reméljük, hasznos tanácsokkal láttunk el. Amennyiben mégis bizonytalan vagy, milyen laptopot válassz grafikus munkára, kérd szakértőink segítségét!
 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék