Szükségem van optikai meghajtóra?

04. 10. 2019 15:19

Laptopvásárlás idején egy sor megválaszolásra váró kérdés gyűlhet össze a fejedben. Mekkora legyen a kütyü? Milyen teljesítményre lesz szükséged? Milyen márkát válassz? És ilyenkor kerülhet elő az optikai meghajtó kérdése is. Vajon szükséged van rá? Vagy egyszerűen csak megszoktad, hogy a korábbi gépekben mindig benne volt, de nem is használtad?

Azt persze nem tudhatjuk helyetted, hogy mire van szükséged. Viszont ha nem vagy jártas az informatika területén, akkor nehéz lehet eldönteni, hogy kell-e vagy nem. Az alábbiakban nyújtunk egy kis segédletet ahhoz, hogy meghozhasd a döntésedet.
 

Mi az optikai meghajtó?

Ha nem ismered a számítógépek alkatrészeit, már ez a kérdés is fejtörést okozhat. Optikai meghajtó alatt a CD- és DVD-írókat értjük. Ezek egy lézersugár segítségével képesek írni és olvasni a lemezt. Ezért is hívják optikai meghajtónak. A korábbi években minden laptopba és asztali gépbe gyárilag beépítették, mivel elengedhetetlen volt a használata.

Az viszont már kérdéses, hogy manapság mennyire lehet rá szükség. Napjainkban már meglehetősen ritkán használunk lemezeket, ha mégis akkor általában inkább blu-rayt. De az esetek többségében már inkább külső winchestereket és pendrive-okat használunk, amelyek biztonságosak és nagyobb tárhellyel rendelkeznek, mint például egy DVD.

 

optikai meghajtó
 

Mikor lehet szükséged optikai meghajtóra?

Habár ritka, de ettől még könnyen megeshet, hogy abba a rétegbe tartozol, akik még nagyon is használnak lemezeket. Sokan a mai napig DVD-n gyűjtenek filmeket, amiket aztán értelemszerűen meg is néznének. Ehhez szükséges az optikai meghajtó megléte, különben hiába a szép kollekció, nem érsz vele semmit. Ilyen esetekben bátran keress olyan laptopot, amiben van olvasó.

Más esetekben is megeshet, hogy szükséged lesz erre a meghajtóra. Például vannak olyan szoftverek, amiket még mindig lemezről lehet telepíteni. Ilyen az operációs rendszer, de a videojátékokat is sokan lemezen vásárolják meg, mert ragaszkodnak a dobozos kiadáshoz.

Az is lehet, hogy jobban szereted CD-n tárolni a különböző fontos anyagaidat. Ettől viszont óva intenénk, mivel nem a legbiztonságosabb megoldás. Ezek az adathordozók könnyen sérülnek, karcolódnak és idővel olvashatatlanná válnak.
 

Vele vagy nélküle?

Mindkét variációnak megvannak a maga előnyei. Ha a laptopban nincs optikai meghajtó, lehetőséged van arra, hogy vékonyabb modellt válassz. Ez akkor előnyös, ha sokat utazol. Bizonyos gépekben a helyét meghagyják, ilyen esetben akár azt is megteheted, hogy HDD-t, vagy SSD-t rakatsz a helyére, így lesz elegendő tárhelyed.

Ellenben bőséggel akadnak még olyan számítógépes kiegészítők, amelyeknek a driverét lemezen kapod meg, például digitalizáló tábla vagy egy új router vásárlásakor. De az is megeshet, hogy az idősebb korosztályhoz tartozol, és neked jobban fekszik a lemezek használata, mint az új technikai vívmányoké.

És vajon mi van akkor, ha te szeretnéd mindkét megoldás előnyeit megtartani? Nos, szerencsére erre is van megoldás, mégpedig a külső optikai meghajtó használata. Ezt nem kell szerelni, nem kell beépíteni, csak rákötni a laptopodra és már használhatod is. Amikor nincs szükséged rá, akkor egyszerűen elteheted a fiókba.

Akármelyik megoldást is választod, ha megszületett már a döntésed, akkor ideje megvenni az új laptopot. Webáruházunkban a legjobb minőségű felújított laptopokat találod, melyeket akár beépített optikai meghajtóval is megvásárolhatsz.