Mennyi memória (RAM) kell egy laptopba?

08. 10. 2019 15:26

Akár új, akár felújított számítógépet vásárolunk, az első fontos kérdések egyike az: mennyi memóriára (RAM) van szükség? A válasz persze nem egyszerű, hiszen a döntés sok dologtól függhet. Leginkább attól, milyen célokra szeretnénk használni a megvásárolni kívánt számítógépet, laptopot.

Az alábbi bejegyzésben megmutatjuk, milyen memóriaigénnyel érdemes számolni a kifejezetten munkára, szórakozásra, vagy játékra vásárolt gépek esetében, közben pedig elmagyarázzuk, mi a különbség az eltérő típusú memóriaegységek közt.

 

Mi az a RAM, és miért fontos a teljesítmény szempontjából?

A RAM (random access memory) számítógépünk írható-olvasható, elsődleges memóriája. Feladata, hogy tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és elvégzendő feladatokat. A RAM kizárólag addig tartja meg ezeket az adatokat, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsolás után az információk automatikusan törlődnek.

A RAM tárolókapacitását gigabájtban mérjük, és egyértelműen minél nagyobb a mérete, annál több adat tárolására képes, és annál inkább garantálja számítógépünk gyors és biztos működését.

 

laptop memória (ram) ddr4


DDR3 vagy DDR4. Mi a különbség?

A legtöbb laptopban és PC-ben ma már az úgynevezett DDR, azaz kétszeres adatátviteli sebességű (Double Data Rate) memóriákat használják. Ezek közül a legelterjedtebbek a DDR3 és DDR4-es verziók. De mi is a különbség pontosan a kettő között?

A DDR3-as memória 2007-ben került bevezetésre a DDR2 utódjaként. Elődjéhez képest alacsonyabb órajel mellett biztosít magasabb adatátviteli sebességet. A DDR4 memóriák a DDR3-mal szemben a korábbi nagyobb memóriamérettel és kisebb fogyasztással működnek, ebből adódóan gyorsabbak és megbízhatóbbak is. Órajelük általánosan 2133 MHz és 4400 MHz között mozog, míg a korább, DDR3-as széria a határt nagyjából 1600 MHz-nél húzta meg.

Abban az esetben, ha számítógépünket DDR4 memóriával szeretnénk bővíteni, megfelelő alaplapra és processzorra is szükségünk lesz, hiszen az újgenerációs memóriákat kizárólag az újgenerációs hardverek támogatják.

 

Milyen típusú memóriát válasszak?

A kétféle memóriatípus közül választani csak annak tudatában érdemes, hogy milyen célokra szeretnénk használni új számítógépünket. Egy gamer laptop egyértelműen más paramétereket igényel, mint egy munkára, vagy csak otthoni felhasználásra, filmnézésre használt számítógép.

Az első, és egyben legfontosabb dolog, hogy mindig alaplapunk típusának megfelelő memóriát válasszunk gépünkbe. Hogy 8 vagy 16 gigabájtos megoldás mellett döntünk, az már alapvetően igényeinktől függ, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján érdemes az utóbbi mellett letenni voksunk akkor, ha egy jó darabig nem szeretnénk RAM-ot cserélni a számítógépben. Illetve abban az esetben sem árt megfontolni, ha számítógépünket munkára, nagyobb memóriaigényű programok futtatására szeretnénk használni.

 

Mennyi memória kell a laptopba vagy számítógépbe?

Windows 10 operációs rendszer futtatásához minimálisan 4 gigabájt memória szükséges. Ez elegendő az alapvető működéshez, programok futtatásához, azonban ezt a mennyiséget érdemes megduplázni, mivel a modern szoftverek magasabb elvárásokat követelhetnek.

Böngészéshez vagy filmnézéshez 4 gigabájtnyi memória is elegendő, azonban a játékhoz már érdemes ennél többen (8-16 GB) gondolkodni. Ha pedig munkánk miatt videókat, nagyobb méretű képeket szeretnénk renderelni, még ennél is többre lehet szükség, hiszen az ilyen jellegű feladatok képesek nagyon komolyan leterhelni gépünk memóriáját. Az ilyen jellegű feladatokhoz 32-64 gigabájtnyi memória elegendő lehet.

Röviden összefoglalva:

  • 4GB: alapszintű feladatokhoz, általános használatra (böngészés, filmnézés)
  • 8GB: ajánlott mennyiség a modern szoftverekhez, alkalmazásokhoz. Hosszútávú megoldás.
  • 16,32 vagy több gigabájt: szerkesztő szoftverek, speciális feladatokhoz és modern játékokhoz ajánljuk

 

pc memória ddr3
 

És hogy milyen fajta memóriát válasszunk?

Az esetek többségében a DDR3 minden tevékenységnek megfelelően működik. Azonban minél nagyobb teljesítményre és nagyobb sebességre van szükségünk, annál érdemesebb a DDR4-et támogató számítógépre beruháznunk, a mindennapos tevékenységekhez azonban az olcsóbb, ám szintén stabil megoldás is megfelelő.

Webáruházunkban a laptopokat és PC-ket saját igényeid szerint bővítheted több memóriával vagy egyéb kiegészítőkkel. Nincs más dolgod, mint a termék oldalán kiválasztani a kiegészítőket és technikusaink telepítik azokat, így a megrendelt terméket már használatra készen kapod kézhez.