Így csökkentsd az elektronikai hulladék mennyiségét 5 lépésben!

Ǐrta: Péter, furbify 10. 06. 2020 15:57

Bár lehet, hogy egyelőre nem úgy tűnik, mégis korunk egyik legégetőbb globális problémája az elektronikai hulladék évről évre növekvő mennyisége. Az e-hulladék nemcsak a környezetünkre és az élővilágra káros, hanem a vízkészleteinket is veszélyeztetheti, ezért ajánlatos tehát arra törekednünk, hogy minimalizáljuk. Mivel a szakterületünk a számítástechnikai eszközök felújítása és újrahasznosítása, mi arra adunk pár tippet, hogyan lehetsz környezetbarát tudatos felhasználója ezeknek az elektronikai cikkeknek.

 

Mit nevezünk elektronikai hulladéknak?

Elektromos és elektronikai hulladék a háztartási gépekből, kisgépekből, információtechnológiai berendezésekből (laptopok, pc-k, mobiltelefonok), elektromos szerszámokból, szórakoztató elektronikai cikkekből és orvosi berendezésekből tevődik össze. Ezen kívül ide tartozik még számos más egyéb elektromos készülék is.

 

Mennyi elektronikai hulladék termelődik évente?

Évente kb. 50 millió tonna e-hulladék termelődik, és hozzávetőleg 6 kg jut minden főre. Vagyis rád is. Ez a mennyiség évről évre növekszik, így 2050-re akár az évi 120 millió tonnát is elérheti. Az e-hulladék ugyanis a leggyorsabban növekvő hulladékfajta a világon.

Fun fact: Tudtad, hogy 2016-ban 4 500 Eiffel toronynak megfelelő súlyú elektronikai hulladék termelődött? Ez a döbbenetes mennyiség 44.7 millió tonnát tesz ki!

Az elektronikus készülékek a műanyagon kívül rendkívül sok értékes nyersanyagot, nemesfémet is tartalmaznak. Egy kimutatás szerint a 2016-os év e-hulladék mennyiségéből kinyerhető nyersanyagok potenciális értéke 55 milliárd euró! Vagyis érdemes feldolgozni, újrahasznosítani őket. Mindezek ellenére csupán a világon termelt e-hulladék töredéke kerül újrahasznosításra. Emellett az e-hulladékban található fémek (ólom, lítium, higany) a talajba szivárogva nemcsak a talajt, vagyis a termőföldet szennyezik be, hanem a vízkészletet, és ezáltal az élővilágot is veszélyeztetik.

Figyelemre méltó kezdeményezés Japán részéről, hogy az időközben elhalasztott 2020-as tokiói olimpia érmei teljes egészében újrahasznosított nemes fémből készülnek. A több ezer medál legyártásához 32 kg aranyat, 3 500 kg ezüstöt és 2 200 kg bronzot használtak fel, amelyet 79 000 tonna elektronikai eszköz újrahasznosításából nyertek ki.

 

tudnivalók az elektronikai hulladékról infografika
 

Hogyan csökkenthető az elektronikai hulladék?

 

Napjainkban az összes elektronikai hulladék csupán 20%-a kerül begyűjtésre és újrahasznosításra, a maradék e-szemét 80%-ának sorsa ismeretlen. 

Egy részük a kommunális (vegyes) hulladék közé kerül, vagy illegális lerakatokban végzi a fejlődő világ elfeledett szegleteiben. Ilyenek a ghánai Agbogbloshie vagy a kínai Guiyu, ahol a helyiek ezrei dolgoznak életveszélyes körülmények közt mindenféle védőfelszerelés nélkül.

Szakavatott kezek közt komoly mennyiségű nemesfém nyerhető ki ezekből a termékekből, és jelentős részük kisebb javítás vagy tisztítás után ismét használhatóvá tehető és újra használható.  

Saját elektronikai hulladékunk mennyiségét jelentősen csökkenthetjük, ha odafigyelünk a részletekre. Egy laptop példáján keresztül bemutatunk 5 tippet. Nulladik pontként álljon itt a kérdés, hogy valóban szükséged van-e a kiszemelt laptopra, vagy csak valami újra vágysz. Ha megvennéd, tényleg egyszerűbbé válna a szakmai vagy magánéleted? Nem lehet, hogy elég lenne több memóriát vagy egy SSD meghajtót tenni a gépedbe, és máris megfelelően működne?

Sokszor egy hardver- vagy szoftverfrissítés is csodákra képes. Hasonló hatása lehet annak is, ha adatokat törölsz, esetleg többet használod a felhőszolgáltatást. Így töménytelen mennyiségű hely szabadul fel a gépeden. Ha viszont ezek egyike sem segít rajtad, akkor valóban el kell gondolkodnod egy új vagy felújított laptop beszerzésén.

 

1. Válassz minőségi elektronikai eszközöket!

 

Fontos, hogy az elektronikai eszközeinkből kihozzuk a maximális élettartamot. Egy minőségi termék jelentősen hosszabb ideig bírja a strapát, így jóval később kell lecserélni. Ha például laptopvásárlás előtt állsz, a legjobb amit tehetsz, ha inkább a minőségi (drágább) modellek közül válogatsz.

Egy hosszan tartó, folyamatos használatra tervezett üzleti laptop (business class) remek választás lehet. Ugyan az áruk meghaladja az átlagos laptopokét, minőségük és élettartamuk messze felülmúlja őket.

Hosszú távon pénzt is spórolhatunk velük, mivel a márkás (Dell, Lenovo, HP) üzleti laptopok élettartama jelentősen hosszabb, és akár háromszor tovább bírják, mint egy jellemzően silány minőségű anyagokból összerakott olcsó laptop. Egy minőségi laptop életciklusa sokkal hosszabbra nyúlik, és később nyugodt szívvel akár tovább is adható.

 

2. Javítsd meg, ha van rá mód!

 

Sajnos még ha csak elvétve is, de időnként bekövetkezhet, hogy a berendezés egyszerűen felmondja a szolgálatot. Pánikra semmi ok! Mielőtt rohannánk új laptopot vásárolni a meghibásodott helyett, előbb tájékozódjunk szakembertől. Mérjük fel, hogy a meghibásodás valóban javíthatatlan-e. Márkás, minőségi termékek esetében a hibák többsége könnyedén orvosolható, hiszen remek alkatrész-utánpótlással rendelkeznek.

Hozzunk környezettudatos döntést, forduljunk szakemberhez, és javíttassuk meg! Így nem kell búcsút mondani a meghibásodott notinak, és nem mellesleg pénzt is spórolunk.

Több mint 12 év tapasztalatával a hátunk mögött biztosan állítjuk, hogy a legtöbb meghibásodás javítható.

 

3. Növeld az élettartamát!

 

Első lépésként vegyünk egy laptoptáskát, tartsuk a gépet tisztán és ne töltsük túl az akkumulátorát. Vegyük le a töltőről mielőtt még 100%-osan feltöltődne. Ezenkívül a laptop élettartamát könnyedén növelhetjük, ha időnként figyelmet fordítunk a karbantartásra.

A használatból adódóan a por könnyedén felhalmozódhat a gép belsejében, és csökkentheti a hűtés hatékonyságát, ami extrém esetben túlmelegedéshez vezethet. Ajánlatos tehát rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén portalanítani a hűtőrendszert. 

Fordítsunk figyelmet az operációs rendszer frissítésére, és rendszeresen futtassunk le vírusteszteket is. Ezekkel évekkel is meghosszabbíthatjuk laptopunk élettartamát. Ha lassúnak érzed a laptopodat vagy az asztali gépedet, ellenőrizd, hogy elegendő memóriával rendelkezik-e. Könnyen lehet, hogy a RAM bővítésével új életet lehelhetsz a belassult laptopba. Hogy pontosan mennyi RAM kell egy laptopba, arról kapcsolódó cikkünkben olvashatsz. 
 

4. Add tovább vagy ajándékozd el!

 

Az idő előrehaladtával bizony a hardver már nem fogja tudni maradéktalanul kiszolgálni a legmodernebb szoftverek rendszerigényét, és eljön az ideje egy új gép vásárlásának. 

Ha megválnánk régi, még működőképes készülékünktől, érdeklődjünk ismerőseink körében. Könnyen lehet, hogy valakinek épp megfelel egy régebbi eszköz is. Felajánlhatjuk jótékony célra is. Ezzel nemcsak magunkon segítünk, hanem másoknak is örömet okozhatunk.

Ha nem tudjuk továbbadni, akkor lehetőség szerint helyezzük el egy erre kijelölt gyűjtőhelyen. Így esélyt kap, hogy újrahasznosítsák, és biztosan nem szennyezi majd a környezetet. Semmiképp se helyezzük a kommunális hulladék közé!

 

5. Válassz felújított és energiatakarékos terméket!

 

Ha nem szeretnél egy vagyont költeni, viszont fontos számodra a minőség, akkor bátran nézz körül a használt üzleti laptopok piacán. Egyre több számítástechnikai webáruház kínál az új termékek mellett szakszerűen felújított, használt vagy újracsomagolt termékeket is. A legtöbb használt laptop webáruház több éves garanciát is vállal a felújított termékekre, így nem kockáztatsz.

A használt laptopok olcsó és fenntarthatóbb megoldást jelentenek. Mivel a gépek életciklusa jelentősen megnő, így kevesebb új termékre (és nyersanyagra) van szükség. Érdemes még odafigyelni arra is, hogy az adott termék rendelkezik-e energiahatékonysági és környezetvédelmi minősítéssel, ilyenek az Energy Star vagy az EPEAT tanúsítvány. Az ezzel ellátott elektronikai cikkek ugyanis sokkal kevesebb áramot fogyasztanak, így kímélik a környezetet.

2017-ben a Greenpeace ismét elkészítette az Útmutató a zöldebb elektronikához című jelentését, melyben a világ 17 vezető fogyasztói elektronikát gyártó cégét vizsgálta környezetvédelmi szempontból. A jelentésen belül terítékre került a CO2 kibocsátás csökkentése és a megújuló energiaforrások használata, a nyersanyagfelhasználás fenntarthatósága (megfelelő dizájn kialakítása és újrahasznosított anyagok használata), valamint a veszélyes anyagok használatának csökkentése mind a termékben, mind a gyártási folyamatban. Ilyen szempontokat vizsgálva arra jutottak, hogy a Fairphone, az Apple, a HP és a Dell a leginkább környezetkímélő játékosok, míg a Samsung, az Amazon és a Xiaomi a lista végén kullognak. 

 

Rajtad a sor!

 

Mint láthatod egy kis odafigyeléssel és utánjárással mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb e-hulladékot termeljünk. Ezekkel az egyszerű tippekkel hosszú távon jelentősen csökkenthetjük az e-szemét mennyiségét. Most rajtad a sor, hogy cselekedj! Hívd fel ismerőseid figyelmét erre a globális problémára, és mesélj nekik is a lehetséges megoldásokról.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, tegyünk együtt környezetünkért!

 

Forrás: UNU, 2018; OECD, 2018, Global E-waste Monitor, 2017, www.globalewaste.org, www.tokyo2020.org, www.greenpeace.org

 

 

Kategóriák
Kiemelt cikkek
Archívum
Címkék