Így csökkentsd az elektronikai hulladék mennyiségét 5 lépésben!

Ǐrta: Péter, furbify 10. 06. 2020 07:00

Korunk egyik legégetőbb globális problémája az elektronikai hulladék évről évre növekvő mennyisége. Az e-hulladék nemcsak a környezetünkre és az élővilágra káros, hanem a vízkészleteinket is veszélyeztetheti. Ajánlatos tehát arra törekednünk, hogy csökkentsük a mennyiségét és minél nagyobb mértékben újrahasznosítsuk. Mivel a szakterületünk a számítástechnikai eszközök felújítása és újrahasznosítása, mi arra adunk pár tippet, hogyan lehetsz környezettudatos felhasználója ezeknek az elektronikai cikkeknek.

 

Mit nevezünk elektronikai hulladéknak?

Az elektronikai hulladék vagy WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) a háztartási gépekből, információtechnológiai berendezésekből (laptopok, pc-k, mobiltelefonok), elektromos szerszámokból, televíziókból, kamerákból, telefonokból, szórakoztató elektronikai cikkekből, orvosi berendezésekből és sok más egyéb elektromos berendezésből tevődik össze. Ezeknek a berendezéseknek az utóélete különleges odafigyelést igényel, hiszen rendkívül környezetkárosító hatásúak és rengeteg értékes nyersanygot tartalmaznak. Emellett az e-hulladékban található fémek (ólom, lítium, higany) a talajba szivárogva nemcsak a talajt, vagyis a termőföldet szennyezik be, hanem a vízkészletet, és ezáltal az élővilágot is veszélyeztetik.

 

Mennyi elektronikai hulladék termelődik évente?

A népesség növekedése és a technológiai fejlődés miatt az e-hulladék mennyisége rohamosan növekszik. Évente több mint 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, ami nagymértékben szennyezi a környezetet és veszélyt jelent az egészségre is. Ez a mennyiség évről évre növekszik, így a becslések szerint 2050-re akár az évi 120 millió tonnát is elérheti. Az e-hulladék ugyanis a leggyorsabban növekvő hulladékfajta a világon.

Az elektronikus készülékek a műanyagon kívül rendkívül sok értékes nyersanyagot, nemesfémet is tartalmaznak. Egy kimutatás szerint a 2016-os év e-hulladék mennyiségéből kinyerhető nyersanyagok potenciális értéke 55 milliárd euró. Mindezek ellenére a világon termelt e-hulladéknak csupán a töredéke kerül újrahasznosításra.

Érdekes kezdeményezés Japán részéről, hogy a 2020-as tokiói olimpiai érmek teljes egészében újrahasznosított nemesfémből készülnek. A több ezer medál legyártásához 32 kg aranyat, 3 500 kg ezüstöt és 2 200 kg bronzot használtak fel, amelyet 79 000 tonna elektronikai eszköz újrahasznosításából nyertek ki. A szervezők szándékosan választották ezt a megoldást, hogy népszerűsítsék a zéró-hulladék elveit és a fenntarthatóság fontosságát.
 

Hogyan csökkenthető az e-hulladék mennyisége?

Napjainkban az összes elektronikai hulladék csupán 20%-a kerül begyűjtésre és újrahasznosításra, a maradék e-szemét 80%-ának sorsa ismeretlen. Egy részük a kommunális (vegyes) hulladék közé kerül, vagy illegális lerakatokban végzi a fejlődő világ elfeledett szegleteiben. Ilyenek a ghánai Agbogbloshie vagy a kínai Guiyu, ahol a helyiek ezrei dolgoznak életveszélyes körülmények közt mindenféle védőfelszerelés nélkül.

Saját elektronikai hulladékunk mennyiségét jelentősen csökkenthetjük, ha odafigyelünk a részletekre. Egy laptop példáján keresztül bemutatunk 5 tippet amivel csökkentheted az e-hulladékot.

 

1. Válassz minőségi elektronikai eszközöket

Fontos, hogy az elektronikai eszközeinkből kihozzuk a maximális élettartamot! Egy minőségi termék jelentősen hosszabb ideig bírja, mint egy olcsóbb termék, így jóval később kell lecserélni. Ha például laptop vásárlás előtt állsz, a legjobb amit tehetsz, ha inkább a minőségi modellek közül válogatsz. Ilyenek például az üzleti kategóriás laptopok, mint például a Lenovo ThinkPad sorozata. Egy munkára tervezett üzleti laptop (business class) remek választás lehet. Az áruk gyakran meghaladja az átlagos laptopokét, minőségük és élettartamuk messze felülmúlja őket.

Hosszú távon pénzt is spórolhatunk velük, mivel a márkás (Dell, Lenovo, HP) üzleti laptopok élettartama jelentősen hosszabb, és akár háromszor tovább bírják, mint egy jellemzően silány minőségű anyagokból összerakott olcsó laptop. Egy minőségi laptop életciklusa sokkal hosszabbra nyúlik, és később nyugodt szívvel akár tovább is adható.

 

felújított lenovo 2 in 1 tablet laptop

 

2. Javítsd meg

Sajnos még ha csak elvétve is, de időnként bekövetkezhet, hogy a berendezés meghibásodik és felmondja a szolgálatot. Pánikra semmi ok! Mielőtt rohannánk új laptopot vásárolni a meghibásodott helyett, előbb forduljunk szakemberhez, aki felméri nekünk, hogy valóban javíthatatlan-e. Márkás, minőségi termékek esetében a hibák többsége könnyedén orvosolható, hiszen remek alkatrész-utánpótlással rendelkeznek. Hozzunk környezettudatos döntést, forduljunk szakemberhez, és javíttassuk meg! Így nem kell búcsút mondani a meghibásodott notinak, és nem mellesleg pénzt is spórolhatunk. 

 

3. Növeld az élettartamát

Sokat tehetünk a laptopunk egészségéért, ha odafigyelünk pár apróságra a használat során. Első lépésben szerezzünk be egy laptop táskát vagy sleeve-t, ami megvédi a burkolatot a karcolásoktól és szennyeződésektől. 

A rendszeres használatból adódóan a por könnyedén felhalmozódhat a gép belsejében, és csökkentheti a hűtés hatékonyságát, ami extrém esetben túlmelegedéshez vezethet. Ajánlatos tehát rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén portalanítani a hűtőrendszert. 

Érdemes odafigyelnünk az akkumulátor helyes töltésére is. Ne töltsük túl és ne is merítsük le teljesen, legjobb ha a töltöttségi szintjét 20 és 80 százalék között tartjuk. Ezzel sokat tehetünk az élettartamáért.

Fordítsunk figyelmet az operációs rendszer frissítésére, és rendszeresen futtassunk vírusteszteket is. Ezekkel évekkel is meghosszabbíthatjuk laptopunk élettartamát. 

Ha lassúnak érzed a laptopodat vagy az asztali gépedet, ellenőrizd, hogy elegendő memóriával rendelkezik-e. Könnyen lehet, hogy a RAM bővítésével új életet lehet lehelni a belassult eszközbe is. Olvasd el cikkünket és megtudhatod pontosan mennyi RAM kell egy laptopba.

 

4. Add tovább vagy ajándékozd el

Idővel bizony a hardver már nem fogja tudni maradéktalanul kiszolgálni a legmodernebb szoftverek rendszerigényét, és eljön az ideje egy új gép vásárlásának. Ha megválnánk régi, még működőképes eszközünktől, érdeklődjünk ismerőseink körében. Könnyen lehet, hogy valakinek épp megfelel egy régebbi laptop is. Felajánlhatjuk jótékony célra is. Ezzel nemcsak magunkon segítünk, hanem másoknak is örömet okozhatunk.

Ha nem tudjuk továbbadni, akkor lehetőség szerint helyezzük el egy erre kijelölt gyűjtőhelyen. Így esélyt kap, hogy újrahasznosítsák, és biztosan nem szennyezi majd a környezetet. Semmiképp se helyezzük a kommunális hulladék közé!

 

5. Válassz felújított és energiatakarékos terméket

Ha nem szeretnél egy vagyont költeni, viszont fontos számodra a minőség, akkor bátran nézz körül a felújított laptopok piacánt. Egyre több számítástechnikai webáruház kínál az új termékek mellett szakszerűen felújított, használt vagy újracsomagolt outlet termékeket is. A legtöbb felújított laptop webáruház több éves garanciát is vállal a termékekre, így nem kockáztatsz.

A használt laptopok olcsó és fenntarthatóbb megoldást jelentenek. Mivel a gépek életciklusa jelentősen megnő, így kevesebb új termékre (és nyersanyagra) van szükség. Érdemes még odafigyelni arra is, hogy az adott termék rendelkezik-e energiahatékonysági és környezetvédelmi minősítéssel, ilyenek az Energy Star vagy az EPEAT tanúsítvány. Az ezzel ellátott elektronikai cikkek ugyanis sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, így kímélik a környezetet.

 

energiatakarékos mini pc

 

2017-ben a Greenpeace ismét elkészítette az Útmutató a zöldebb elektronikához című jelentését, melyben a világ 17 vezető fogyasztói elektronikát gyártó cégét vizsgálta környezetvédelmi szempontból. A jelentésen belül terítékre került a CO2 kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások használata, a nyersanyagfelhasználás fenntarthatósága (megfelelő dizájn kialakítása és újrahasznosított anyagok használata), valamint a veszélyes anyagok használatának csökkentése mind a termékben, mind a gyártási folyamatban. Ilyen szempontokat vizsgálva arra jutottak, hogy a Fairphone, az Apple, a HP és a Dell a leginkább környezetkímélő játékosok. 

 

tudnivalók az elektronikai hulladékról infografika

 

Rajtad a sor!

Mint láthatod egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy kevesebb e-hulladékot termeljünk. Ezekkel az egyszerű tippekkel hosszú távon jelentősen csökkenthetjük az e-szemét mennyiségét. Most rajtad a sor, hogy cselekedj! Hívd fel ismerőseid figyelmét erre a globális problémára, és mesélj nekik is a lehetséges megoldásokról. Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, tegyünk együtt környezetünkért!

 

Forrás: UNU, 2018; OECD, 2018, Global E-waste Monitor, 2017, www.globalewaste.org, www.tokyo2020.org, www.greenpeace.org

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Címkék